Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. srpna 2023 6:00
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Sex a dick pics tu nefrčí. Vyzkoušela jsem seznamovací aplikaci pro introverty. Jak dopadlo moje rande?

Sex a dick pics tu nefrčí. Vyzkoušela jsem seznamovací aplikaci pro introverty. Jak dopadlo moje rande?
Zdroj: Refresher/Adam Smeták
REFRESHER ČESKO ONLINE SEZNAMKY VZTAHY
Uložit Uložené

Seznamovací aplikace Boo je vhodná pro introverty, mezi které se řadím i já. Jak dopadlo moje rande s mužem, se kterým jsem se na ní seznámila?

Online svět je doslova prolezlý seznamovacími aplikacemi. Na některých najdeš hlavně sex, jiné se zaměřují na úspěšné a bohaté lidi a pak je tu třeba Tinder, na kterém si každý přijde na to své.

Před nedávnem jsem ale dostala tip na novou seznamovací aplikaci Boo, která propojuje lidi na základě jejich osobnosti a měla by být vhodná i pro introverty*introvertky, kteří mají jinak se seznamováním problém. Appku jsem se rozhodla vyzkoušet, a to se vším všudy. Jak to dopadlo?

Doporučeno
Oslovil mě sugar daddy a slíbil mi 150 tisíc týdně. Nechtěl žádný sex, jen laskavá slova, tohle se z něj vyklubalo Oslovil mě sugar daddy a slíbil mi 150 tisíc týdně. Nechtěl žádný sex, jen laskavá slova, tohle se z něj vyklubalo 19. července 2023 6:00

Seznamuj se pomocí osobnostního testu

Možná tě napadne, že všechny seznamovací aplikace fungují na stejném principu, ale není to pravda. Boo se liší už jen svým procesem registrace. V prvních krocích vyplníš základní informace o sobě včetně pohlaví. Příjemným zjištěním bylo, že appka dává prostor i nebinárním lidem, za což jí tleskáme. 

Pak tě navede k osobnostnímu kvízu, pomocí kterého, jak sama aplikace píše, „získáš až strašidelně přesný popis toho, kdo jsi, proč věci děláš tak, jak je děláš, a s kým jsi nejvíce kompatibilní“. Právě to však může být problematické, ale o tom až později. V tomto kvízu budeš odpovídat na otázky zaměřující se na tvůj společenský život, zálibu v cestování, v čem vidíš svůj smysl života, zda jsi náladový*náladová a další. Otázek je v něm téměř 30.
 
Po vyhodnocení kvízu se dozvíš, jaký typ osobnosti jsi. Mně vyšla obhájkyně (ISFJ). „Obhájci jsou solidární, spolehliví, trpěliví a lidem ve svém okolí jsou vždy připraveni pomoci. Pod jejich vřelým a obětavým vystupováním se skrývá hluboká a rozhodná oddanost chránit své blízké. Jsou to skromní a nezištní lidé, kteří podceňují své úspěchy a své povinnosti berou vážně. Mají mnoho prospěšných vlastností, které mnoho jejich přátel oceňuje.“ Tak zní charakteristika mého typu osobnosti, se kterou se poměrně ztotožňuju.

Boo
Zdroj: Boo/propagační materiál


Kromě toho pak aplikace do profilu vypíše i tvoje silné a slabé stránky, které jsou charakteristické pro tvůj typ osobnosti. A nejen to. Potenciální partneři*partnerky se také okamžitě dozví to, co tě údajně přitahuje, jak s obhájcem*obhájkyní flirtovat, pro jaké hodnoty si tě zamiluje a další.


Díky testu se také dozvíš, jaké osobnosti jsou s tou tvojí kompatibilní, jaké mají potenciál a jakým by ses měl*a raději vyhnout. Mně aplikace doporučila match s velvyslanci (ESFJ), baviči (ESFP) a rebely (ESTP). Naopak nevhodní jsou pro mě mírotvůrci (INFP), ochránci (INFJ), strůjci (INTJ), vyzývatelé (ENTP), obhájci (ISFJ) a géniové (INTP). Jenže právě s jedním takovým jsem se matchla.

Aplikace o tobě prozradí víc, než bys chtěl*a

Osobnostní test je sice zábavný a opravdu ti může ukázat směr, kterým by ses v seznamování měl*a vydat, ale má i určité minusy. Třeba to, že o tobě potenciálnímu protějšku prozradí víc, než bys možná chtěl*a. Jasně, charakteristika pravděpodobně stoprocentně neodpovídá tvé osobnosti, ale podle toho, co mi povědělo uživatelstvo appky Boo, se hodně blíží pravdě.
 
Potenciálně tak přeskakuješ jeden či více bodů seznamování, kdy se tvoje protějšky okamžitě dozvídají, že v případě obhájce bojuješ se stydlivostí, jsi vztahovačný*vztahovačná, potlačuješ pocity a nejsi ochotný*ochotná ke změnám. To by jednoho dokázalo odradit, no ne?
 
Trochu se tak vytrácí kouzlo druhého upřímně poznávat, zjišťovat, co má a co zase nemá rád a jaké jsou jeho red flags.

Klady: Ochrana uživatelstva

Ačkoli o tobě appka prozradí hodně informací, jedno jí na druhou stranu musíme nechat. Je skvělá v ochraně uživatelstva. Jakmile se s někým matchneš a v chatu třeba zmíníš Instagram či název jiné sociální sítě, vyskočí na tebe upozornění, zda chceš opravdu s dotyčným*dotyčnou sdílet svoje sítě a přesunout se tak do prostředí, které není tak kontrolované.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

O kontrole konverzace jsem se pak přesvědčila také v momentě, když jsem do vlákna zkusila napsat slova jako „sex“, „dick pics“ a další. „To by mohlo znít neuctivě. Jste si jisti, že tuto zprávu chcete poslat?“ psalo se v upozornění, které na mě vyskočilo.
 
Děkujeme, vývojářstvo Boo. Přesně takovou ochranu si uživatelstvo seznamovacích aplikací zaslouží.  

Otázky, které nikdo nečte. Nebo ano?

V posledním kroku registrace pak vyplníš informace týkající se tvého životního stylu – cvičení, vzdělání, kouření, pití nebo třeba to, zda chceš v budoucnu děti a případně kolik jich chceš. Tuto otázku mimochodem chválím. Je dobré mít jasno už na začátku a nečekat několik měsíců nebo let na „překvapení“.
 
Na svůj profil pak můžeš umísit tři otázky, které jsou pro tebe důležité a které ti podle aplikace zajistí „až o 128 procent více shod“. Jedna z nich, kterou jsem si vybrala, byla následující: „Sociální problém, který mě zajímá je _____ .“ Do odpovědi jsem doplnila „postavení žen a queer lidí ve společnosti“. Jak jsem se však vzápětí přesvědčila, otázky nikdo nečte, stejně jako tvoje bio. Jen po pár minutách od založení profilu mi totiž do DM přistála zpráva od muže, který měl na profilu napsáno: „Můj nejkontroverznější názor je, že to LGBT lidé přehánějí a nechci v tom vychovávat děti. Enjoy.“ Well, mladý muži, tohle nefeeluju.

Další a pravděpodobně poslední nevýhodou seznamovací aplikace Boo je to, že všichni vidí, kolik lajků už jsi dostal*a. A to i takové, které jsi neopětoval*a. To může být zavádějící a v potenciálním protějšku to může vzbuzovat obavy, že si píšeš se stovkami lidí a nemá u tebe šanci. Samozřejmě to může fungovat ale i opačně, že lidé uvidí, že je o tebe zájem a jsi „žádané zboží“. Je to ale prostě povrchní a bylo by lepší, kdyby toto číslo zůstalo skryté.

Ze tří stovek mužů jsem si vybrala jednoho

Profil mi během dvou týdnů používání appky olajkovalo téměř tři sta mužů, z toho sedmi z nich jsem lajk vrátila a mohli jsme si tak napsat zprávu. Této možnosti využili tři muži a s jedním z nich jsem se do psaní více ponořila.
 
Hned na začátek jsem mu sdělila pravdu – jsem sice nezadaná, ale appku jsem si stáhla především za účelem článku. Neměl s tím problém a začali jsme se postupně poznávat.
 
Protože jsem měla úraz, kvůli kterému jsem pár týdnů nemohla chodit, měli jsme dostatek času na to, abychom se pořádně poznali. Lhala bych, kdybych řekla, že jsme si během této doby vyměnili pár zpráv – byly jich stovky, možná i tisíce. Zjistili jsme, že ačkoli jemu v osobnostním kvízu vyšlo, že je génius a naše osobnosti by tak k sobě potenciálně neměly pasovat, opak byl pravdou.
 
Po týdnech psaní jsem pak navrhla schůzku. Pokud chci o seznamovací aplikaci psát, musím si ji vyzkoušet se vším všudy, no ne? Můj match, říkejme mu třeba Lukáš, se schůzkou souhlasil.

ghosting
Zdroj: Pixabay/Kirill Averianov/volně k použití

Jak dopadlo rande?

Nastal den D a s Lukášem jsme se měli sejít v mém oblíbeném vršovickém baru. Jakmile jsme se setkali na zastávce, jako správný introvert jsem zpanikařila a přivítala ho fist bumpem. „Hezký,“ komentoval to. Ačkoli se jednalo o mírné faux pas, gesto prolomilo ledy.
 
„Jak hodnotíš appku?“ zeptala jsem se ho u piva. „Mám na to dva různé pohledy. Seznamování online nemusí být pro každého, ale je fajn, že se sejdeš s někým, s kým už víš, že si máš co říct. To je třeba náš případ, po těch kvantech vyměněných zpráv,“ řekl mi. Nezbývalo mi než souhlasit. Kolikrát se mi stalo, že jsem se s někým seznámila například prostřednictvím kamarádů, ale na rande jsem pak zjistila, že si s ním nemám úplně co říci nebo že máme rozdílné pohledy na hodnoty, které jsou pro mě důležité. S Lukášem to tak nebylo.
 
Pivo střídalo další a konverzovali jsme, jako bychom zapomněli na čas. Probrali jsme všechno. Naše životy, hudbu (narazit na někoho, kdo mimo jiné poslouchá i hyperpop nebo witchhouse, je takřka nemožné), randící minulost, vyprávěli jsme si vtipy a nakonec jsme skončili u politiky. I v této oblasti jsme našli shodu, což bylo příjemné.
 
Na jedno jsme ale zapomněli, a to na naše očekávání a zhodnocení první schůzky. Budeme se chtít vidět znovu? Tahle otázka nakonec padla v chatu o den později a odpověď zněla „ano“. Rande, které mi zprostředkovala seznamovací appka Boo, tak hodnotím úspěšně a vám, čtenářstvu Refresheru, ji mohu jen doporučit.

Domů
Sdílet
Diskuse