Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Dr.Max
19. října 2023 v 18:00
Čas čtení 2:30
Sponzorovaný obsah

Tyto časté chyby v čištění pleti možná děláš i ty. Mohou být příčinou akné!

Tyto časté chyby v čištění pleti možná děláš i ty. Mohou být příčinou akné!
Zdroj: Freepik.com
ZAJÍMAVOSTI URIAGE HYSÉAC
Uložit Uložené

Začínáš se pravidelně starat o svou pleť nebo tápeš v moři možností a způsobů, jak to dělat správně? Začni od základu, a to důkladným čištěním.

Péče o pokožku by měla být součástí tvé každodenní hygieny. Pokud tento důležitý krok vynecháváš, na pleti se ti hromadí nečistoty, bakterie i zbylý make-up. To může způsobit nejen ucpané póry, ale také vznik akné. Věnuj proto čištění pleti dostatek času ráno i večer.  

Najdi vhodný čisticí prostředek pro svou pleť

Jednou z nejčastějších chyb je používání nevhodných přípravků pro tvůj typ pleti. Pokud použiješ čisticí prostředek, který není vhodný pro tvoji pokožku, můžeš ji vystavit riziku vysoušení, nebo naopak zvýšení tvorby mazu. Pro suchou pleť zvol čisticí prostředek s hydratačními složkami, zatímco pro mastnou pleť se hodí čisticí gel nebo pěna, které pomohou regulovat tvorbu mazu. Nikdy nepoužívej obyčejné mýdlo na obličej, protože to může vysušit pokožku.

TIP: Pokud tě trápí smíšená nebo mastná pleť, vyzkoušej čisticí gel Uriage Hyséac, který koupíš v lékárně Dr. Max. Tento gel šetrně odstraní nečistoty a přebytek kožního mazu a pleť po něm budeš mít rozjasněnou a svěží. 
washing face
Zdroj: Freepik.com

Buď ke své pleti šetrný a nepoužívej hrubé houbičky

Při čištění pleti platí, že méně je někdy více. Nesnaž se proto dosáhnout dokonale čisté pokožky tím, že ji budeš příliš dřít. Vyhni se také drsným houbičkám, kartáčkům či hrubým ručníkům a používej vždy jemné, nejlépe bavlněné tampony či ubrousky. Stačit ti budou samozřejmě i prsty. Místo hrubého tření pokožky použij mírné krouživé pohyby. Ty pomáhají odstranit nečistoty a make-up, aniž bys přitom pokožku nadměrně podráždil*a nebo poškodil*a. 

Čisticí přípravek vždy důkladně opláchni a vyhni se příliš teplé vodě

Opláchnutí pleti možná vypadá jako rutinní krok, ale pokud ho neprovedeš správně, vystavuješ se nežádoucím účinkům. Zbytky čisticího přípravku mohou způsobit zbytečné podráždění pleti. Prostředek totiž často obsahuje složky, které nejsou určeny pro dlouhodobý kontakt s pokožkou, a pokud zůstanou na povrchu, hrozí zarudnutí, svědění nebo vysušení. Proto věnuj oplachování pleti dostatek času, dokud si nejsi jistý*á, že je prostředek úplně odstraněn. Stejně tak se nedoporučuje oplachovat pleť příliš horkou vodou. Možná už jsi někde slyšel*a, že teplo ti pomůže otevřít póry a díky tomu se pokožka lépe čistí. To je ale mýtus, hodně teplá voda může také způsobit podráždění a vysušení pleti. Navíc tím smýváš tzv. hydrolipidický film, což je ochranná vrstva na povrchu tvé pokožky.

Hydratace – i mastná pleť ji potřebuje

Stereotyp, že mastná pleť nepotřebuje hydrataci, je bohužel mylný. Mastná pleť může být způsobena nadměrnou produkcí mazu, ale to neznamená, že nepotřebuje hydratovat. Právě naopak, pokud ji nehydratuješ, může pokožka reagovat tím, že začne produkovat ještě více mazu, aby kompenzovala nedostatek vlhkosti. To může zhoršit problém s akné a mastnotou pleti. Vyber si lehký hydratační krém nebo gel, který je určen speciálně pro mastnou pleť. Tyto produkty obvykle obsahují složky, které pomáhají regulovat tvorbu mazu a udržují pleť hydratovanou bez nadměrného lesku. 

skincare
Zdroj: Unsplash

Pokud trpíš problematickou či aknózní pletí, doporučujeme vyhnout se produktům z drogerie. Sáhni raději po lékárenských výrobcích a kombinuj ideálně produkty z jedné řady. Pomůže ti s tím značka Uriage se svou řadou Hyséac.

Nakupovat řadu Uriage Hyséac na Dr. Max

Na pupínky nesahat

Mačkání pupínků je jeden z nejčastějších zlozvyků, kterými si zaděláváš na problémy s pletí. Proč by ses tomu měl*a vyhnout?

  • Infekce: Tím, že akné vymačkáváš, zavádíš do porušené pokožky bakterie, což může vést k infekci. Ta způsobí, že akné bude ještě větší a bolestivější.

  • Jizvy: Mechanické mačkání pupínků může způsobit, že se pokožka po hojení akné zhojí s jizvou. Tyto jizvy mohou být trvalé a esteticky nehezké.

  • Rozšíření problému: Mačkáním akné můžeš způsobit, že se zánět a akné rozšíří na okolní části obličeje nebo těla. Místo jednoho pupínku si tak přivodíš celou řadu nových.

    Nezapomínej, že péče o pleť je dlouhodobý proces. Nepodléhej frustraci, pokud se problémy s akné nezlepší přes noc. Pravidelná a správná péče o pleť, včetně prevence, může vést k trvalejším výsledkům a rychlému ústupu nedokonalostí. Radost z krásné pleti tě bude provázet po dlouhou dobu.

 

Domů
Sdílet
Diskuse