Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2023 12:00
Čas čtení 6:42
Vojtěch Vanda

Víme, jak dopadnou zápasy fotbalové Sparty, Slavie a Plzně v Evropě. Zeptali jsme se na to AI

Víme, jak dopadnou zápasy fotbalové Sparty, Slavie a Plzně v Evropě. Zeptali jsme se na to AI
Zdroj: DALL·E / Marek Pros
SPORT AC SPARTA PRAHA ČESKO EVROPSKÁ KONFERENČNÍ LIGA EVROPSKÁ LIGA FOTBAL SK SLAVIA PRAHA UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Jak dopadnou čtvrteční fotbalové odvety českých celků bojujících o místa v základních skupinách evropských soutěží? Názorů a tipů jsou plná fóra sázkových kanceláří i komentářových sekcí pod články. Co si o tom ale myslí ChatGPT? Zeptali jsme se.

Každého fotbalového fanouška zajímají následující odvety v evropských ligách. Pomineme-li jednotlivé fanouškovské základny zbylých zástupců, Sparty Praha, Slavie Praha a Viktorie Plzeň, i ostatní nadšenci tohoto sportu si přejí, aby pro ně obvykle nezajímavé, či někdy dokonce nenáviděné celky uspěly.

Vítězství a remízy (postup logicky umožňuje týmům více bodovat) generují také body, díky nimž se může česká liga posunout v žebříčku koeficientu evropských lig a mít výhodnější vstupní podmínky do evropských soutěží včetně Ligy mistrů v následujících letech pro všechny, kteří se umístí na pohárových místech.

V letošní sezoně reprezentovali Česko v pohárech čtyři celky. Kromě výše zmíněných to byli i hráči Bohemians Praha, kteří po desítkách let mohli konečně vyjet za fotbalovou Evropou. Bohužel jejich první soupeř byl jedním z nejtěžších možných, v poslední době velmi dobře hrající norský celek FK Bodø/Glimt, jenž po výhrách 3:0 a 2:4 nepustil klokany dále.

Nyní stojí pražská „S“ a plzeňská Viktorie před posledním nutným krokem k tomu, aby postoupily do základních skupin soutěží, ve kterých hrají. Ve čtvrtek se postaví svým soupeřům v odvetách. A jak to dopadne? Názory lidí tak nějak známe, ale co si o tom myslí software? Zeptali jsme se jednoho z nejskloňovanějších.

Analytik ChatGPT

Přirozeně jsme využili ChatGPT, jeden z nejoblíbenějších chatovacích botů posledních měsíců, na jehož základě vzniká přehršel start-upů, pluginů a jiných „usnadňovatelů“ lidské práce. Abychom jej ale mohli požádat o analýzu, nemohli jsme si chatovat pouze s jeho free verzí ChatGPT 3,5, ale s verzí ChatGPT 4, která má hned několik výhod.

fotbal AI
Zdroj: DALL-E / Alena Julie Novotná

Rozhodli jsme se, že povedeme s botem konverzaci, která vyústí v analýzu odvet českých týmů v evropských ligách. Sám ChatGPT si vyžádal několik specifických dat, která jsme byli schopni dodat v textové podobě díky volně dostupným informacím ze serveru Livesport. Analýza jinak vznikla z normální konverzace.

Upozornění: V žádném případě se nejedná o odbornou analýzu, která by měla čtenáře navádět k jakýmkoliv činnostem. Jde čistě o prezentaci uživatelské zkušenosti s placeným programem ChatGPT 4. Netvrdíme, že se jedná o analýzu úplnou ani detailní, naopak jde spíše o souhrny, které ale obyčejnému fotbalovému fanouškovi mohou rozšířit obzory o zápasech.

Pokud Sparta postoupí, bude to o vlásek

Chvíli nám to trvalo, ale program je natolik inteligentní, že nám nakonec vysvětlil, jak se dobrat k analýze následujících utkání. Jak už bylo uvedeno výše, i když nedisponuje daty mladšími než ze září 2021, zvládne analyzovat šance týmů na základě dodaných informací v textu.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

V případě Sparty (nakonec se tak ale stalo i u Slavie a Plzně, pozn. red.), která se do boje o skupinu Evropské ligy propadla z předkol Ligy mistrů, kde podlehla Kodani, program pracoval výhradně se sportovní formou celků v posledních dvou zápasech. Její soupeř, chorvatské Dinamo Záhřeb, ji porazilo na domácím stadionu 1:3.

ChatuGPT jsme vysvětlili, o jaký zápas se jedná, jak probíhalo první utkání a kdo a kdy dal gól. Následně jsme dodali i pozápasová data, hodnocení jednotlivých hráčů ze serveru Livesport, vypsané kurzy před zápasem a průběh ligových zápasů obou soupeřů, které se mezi Evropou hrály, se změnami v jednotlivých sestavách. Nakonec jsme program požádali o analýzu. 

Co se týče základních sestav týmů, Dinamo nastoupí v podobné sestavě jako v prvním utkání i zápase v lize, jelikož dle softwaru „klade důraz na kontinuitu a spoléhá na své kmenové hráče“. „Sparta bude hrát doma a mít manko, ze kterého se musí vzpamatovat, určitě bude hrát s agresivní sestavou. Domácí publikum jí dodá další motivaci, klíčoví hráči jako Krejčí ml. a Panák se pravděpodobně vrátí, aby dodali potřebnou sílu,“ narazil program na změnu v obraných řadách Sparty v zápase proti Karviné.

Dynamika zápasu

Průběh zápasu nebude podle chatbota nečekaný. Sparta údajně zabere i s pomocí impulsu z domácího publika a mohla by tak na soupeře tlačit a být vysoko na míči. Dinamo by zase mohlo zaujmout odměřenější přístup, zaměřit se na kompaktní obranu a hledat skuliny při protiútocích.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Uprostřed klání se nejspíš začne lámat chleba. „Pokud se Spartě podaří najít recept na hostujícího brankáře, tlak na Dinamo se zvýší a donutí jej více vystupovat a angažovat se. Dinamo by se mohlo snažit využít tlaku Sparty pomocí rychlých přechodů. Pokud Dinamo skóruje, úkol Sparty bude exponenciálně obtížný, ale domácí prostředí by jim stále mohlo dát naději se prosadit,“ uvažoval.

Ke konci by měla být Sparta velmi agresivní, což by taktéž mohla být výhoda pro hosty. Zvláště v případě, že by jim zbyli křídelní hráči nebo útočníci na lavičce. A když už mluvíme o hráčích, Záhřeb se nebude moci spoléhat na Ivanušece, jenž v posledním týdnu přestoupil do Feyenoordu Rotterdam. Místo něj by ale měl převzít iniciativu stejně nebezpečný Petkovič, jehož forma je podle programu pro Chorvaty klíčová.

Spartu zase bude držet nad vodou Ladislav Krejčí ml., jenž v prvním zápase skóroval. Údajně bude vytvářet tlak a proměňovat příležitosti. Zápas bude opanovat ten, kdo zvládne situaci ve středu hracího pole. „Zásadní bude schopnost Sparty prolomit obrané řady Dinama,“ napsal bot.

Ne zrovna přívětivý výsledek

ChatGPT mluví o domácí výhodě, ale je fakt, že Pražané stále musí dohnat dvougólové manko. Toho by mohli dosáhnout standardními situacemi, v nichž by se mohli prosadit vysocí hráči. Proměňování šancí bude důležité a bude jen na Dinamu, aby si všechny vysoké sparťany udrželo v dosahu. A předpokládaný výsledek?


„Sparta by mohla vyhrát s větším držením míče a vytvořit si více brankových příležitostí.
Dinamo se svým náskokem a potenciálem však představuje významnou hrozbu. Vzhledem k revidovanému scénáři by skóre jako 2:1 nebo 2:0 ve prospěch Sparty mohlo vyjít, ale celkový dvojzápas se může vyvinout jakkoli v závislosti na gólech hostů a celkovém skóre,“ ukončil svou predikci.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse