Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. srpna 2023 6:00
Čas čtení 6:12
Tereza Šnajdrová

Nejúspěšnější umělec světa, slizký Tedros, toxický mizogyn a filantrop. Tohle je The Weeknd

Nejúspěšnější umělec světa, slizký Tedros, toxický mizogyn a filantrop. Tohle je The Weeknd
Zdroj: Wikimedia Commons/Brian Ziff/volně k použití
HUDBA ČESKO THE WEEKND
Uložit Uložené

V pražských Letňanech se dnes uskuteční koncert kanadského zpěváka The Weeknda. Jaká byla jeho cesta na vrchol a proč je terčem kritiky?

Ještě předtím, než vyrazíš na The Weekndův koncert, přečti si jeho profil. V něm jsme se zaměřili na jeho tajuplné začátky, letem světem jsme zmapovali, kolik získal cen Grammy, a podrobněji jsme se podívali na to, proč The Weeknd leží tolika lidem v žaludku. Je to kvůli jeho chytlavé hudbě, nebo kvůli toxickým textům?

O koncert The Weeknda je enormní zájem a Dopravní podnik hl. m. Prahy na Twitteru informoval o speciálních opatřeních, která pro neděli přijal. Bude posílen provoz metra i provoz autobusové linky 195. Více se dočteš zde
Doporučeno
Tommy Cash: Neudělal jsem se už několik let. Moje show je jako manželství Tommy Cash: Neudělal jsem se už několik let. Moje show je jako manželství 4. srpna 2023 6:00

Anonymita je lákavá a sexy

Abel Makkonen Tesfaye, jak se The Weeknd jmenuje, se narodil 16. února 1990 v Torontu, kde také dlouhé roky žil. Hudbě se začal věnovat už v útlém věku, avšak první pozornosti se mu dostalo až v roce 2009, kdy začal na YouTube anonymně přidávat svou hudbu. Okamžitě se dostal do hledáčku indie plátku Pitchfork, který o jeho hudbě psal jako o svěžím větru a předpověděl mu zářnou budoucnost.

Nutno podotknout, že tehdy ještě veřejnost netušila, kdo za neokoukanými beaty stojí. Byla to kapela? Umělec? Nebo snad umělkyně? Právě mystická identita bylo to, co bylo pro lidi tak lákavé.
 
O dva roky později pak The Weeknd (stále zahalen do oblaku tajemství) vypustil do světa mixtapy House of Balloons, Thursday a Echoes of Silence. Link na tyto mixtapy dokonce na svém Twitteru sdílel rapper Drake a veřejnost je milovala. A to i přesto, že zatím stále neviděla jedinou zpěvákovu fotku, neznala jeho jméno ani jeho životní příběh, a bylo tak pro ni obtížné ztotožnit se s jeho hudbou.
 
Zpěvákova identita byla odhalena až v dubnu roku 2011, kdy tuto záhadu rozlouskl jeden z fanoušků. A internet šílel. Spolu s odhalením pak The Weeknd vystoupil i na svém prvním koncertě, který měl jasná pravidla – žádný guest list, žádné kamery, žádná média. Vstupenky bylo možné zakoupit pouze osobně v obchodě s obuví v centru města, a to jen týden předtím, než se koncert konal. Lístky byly okamžitě vyprodány.
 
Možná právě tajemný nástup na hudební scénu The Weekndovi pomohl a dostal ho tam, kde je dnes.

the weeknd
Zdroj: Getty Images/Joseph Okpako

Banger za bangerem

Pak už to šlo hladce. V roce 2012 The Weeknd vystoupil na festivale Coachella, podepsal smlouvu s labelem Republic Records a o rok později vydal svůj debut Trilogy. Deska okamžitě bodovala jak u veřejnosti, tak u hudebních kritiků a kritiček. The Weeknd tehdy pochopil, co jeho hudba dokáže a kam až ho může dostat.


Teď bychom mohli jmenovat všechny úspěchy a nominace, které má The Weeknd na svém kontě, ale tuto nudnější fázi přeskočíme. Přesuneme se až do roku 2016, kdy Abel vydal desku Starboy, která mu otevřela dveře mezi pomyslnou smetánku hudebního průmyslu. Na albu totiž najdeš ty největší hity jako Starboy, Die For You nebo I Feel It Coming, které mají jenom na Spotify miliardy přehrání.
 
Album získalo cenu Grammy v kategorii Nejlepší deska, a když s ním pak The Weeknd vyjel na své páté koncertní světové turné, pravděpodobně nevěřil vlastním očím. Ať už je řeč o Evropě, Severní Americe, Jižní Americe, nebo Oceánii, všude zaznamenával neskutečný úspěch. To ho ostatně přivedlo i k dalším hvězdným spolupracím. The Weeknd si střihl duet s Lanou Del Rey, objevil se na albu FML Kanyeho Westa, jeho hlas najdeš i na tracku Curve od Gucciho Manea a mnoho dalších.

Doporučeno
Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš 10. června 2023 11:00

Nejúspěšnější umělec současnosti

Blinding Lights – téměř čtyři miliardy přehrání. Save Your Tears – něco málo přes miliardu a půl přehrání. Starboy – více než dvě a půl miliardy přehrání. The Weekndův falzet a R&B beaty sahající až do popu zná dnes už celý svět. Kanadský zpěvák, který se nejprve ostýchal odhalit svou pravou identitu, má na svém kontě 4 ceny Grammy, 20 cen Billboard Music Awards, 22 cen Juno Awards, 6 cen American Music Awards, 2 ceny MTV Video Music Awards… tento výčet je prostě delší než nákupní seznam tvojí babičky.

Letos si pak The Weeknd mohl odškrtnout další milníky ze svého „to-do listu“. Získal totiž dva zápisy do Guinnessovy knihy rekordů. Stal se prvním zpěvákem na platformě Spotify, který překročil hranici 100 milionů posluchačů měsíčně a zároveň se také stal nejposlouchanějším umělcem světa. Kam se na něj hrabe nějaká Taylor Swift.

Toxický mizogyn? Pure song v jeho repertoáru jen těžko najdeš

Jenže všechno není tak růžové, jak by se mohlo zdát. S rostoucí popularitou se zpěvák dostal pod drobnohled veřejnosti a ta brzy našla důvody, proč se proti němu ohradit. Jedním z nich je The Weekndova toxicita, kterou nemůžeme překousnout ani my. „Nechal jsem svou holku doma, už ji nemiluju a ona se to nikdy ku*va nedozví,“ zpívá v písni Wicked Games z alba Trilogy. Celá My Dear Melancholy je pak zase o tom, jak se The Weeknd snažil, aby se za rozchod jeho ex cítila provinile. A takhle bychom mohli pokračovat až do aleluja.
 
Naopak, najít v The Weekndově repertoáru skladbu, která by byla pure a nebyla toxická, se zdá být téměř nemožné. A takový jde mladým generacím příkladem?
 
Proti zpěvákově toxicitě se v tomto roce ohradily i tisíce lidí na sociálních sítích. Poprask vyvolal záznam z jeho koncertu v Lisabonu, kde The Weeknd před písní Save Your Tears pouštěl hlasovku, která má být údajně od jeho bývalky Belly Hadid. „Ahoj, to jsem já. Vím, že už je to nějaká doba, ale zrovna jsem na tebe myslela. Za všechno se omlouvám. Chybíš mi,“ říká v intimní hlasové zprávě.  
 
Někteří se domnívají, že se nejedná o skutečnou nahrávku Belly Hadid, ale že zpěvák záměrně použil hlas, který zní jako ona. Bang bang. Jestli tohle není red flag, tak co ano?


Kromě toho pak The Weeknd čelil také obvinění z homofobie. V písni Lost in the Fire totiž zpívá: „Řekla jsi, že jsi možná na holky. Řekla jsi, že si procházíš obdobím, kdy držíš své srdce v bezpečí. No, zlato, můžeš si přivést kamarádku. Může ti jezdit po obličeji. Zatímco tě heterácky š*kám.“ Tato slova vedla k obvinění z homofobie a fetišizace bisexuality. The Weeknd se k obvinění nijak nevyjádřil.
 
Oxymórem je pak skutečnost, že se The Weeknd často označuje nejen za umělce, ale také za filantropa. Asi nějaký trend, který zavedl Elon Musk. The Weeknd totiž pravidelně přispívá na dobročinné aktivity, nejčastěji pak spojené se svým původem.

V roce 2014 daroval nemalou sumu Torontské univerzitě, aby mohla vyučovat etiopský jazyk, finančně podpořil zdravotnické centrum Suubi v ugandském Budondu a během pandemie koronaviru uvedl na trh řadu obličejových masek a výtěžek z jejich prodeje věnoval hudebníkům a hudebnicím postiženým pandemií. Podílel se i na pomoci nadaci Black Lives Matter Global Network, podpořil organizaci Global Aid for Lebanon a další. Vykoupil si tak místečko v nebíčku?

Doporučeno
Politický aktivismus vs. hudební průmysl: Politika na stage prostě patří (Komentář) Politický aktivismus vs. hudební průmysl: Politika na stage prostě patří (Komentář) 1. srpna 2023 11:00

Slizoun Tedros

The Weeknd není pouze muzikant, ale také herec. Na televizních obrazovkách se jen před několika týdny objevil nový seriál The Idol, ve kterém se zpěvák objevil po boku Lily-Rose Depp v roli slizkého Tedrose. The Weeknd si v tomto seriálu od HBO nejen zahrál, ale podílel se i na jeho produkci. Není se proto čemu divit, že kritika jde právě na jeho hlavu.
 
Seriál je plný absurdních sexuálních scén, během kterých například Lily-Rose Depp masturbuje, dojímá se nad smrtí své matky a Tedros (The Weeknd) jí u toho do ouška šeptá, že ji zadusí svým penisem. Prostě trapas.

Weeknd The Idol
Zdroj: HBO Max/volně k použití


Podle The Weeknda je však pocit trapnosti přesně to, co chtěl v diváctvu vyvolat. V rozhovoru pro britský magazín GQ řekl, že pomocí této scény chtěl vyvolat vzrušení.

„Není na tom nic sexy. Používáme jako vzor film Základní instinkt od Paula Verhoevena. Ten byl králem devadesátkového satirického thrilleru – jasně, v jeho filmech jsou sexy momenty, ale taky tam jsou momenty, které jsou kýčovité a směšné,“ popsal. „Ať už se při sledování cítíte jakkoli nepříjemně, nechutně nebo je vám za postavy trapně, jde o to, namíchat emoce, aby vyšlo najevo, že ten chlápek je v tom až po uši a že je tam vlastně nepatřičný,“ dodal pak.
 
No tak to se mu povedlo. Měli jsme nezadržitelné vzrušení se smát nebo utéct.
 
Ostatně shady je celé natáčení The Idol. Podle časopisu Rolling Stone seriál vyobrazuje tzv. torture porn, kvůli čemuž údajně odešla také původní režisérka Amy Seimetz. Tu měl The Weeknd kritizovat, že nabízí „příliš ženský pohled“. Toxické pak prý bylo i celkové pracovní prostředí.

Doporučeno
Režie jako od puberťáka, který poprvé objevil anonymní okno. GQ vyhlásil sexuální scénu v The Idol jako nejhorší v historii Režie jako od puberťáka, který poprvé objevil anonymní okno. GQ vyhlásil sexuální scénu v The Idol jako nejhorší v historii 13. června 2023 15:52

The Weeknd „zaslouží zemřít“

Po všech těchto kontroverzích tě možná napadne, že The Weeknd „zaslouží zemřít“. A sám zpěvák by s tebou souhlasil. V květnu tohoto roku se totiž na sociálních sítích vrátil ke svému skutečnému jménu Abel Tesfaye a je to tak poprvé, co k prezentaci začal používat své pravé jméno.
 
V rozhovoru pro časopis W Magazine pak Abel prozradil, proč už nechce používat své umělecké jméno. „Právě teď procházím katarzní cestou. Dostávám se do fáze, kdy chci kapitolu The Weeknd uzavřít. Stále chci dělat hudbu, ať už jako Abel, nebo jako The Weeknd. The Weeknda chci ale zabít. A taky to udělám. Chci shodit kůži a znovu se narodit,“ řekl s tím, že v současné chvíli pracuje na albu, které pravděpodobně jako poslední vyjde pod The Weekndem, a pak už se převtělí do nového Abela.
 
Když se oprostíme od všech těch prohřešků, The Weekndova hudba nás baví. Je však těžké dokázat oddělit osobní stránku od té hudební, a proto se i my těšíme na to, čím nás Abel v budoucnu překvapí. Doufáme jen, že to nebude druhou sérií The Idol.

Domů
Sdílet
Diskuse