Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. srpna 2023 6:00
Čas čtení 5:59
Lukáš Čelka

Na vlastní kůži: Nechal jsem si udělat obřízku. Je zákrok opravdu tolik bolestivý a jaké má výhody?

ZDRAVÍ SEXUALITA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Někdo si nemůže obnažený penis vynachválit, jiného představa podstoupení tohoto zákroku děsí.

Autor podstoupil operaci z osobních důvodů, nikoliv proto, aby o tom napsal článek. Se svou zkušeností se rozhodl se čtenáři podělit dobrovolně.

Obnažený žalud, nebo zabalený v předkožce? Co je lepší a krásnější? Tuto otázku si klade mnoho mužů. A přestože je prokázáno, že obřízka přináší mnohé výhody, představa „jít pod nůž“, a ještě k tomu na tak citlivém místě, muže od zákroku odrazuje. Nebyl jsem výjimkou. Nakonec jsem ale obřízku úspěšně absolvoval.

Vzpomínám si, že když mě teprve čekala, trápily mě mnohé otázky: „Jak to bude bolet? Opravdu si to ženy pochvalují? Co když se operace nezdaří?“ Dodnes lituji, že jsem na ně hledal odpovědi na různých fórech. Zbytečně mě vyděsily příběhy neznámých lidí z internetu, kteří ve skutečnosti možná ani obřízku nemají.

Rozhodl jsem se proto otevřeně napsat o své zkušenosti všem, kteří tento zákrok musí nebo chtějí podstoupit –⁠ případně o něm teprve uvažují. Samozřejmě, nejsem lékař a můžu psát jen o svém subjektivním zážitku. Z odborného hlediska proces v článku popisuje urolog Ján Švihra. Nejen že shrnul jeho výhody i nevýhody, ale prozradil také zkušenosti svých pacientů po zákroku, a to i v rámci sexuálního života.

Obřízka z důvodu zdraví i přesvědčení

Podle slov urologa Jána Švihry může obřízku –⁠ odborně cirkumcizi –⁠ podstoupit každý muž, někdy i z výlučně soukromých důvodů. Na druhou stranu existují situace, kdy je obřízka z medicínského hlediska nezbytná.

Doporučeno
Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat 1. května 2024 10:00

„Obřízka je nezbytná například při některých poraněních penisu nebo při fimóze –⁠ velkém zúžení předkožky. Nejčastěji se s tím v dospělosti setkáváme u diabetiků po překonání opakovaných zánětů –⁠ balanopostitidy,“ vysvětlil lékař s tím, že pokud pacient nemůže z důvodu zúžené předkožky močit, obřízku mu jednoznačně doporučuje. Poznamenal, že tento zákrok patří mezi nejčastější operace a běžně je prováděn i na soukromých klinikách.

penis banán
Zdroj: Unsplash.com

Kromě mužů, kterým doporučili obřízku lékaři, se však najdou i tací, kteří ji podstoupí, aniž by měli zdravotní potíže. Motivovat je k tomu může několik benefitů souvisejících s obřezaným penisem. Mezi ně patří například lepší hygiena.

„Historicky se dělala obřízka zejména z hygienických důvodů. Bez předkožky je totiž hygiena penisu jednodušší,“ přiblížil Ján Švihra. Poznamenal ale, že v současnosti už má běžná populace mnohem snazší přístup k hygieně a k dispozici je také očkování proti HPV. Na druhé straně se prý lékař stejně v ambulanci běžně setkává s tím, že muži neovládají správné zásady hygieny.


Motivací pro muže podstoupit tento zákrok může být ale také to, že prostě preferuje vzhled obřezaného penisu. „Také máme studie, které dokazují, že u mužů, kteří podstoupili obřízku v dětském věku, je výrazně nižší riziko rakoviny penisu,“ doplnil Švihra.

Každá mince má ovšem dvě strany. Zatímco někdo preferuje vzhled obřezaného penisu a pokládá jej za pozitivum, pro někoho jiného může znamenat estetický problém. „Další nevýhodou obřízky je, že předkožku někdy používáme jako náhradu tkáně, například u plastiky močové trubice. U obřezaného pacienta tehdy musíme volit jiný postup,“ dodal urolog.

Den D: Operace

Když jsem se rozhodoval, zda zákrok podstoupit, lékař mě přesvědčil argumentem, že to bude trvat jen chvilku a bude to bezbolestné. Nepříjemné, ale bezbolestné. Přestože jsem mu neměl důvod nedůvěřovat, lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem byl v den operace klidný. Čím více se zákrok blížil, tím větší strach jsem měl.


Podle dohody jsem hned ráno přišel nalačno na kliniku, přihlásil se na oddělení a zdravotní sestra mě zavedla do pokoje. Jen co jsem se převlékl a stačil aklimatizovat, ohlásila mi, že jdeme na operační sál.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 143501 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak jsem snášel operaci.
  • Zda byla bolest během operace a po operaci snesitelná.
  • Kolik dní po operaci jsem se zotavoval.
  • Co bylo nejhorší na prvních nocích po operaci.
  • Jaký má obřízka vliv na erekci a sexuální život.
Domů
Sdílet
Diskuse