Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. srpna 2023 14:00
Čas čtení 5:04
Tereza Šnajdrová

Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan

Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan
Zdroj: Calvin Klein/propagační materiál
HUDBA HUDBA INFLUENCEŘI
Uložit Uložené

Troye Sivana jsi možná zaregistroval*a už v roce 2012. Tehdy totiž patřil k jedněm z nejpopulárnějších youtuberů, avšak nálepku influencera následně vyměnil za nálepku zpěváka a herce.

Do mainstreamu Troye Sivan pronikl především letos, a to díky roli kreativního ředitele Xandera z kontroverzního seriálu The Idol. A když už se vezl na vlně „popularity“, přiostřil a vydal sexuálně nabitý singl Rush. Právě kvůli němu však nyní čelí obvinění z fatfobie. Kdo je Troye Sivan a jaká byla jeho cesta na vrchol?

Jako malý se uzavřel sám do sebe

Troye Sivan se narodil 5. června 1995 v Johannesburgu v Jihoafrické republice a jen o dva roky později se spolu s rodinou přestěhoval do Perthu v Austrálii. Ačkoli vyrůstal v ortodoxní židovské rodině a studoval na soukromé ortodoxní škole Carmel School, on sám se za věřícího nikdy nepovažoval. Možná i to bylo důvodem, proč se nakonec v roce 2009 rozhodl studium ukončit a vzdělávat se začal pouze dálkově.

Doporučeno
Nejúspěšnější umělec světa, slizký Tedros, toxický mizogyn a filantrop. Tohle je The Weeknd Nejúspěšnější umělec světa, slizký Tedros, toxický mizogyn a filantrop. Tohle je The Weeknd 6. srpna 2023 6:00


Ani po odchodu ze školy se však Troye necítil volný. Stále žil v malé židovské komunitě, kde nebyli žádní queer lidé ani hudebníci*hudebnice, a většinu času tak trávil zavřený ve svém pokoji. Zpětně však na toto životní období nenahlíží nijak negativně. Ba naopak. „Myslím, že to bylo rozhodně pozitivní. Měl jsem čas sám na sebe, rozvíjel jsem se pomocí online komunity a to mi hodně pomohlo. Myslím, že nebýt internetu, byl bych hodně pozadu, co se týče mé osobnosti,“ vzpomínal zpěvák v rozhovoru pro GQ.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený troye sivan (@troyesivan)


Jak se postupem času formovala Troyeova osobnost, měnilo se i to, čím chce jednoho dne být – muzikantem. Od roku 2006 se proto začal objevovat na Channel Seven Perth Telethon, kde si dokonce střihl duet s vítězem australské pěvecké soutěže Guyem Sebastianem, a jen o rok později se sám přihlásil do pěvecké soutěže. Následně pak vydal své debutové EP Dare to Dream, které však žádný poprask nezpůsobilo, a Troye musel vymyslet, jakým jiným způsobem oslovit širší veřejnost.

Jeho slávu nastartoval YouTube kanál

V roce 2012 proto oživil svůj YouTube kanál, na který až do té doby nahrával pouze vlastní hudbu, a začal natáčet videoblogy. A těmi bodoval. Během krátké chvíle si vybudoval pořádnou fanouškovskou základnu, kamarádil se s největšími youtubery oné doby a za video The Boyfriend Tag s Tylerem Oakleym dokonce získal cenu Teen Choice Award. K dnešnímu dni má Sivan téměř osm milionů sledujících a jeho videa mají více než miliardu zhlédnutí.
 
Troye Sivana znal najednou téměř celý svět a youtuber okamžitě pochopil, že to může využít pro opětovné nastartování své hudební kariéry. V roce 2013 podepsal smlouvu s labelem EMI Australia, pod kterým jen o rok později vydal EP TRXYE. Na něm můžeš najít i veleúspěšný hit Happy Little Pill. A pak už to šlo jako po másle. V roce 2015 vydal druhé EP Wild, první studiové album Blue Neighbourhood a o dva roky později si na své konto připsal první větší spolupráci, a to s DJem Martinem Garrixem.

James z X-Mena i bojácný gay z The Idol

Kromě hudebního průmyslu pak Troye začal zabrušovat také do herectví. Když pomineme různá divadelní představení či „kraťasy“, první větší rolí mladého Afričana byla role Jamese Howletta ve filmu X-Men Origins: Wolverine.
 


Pak následovala angažmá ve filmech Spud 1, 2 a 3 nebo v dramatu Tři měsíce, ve kterém si zahrál sedmnáctiletého mladíka, jenž se po jednorázovém románku v předvečer maturity nakazil virem HIV. Tento snímek z roku 2022 se zabývá stigmatizací HIV pozitivních lidí, což je Troyeovi tak blízké. V roce 2013 totiž prošel coming outem, přihlásil se ke queer komunitě a aktivně se snaží bojovat za narovnání práv queer lidí.

Doporučeno
Queer móda: Balenciaga od hlavy až k patě i celý outfit ze sekáče. Jak se obléklo návštěvnictvo Prague Pridu a co vzkazuje hejtrům Queer móda: Balenciaga od hlavy až k patě i celý outfit ze sekáče. Jak se obléklo návštěvnictvo Prague Pridu a co vzkazuje hejtrům 8. srpna 2023 13:00

Nejvíce se pak Troye Sivan proslavil díky seriálu The Idol, který byl letos uveden na streamovací platformě HBO. V tomto kontroverzním snímku, ve kterém si hlavní role zahráli The Weeknd a Lily-Rose Depp, byl Troye obsazen do role kreativního ředitele Xandera, který je sám talentovaný, ale „nemá koule“ na to, aby to ukázal světu. Tohle zvrácené „torture porno“ plné masturbace, sexíčku a slizkých hlášek zatím spíše sklízí kritiku, ale i negativní reklama je reklama, no ne?
 
Troye údajně věděl, že snímek osloví úplně jiné publikum, než na jaké cílí on sám, a byl proto na vlnu kritiky připraven. „Opravdu jsem se bál, že budu muset zmizet, pokud to nebude přijato dobře. Netušil jsem, jakým způsobem to dopadne,“ vzpomínal. Jeho obavy se vyplnily. Seriál je již dlouhé týdny pranýřován celým internetem, ale Sivan se prý od tohoto dokázal oprostit.
 
„V seriálu jsem pouze herec, tak jsem tam šel a udělal jsem pro to maximum. Nevadí mi, co o něm lidé říkají. Je to televizní pořad. Lidé ho mohou nenávidět a mohou ho i milovat. Mně je to opravdu jedno,“ popsal.

Troye Sivan
Zdroj: Getty Images/Kristy Sparow/Stringer

„Miluju sex!“ Rush je všude kolem nás

V jednom však The Idol Troyeovi opravdu pomohl. Ačkoli má na svém kontě dvě studiová alba (a třetí na cestě), několik EPíček, nespočet významných spoluprací (například s Charli XCX nebo Taylor Swift) i několik nominací na nejrůznější ceny, žádný z jeho singlů snad veřejnost nemilovala tolik jako Rush, který se objevil právě v The Idol.
 
„Je to rozhodně nejtanečnější a nejotřelejší klubová píseň inspirovaná všemi zážitky, které jsem za poslední dva a půl roku zažil. Prostě chci být s lidmi, cítit se s nimi propojený, pohybovat se jako jedna bytost, cítit se hot, zpocený, sexy a plný naděje,“ popsal zpěvák. Kde jsme to jen už viděli? Aha, v The Idol.

Doporučeno
Renne Dang migruje do popova. V posledním albu prožívá krizi středního věku před třicítkou Renne Dang migruje do popova. V posledním albu prožívá krizi středního věku před třicítkou 20. srpna 2023 10:00

Není náhodou, že název této písně je inspirován stejnojmennou populární značkou poppers (látky používající se jako afrodiziakum). Taková má ostatně být i nová etapa zpěvákova života. „Chci dát lidem facku. Přišlo mi to jako zábavný způsob, jak odstartovat moji novou fázi života.“
 
Troye Sivan se totiž krátce před pandemií koronaviru rozešel se svým dlouholetým přítelem, a jakmile dotruchlil, začal si užívat prchlivých známostí. „Přišel jsem z velmi vážného vztahu a jiným formám intimity jsem nepřikládal velkou hodnotu. Pak jsem si ale postupem času začal uvědomovat, že prostě mám rád lidi, miluju společnost a miluju sex,“ popsal s tím, že se nyní cítí jako znovuzrozený. A právě tyto pocity by se měly promítnout i do chystaného alba Something To Give Each Other, které by mělo vyjít v říjnu tohoto roku.

Troye Sivan čelí obvinění z fatfobie

Vše kolem mladého zpěváka však není jen růžové. Ačkoli Troye žije s mírnou formou Marfanova syndromu, který ovlivňuje jeho tělesný vzhled a způsobil mu nemalé ranky na sebevědomí, jak se ukázalo, sám zpěvák se měl v klipu k písni Rush dopustit fatfobie.
 
Videoklip k sexuální písni Rush je totiž plný hubených a vysportovaných lidí, kteří tančí, třou se o sebe a oddávají se jiným erotickým aktům. Ale kde jsou lidé, kteří nejsou úplně hubení a nemají tělo samý sval, ptá se internet. „Můžeme mluvit o nedostatku tělesné rozmanitosti v tomto klipu? Protože ne každý kluk je hubený a má břišní svaly. Bylo by skvělé začít měnit tuhle debilní reprezentaci společnosti, která způsobuje jen nenávist k sobě samému a poruchy příjmu potravy,“ napsal jeden z uživatelů.

Doporučeno
Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo 15. srpna 2023 16:30

„Opravdu jsem si chtěl Rush jen užít a radovat se z něj. Ale tenhle diskurz mi píseň zkazil. Ve skutečnosti je fatfobní, ableistický a plný hubených a bílých gayů. To mě odrazuje,“ přidal se další.
 
Je Troye Sivan opravdu fatfobní? Ke kritice se vyjádřil v rozhovoru pro Billboard. „Abych byl upřímný, prostě nás to nenapadlo. Samozřejmě jsme si neříkali, že v klipu chceme jen jeden konkrétní typ člověka. Prostě jsme ho natočili a více jsme o tom nepřemýšleli,“ vysvětlil.

Je až k nevíře, že v době, kdy se tolik řeší inkluzivita různých tělesných typů, na ni reprezentant queer komunity, který sám řešil problémy kvůli vzhledu, zapomněl. Promineš mu to? My ano, protože když to vezmeme kolem a kolem, Troye Sivan je talentovaný slaďouš, pokorný a nejspíš se poučil. Těšíme se na to, co nám ještě v budoucnu předvede.

Domů
Sdílet
Diskuse