Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2023 13:00
Čas čtení 1:47
Tereza Patočková

Pět tipů, které ti pomohou před cestou na Erasmus. Na tohle se připrav

Pět tipů, které ti pomohou před cestou na Erasmus. Na tohle se připrav
Zdroj: Rawpixel.com / Freepik / volně k použití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podzimní semestr je tady a ty se chystáš na výjezd do zahraničí? Přinášíme ti pět tipů, na které se připravit předtím, než odjedeš na Erasmus.

Pozor na bydlení

Když vyjíždíš na Erasmus do zahraničí, jedním z nejnáročnějších momentů je hledání bydlení. Shánění ubytování tě může stát hodně nervů, protože konkurence je velká kvůli místním, ale hlavně kvůli jiným studentům, kteří se chtějí přestěhovat stejně jako ty. Dej si pozor na podvody. Na Facebooku je hodně skupin pro studentstvo z Erasmu a často je využívají podvodníci. Skupiny většinou nejsou nejlepším místem, hledá tam totiž každý. Kde můžeš být trochu úspěšnější, jsou skupiny vyjíždějících studentů ze země, kde hledáš ubytování. Ti totiž budou potřebovat najít někoho, kdo se na jejich místo nastěhuje jen na dobu, kdy budou oni sami v cizině, a to je perfektní příležitost pro tebe. 

Doporučeno
„Kdo nemá značkové hadry, je k smíchu.“ České děti se ve třídě šikanují kvůli oblečení. Změní to školní uniformy? „Kdo nemá značkové hadry, je k smíchu.“ České děti se ve třídě šikanují kvůli oblečení. Změní to školní uniformy? 3. září 2023 17:00


Vyrešeršuj si místní zákony

​​Pokud plánuješ v rámci programu Erasmus v zahraničí pracovat, je potřeba zjistit, jak to ve kterých zemích funguje. V rámci Evropské unie můžeš většinou pobývat na území jiného evropského státu tři měsíce, aniž by ses někam registroval*a. Je také potřeba zjistit si, jaké potřebuješ pojištění. Speciální Erasmus pojištění neexistuje, ale vždy hledej cestovní pojištění pro studentstvo, ideálně pro zahraniční studijní pobyt. Cestovní pojištění pro studentstvo zajišťují běžné české pojišťovny, některé mají dokonce speciální balíčky přímo určené pro tyto účely. 

Doporučeno
Přehledně: Co všechno musíš zařídit po absolvování studia na VŠ Přehledně: Co všechno musíš zařídit po absolvování studia na VŠ 21. července 2023 6:00

Pokud se chystáš cestovat po státech Evropské unie, nezapomeň si určitě svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten při případném vyšetření a ošetření dokládá zdravotnickému zařízení, že pacient je zdravotně pojištěn v zemi EU a že poskytnutou potřebnou zdravotní péči uhradí příslušná zdravotní pojišťovna. Na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) má pojištěnec jednoho členského státu EU na území druhého členského státu nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a očekávané délce pobytu. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse