Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
31. července 2023 18:30
Čas čtení 3:05
Sponzorovaný obsah

KAM NA VÝLET: 6 míst ve středních Čechách, kde si vychutnáš vodní sporty a odpočinek na pláži

KAM NA VÝLET: 6 míst ve středních Čechách, kde si vychutnáš vodní sporty a odpočinek na pláži
Zdroj: Ondřej Soukup
ZAJÍMAVOSTI ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Napiš přátelům, že o víkendový program máte postaráno.

Jednou z nejčastějších otázek, které během léta zazní ve společných chatech s přáteli, je: „Kam se pojedeme vykoupat?“ Odpovědí pro tebe máme hned několik. Výběr jsme zúžili na střední Čechy, takže to máš na skok od hlavního města. V našich tipech si to své najde každý. Začátečníci, kteří chtějí vyzkoušet svůj první splav řeky, nadšenci do potápění či milovníci záhad.

Jak to máš ty? Vyhledáváš přírodní koupaliště nebo ke štěstí potřebuješ upravený bazén se všemi výhodami?

poznej střední čechy

Křivoklátsko

Dokonalá prázdninová pohoda, kterou ve svých dílech popisuje známý spisovatel Ota Pavel, se odehrává kolem řeky Berounky. Ta teče srdcem chráněné krajinné oblasti ve středních Čechách – Křivoklátska. V této oblasti se zachovalo více než 1800 druhů rostlin a 120 druhů ptáků, z nichž některé neuvidíš na jiném místě v zemi.

Berounka je velmi nenáročný a klidný vodní tok, který je vhodný i pro začátečníky. Téměř celý tok je sjízdný, takže můžeš postupně přejíždět od Zvíkovce až po Hlásnou Třebáň. Podle svých preferencí si můžeš vybrat některý z doporučených úseků. Pro začátečníky je vhodný nenáročný dvoudenní splav z Rakolusků (tábořiště Na Rybárně) po Roztoky u Křivoklátu.

Berounka, řeka, cestování, Česko, výlet
Zdroj: Kamila Kohoutová

Vodní nádrž Orlík

Hned několik možností, jak se zabavit v letních dnech, nabízí vodní nádrž Orlík, největší přehrada na řece Vltavě. U levé části řeky se nachází vodní elektrárna Orlík, která je důležitou součástí státní energetické soustavy. Pokud tě zajímá, jak taková elektrárna funguje, můžeš se podívat přímo do strojovny a hráze. 

Nádrž Orlík také nabízí spoustu příležitostí k vodním radovánkám a rekreaci. V okolí nádrže se nachází 13 kempů s plážemi (většinou jsou písečné), kde si můžeš vyzkoušet různé vodní sporty. Je možné si tam půjčit loď, člun, šlapadla nebo si zkusit surfování. Mezi oblíbené pláže patří Popelíky na západním břehu Vltavy. V okolí je sportovní hřiště, několik kempů a restaurací. Nejlepší trasa na Popelíky vede z obce Milešov. Na své si na Orlíku přijdou ale i rybáři, kteří si zamilují klidná místečka, která se dají kolem přehrady objevit.

Vodní nádrž Orlík, přehrada, výlet, Česko
Zdroj: Ondřej Soukup

Retro koupaliště Mšeno

Výlet na koupaliště může být celkem netradiční zážitek. Zvlášť když vyrazíš na koupačku do městských lázní ve Mšeně. Místní koupaliště je unikátní především architekturou ve stylu art deco, která se na místě začala budovat už v roce 1932.

V areálu se nachází padesátimetrový bazén, do kterého stéká voda ze skalního pramene, takže se můžeš těšit, že bude opravdu osvěžující. Ve zrekonstruované budově lázní se nachází veškerá potřebná zařízení – převlékárny, toalety i restaurace.

Pokud chceš koupání spojit s procházkou, vydej se po Cinibulkově trase, která vede právě kolem koupaliště. Trasa je dlouhá přibližně 9 kilometrů a provede tě krásnými zákoutími Kokořínska. Potkáš zajímavé skalní útvary, jako je Obří hlava nebo Žába, a můžeš se projít skalním městem s názvem Bludiště.

Mšeno, koupaliště, Česko
Zdroj: Ondřej Soukup

Lázně Poděbrady

Tento tip není typickým výletem k vodě. V Poděbradech si užiješ bohémskou zábavu plnou hýčkání, dobrého jídla a odpočinku. Tyto lázně mají více než stoletou tradici a specializují se na léčbu chorob srdce a pohybového aparátu. Pokud je s tvým zdravím všechno v pořádku, můžeš využít některý z wellness programů. Vychutnej si masáže, bazény s léčivou minerální vodou nebo se ponoř do vířivky. Všechny hotely se nacházejí v klidné části města a v okolí lázeňské promenády.

Pět minut od centra města se nachází přírodní koupaliště na jezeře Poděbrady. V areálu jsou tři pláže, kemp pro stany a karavany a několik barů. Můžeš vyzkoušet aquazorbing a aquaroller nebo si pronajmout šlapadlo.

Lázně Poděbrady
Zdroj: Lázně Poděbrady, a. s.

Vodní nádrž Slapy

Tuto nádrž můžeš znát i pod názvem slapská přehrada. V okolí přehrady máš o program postaráno celý rok, během letní sezóny můžeš vyzkoušet koupání, jachtaření, windsurfing či vodní lyžování. Pokud si budeš chtít dát pauzu od vodní zábavy, vyzkoušej lehkou túru na Smetanovu studánku, Rabyňskou vyhlídku nebo vyhlídku Máj. Procházku po okolí můžeš také spojit s návštěvou zámků Konopiště a Jemniště.

K poznávání krajiny z vodní hladiny využij plavbu parníkem. Plavba trvá přibližně jednu hodinu a můžeš nastoupit či vystoupit na kterékoli zastávce. Během letních prázdnin jezdí parník po více než 11 km dlouhé trase Slapy – Nová Živohošť každý den.

Slapy, Česko, výlety
Zdroj: Ondřej Soukup

Aquapalace Praha

Toto místo jsme v našem seznamu nemohli vynechat, protože jde o největší aquapark ve střední Evropě. Můžeš se těšit na osm 140metrových tobogánů a také nejdelší tobogán v Česku, který měří celých 250 metrů. Nedávno aquapark představil novinku – VR Slide, který tvou jízdu tobogánem přenese do vesmíru nebo nebes. Nadějní potápěči ocení 8 metrů hluboký potápěčský tubus, kterým tě provedou zkušení instruktoři.

Pokud nepatříš mezi nadšence do vodního adrenalinu, můžeš navštívit SPA centrum, kde si můžeš vybrat ze 12 druhů saun. V aquaparku nechybí ani vířivky a 19metrový plavecký bazén.

Tipy na výlet už máš, takže ti stačí jen sbalit plavky a napsat kamarádstvu, že o víkendový program máte postaráno.

Aquapalace Praha
Zdroj: Archív Aquapalace Praha
Domů
Sdílet
Diskuse