Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. července 2023 6:00
Čas čtení 3:28
Adéla Ježková

Přehledně: Co všechno musíš zařídit po absolvování studia na VŠ

Přehledně: Co všechno musíš zařídit po absolvování studia na VŠ
Zdroj: Unsplash/Vasily Koloda
REFRESHER ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Máš za sebou státní závěrečné zkoušky, titul v kapse a léto před sebou. Pokud už tvá vysokoškolská dráha ale zcela končí, čeká tě ještě zařizování.

Věř nám, zcela tě chápeme. Týdny jsi ležel*a ve skriptech a odborné literatuře a na otravnou byrokracii teď nemáš absolutně žádné pomyšlení. Komu by se také chtělo obvolávat či navštěvovat úřady, vyplňovat složité formuláře a pročítat uživatelsky nepřátelskou úředničinu. Přinášíme ti proto srozumitelný soupis toho, co musíš zařídit po absolvování vysoké školy.

Doporučeno
Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky 12. března 2023 6:00

Kdy přestávám být studentem či studentkou?

Nejprve je důležité zdůraznit, že tvá studentská léta oficiálně končí dnem úspěšného absolvování poslední části státní závěrečné zkoušky – pokud už nepokračuješ dál např. na doktorské studium. Pokud jsi státnice složil*a 15. června, tento den ztrácíš status studenta.

študentka, žiačka, dištančné štúdium, štúdium, notebook
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt


Pokud část státnic nesplníš, status studenta máš až do úspěšného složení. Studentem či studentkou také logicky přestáváš být v den, kdy tě ze školy vyhodí pro nesplnění podmínek, když studia sám*sama zanecháš nebo jej přerušíš.

Pokud jsi absolventem či absolventkou VOŠ, status studenta ti zůstává až do 31. srpna.


Že přišli o status studenta, si podle Masarykovy univerzity někteří absolventi a absolventky uvědomí poprvé v menze, kdy jim systém automaticky začne účtovat plnou cenu jídel. Smažák za 110 Kč místo osmi pětek? Srážka s realitou může zabolet.

Doporučeno
Klimatická krize není fáze, mami. Přespali jsme na univerzitní okupační stávce Klimatická krize není fáze, mami. Přespali jsme na univerzitní okupační stávce 16. listopadu 2022 18:01

Ale nezoufej, pokud máš kartu ISIC (International Student Identity Card), platí ti i po ukončení studia až do konce roku. Tak koukej všechny studentské slevy využít, dokud můžeš. Jejich soupis najdeš tady. Dvakrát twister na ISIC, anyone?

Zdravotní pojištění

Studentská léta mají mnoho výhod. Jednou z nich nepochybně je, že za tebe platí stát zdravotní pojištění. Tento benefit ale měsíc po státnicích ztrácíš. Jak vysvětluje web Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), „za studenta přestává stát platit zdravotní pojištění měsíc po ukončení školy, tedy měsíc po složení státní závěrečné zkoušky“. Takže pokud jsi státnice složil*a na konci června, stát za tebe bude „zdrávko“ platit až do konce července.

Pozor: Stát přestává platit pojistné za studenta*studentku také dnem 26. narozenin a při přerušení studia. Školy nemají žádnou povinnost hlásit pojišťovnám změny o svých studentech a studentkách, raději si sám*sama ověř, že máš všechno v pořádku.

Ze zákona musíš své pojišťovně oznámit ukončení nebo absolvování studia ve lhůtě osmi dní, jinak ti hrozí pokuta. Má-li tvoje zdravotní pojišťovna online portál pro pojištěnce, je to poměrně jednoduché. Stačí se například přihlásit do rozhraní Moje VZP a nahrát tam potvrzení o absolvování studia, které si stáhneš ze svého studentského systému. Na vyřízení oznámení o zániku nároku na zařazení mezi státní pojištěnce má pojišťovna 30 dní.

Doporučeno
Jak prorazit ve vysoké diplomacii? Zeptali jsme se české velvyslankyně na Islandu Samcové-Hall Allen. Poradí ti, co studovat Jak prorazit ve vysoké diplomacii? Zeptali jsme se české velvyslankyně na Islandu Samcové-Hall Allen. Poradí ti, co studovat 27. března 2023 11:00

Pokud po škole začneš podnikat, začneš za sebe pojistné platit sám*sama. V případě, že nastoupíš do zaměstnání, zdravotní hradí zaměstnavatel a na 4,5 % z hrubého příjmu se podílíš i ty jako zaměstnanec*zaměstnankyně.

účtovníctvo dane
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov


V případě, že nenastoupíš do práce, máš dvě možnosti: a) registruješ se na úřadu práce jako uchazeč*ka o zaměstnání a pojištění za tebe bude hradit stát, nebo b) na úřad práce se nepřihlásíš a pojištění si platíš sám*sama jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů.

Výše minimálních měsíčních záloh na zdravotní pojištění pro rok 2023
> OSVČ: 2 722 Kč
> státní pojištěnci: 1 900 Kč
> OBZP a zaměstnanci: 2 336 Kč

Sociální pojištění

A jak je to se sociálním pojištěním? Jak vysvětluje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), samotným ukončením studia povinnost odvádět sociální zabezpečení (tedy důchodové a nemocenské pojištění) nevzniká. Ta je spojena až se zahájením výdělečné činnosti, tedy se zahájením podnikání či nástupem do zaměstnání.

Pokud tedy po VŠ nezačneš hned pracovat, sociální pojištění odvádět nemusíš (bez ohledu na to, jestli tě evidují na úřadu práce, či nikoli). Pokud ale chceš, aby se ti tato doba v budoucnu počítala do důchodu, musíš si platit tzv. dobrovolné důchodové pojištění. To pro rok 2023 činí minimálně 2 823 Kč.

Doporučeno
Od žáků se stále očekává učení se letopočtů nazpaměť. Osudy obyčejných žen v hodinách dějepisu nenajdeme Od žáků se stále očekává učení se letopočtů nazpaměť. Osudy obyčejných žen v hodinách dějepisu nenajdeme 18. července 2022 7:00

Pokud nastoupíš do zaměstnání, platí za tebe sociální zabezpečení zaměstnavatel. To ale podle ČSSZ neplatí „v případě tzv. zaměstnání malého rozsahu, kdy příjem nedosahuje 3 000 Kč za kalendářní měsíc (např. dohoda o pracovní činnosti), a při zaměstnání vykonávaném na základě dohody o provedení práce, pokud výše započitatelného příjmu v měsíci nepřesahuje částku 10 000 Kč“. Stejná pravidla platí pro prázdninovou brigádu.

V případě, že si po absolvování VŠ založíš živnost a začneš podnikat, musíš to oznámit okresní správě sociálního zabezpečení dle svého bydliště. Pokud budeš mít podnikání jako hlavní činnost, sociální pojištění platit musíš, pokud se jedná o vedlejší činnost, záleží na výši dosažených příjmů.

Doporučeno
Šárka odjela pracovat na husky farmu do Finska. Našla jsem své poslání, říká Šárka odjela pracovat na husky farmu do Finska. Našla jsem své poslání, říká 15. prosince 2022 8:30

Ukončil*a jsi školu a nyní toužíš objevovat svět? Máme pro tebe dobrou zprávu. Při vycestování do zahraničí na stáž, studijní pobyt nebo za prací nemusíš ČSSZ nic hlásit – a pokud v ČR nevyděláváš, nic platit nebudeš. Nezapomeň si ale zkontrolovat pravidla ve státě, kde budeš pobývat.

Paříž, Eiffelova věž, koulovačka, sníh
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain

Úřad práce

V případě, že po absolvování VŠ z jakéhokoli důvodu nenastoupíš do zaměstnání, se můžeš přihlásit na úřad práce. Nejenže ti ÚP pomůže najít „flek“, ale zaplatí za tebe také zdravotní pojištění. Platit za tebe může i sociální, ale jak uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), pouze v případě, že sis v posledních 2 letech v délce alespoň 12 měsíců platil*a důchodové pojištění (nebo jsi byl*a zaměstnán*a).

Doporučeno
Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti 4. července 2023 8:30

Na úřad práce se musíš přihlásit nejpozději tři dny po ukončení studia. Nezapomeň si vzít občanku, pracovní smlouvy (pokud nějaké máš) a potvrzení o absolvování studia nebo vysokoškolský diplom. Až budeš mít na úřadu práce vše vyřízené, změny nahlásíš své pojišťovně.

Je to sice otravná byrokracie, ale zvládl*a jsi vystudovat VŠ, takže zvládneš i tohle. Tak vzhůru do dospělosti!

Domů
Sdílet
Diskuse