Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. října 2023 11:00
Čas čtení 3:37
Ondřej Jarůšek

Neporažený boxer Prichard Colón po hororovém zápase téměř zemřel. Po osmi letech je zázrak, že si zvládne vyčistit zuby

SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX
Uložit Uložené

Prichard Colón byl neporaženým profesionálním boxerem z Portorika. Před sebou měl slibnou kariéru a velké plány. Všechno se ale jako lusknutím prstu změnilo. Po nedovolených úderech od soupeře byl v kómatu a dodnes je odkázán na druhé.

Psalo se 17. října roku 2015. Prichard Colón nastoupil do zápasu proti rovněž neporaženému Američanovi Terrelu Williamsovi. Colón měl v tu dobu za sebou 16 profi výher bez jediné porážky a z toho 13 knock-outů. Boj byl vypsán na deset kol a oběma soupeřům mohla výhra pomoct na cestě k vysněné slávě a titulům.

@bestufc_ A queda de uma lenda,Prichard Colon😔#prichardcolon #ufc #mma #sports #prichardcolon💪❤ #prichardcolon🥺❤️ #fighter #fyp #viralvideo #😔 ♬ som original - BEST UFC

Krvácení do mozku a boj o život 

Bitva ale měla hrozný průběh – především kvůli opakovaným úderům do zátylku ze strany Terrela Williamse. Sudí ale nezasáhl, jak měl. Vše zašlo tak daleko, že trenér Portoričana sundal svému svěřenci rukavice a zápas ukončil sám. Kvůli tomu byl Prichard Colón diskvalifikován, ale trenér mu tím pravděpodobně zachránil život.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Hned v šatně si Prichard Colón stěžoval na bolest hlavy, začal zvracet, zkolaboval a musel být převezen do nemocnice. Tam se ukázalo, že boxer krvácí do mozku. Okamžitě musel jít na operaci, při které málem zemřel. Boj o život však vyhrál. Je tomu už osm let, ale stále je odkázán na pomoc druhých. A pravděpodobně už navždy bude.

Pozor, na záběry z osudného zápasu se nedívá snadno. Hlavně když víš, že každou Terrelovou ranou do hlavy se Prichard blíží kolapsu...

Po první operaci byl teprve 23letý Prichard Colón 221 dní v kómatu. Nikdo nevěděl, zda a kdy se probudí. Oči nakonec otevřel, následující roky však byl ve vegetativním stavu. Nemohl se hýbat, pomoct potřeboval se vším. Podstoupit musel taky sérii dalších operací včetně jedné, kdy mu byla část lebky nahrazena destičkou. Lebka se mu totiž z jedné strany propadala a tlačila mu na mozek.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Co o kontroverzním boji řekl soupeř?

Boxera, který dřív jako amatér vyhrál pět národních šampionátů, i jeho rodinu zahrnuli fanoušci a fanynky podporou, která trvá až do dnešní dnů. Boxerův příběh obletěl svět a dozvěděli se o něm i ti nejlepší boxeři světa. Například bývalý šampion organizace WBC Deontay Wilder o Prichardu Colónovi mluvil na tiskové konferenci, kde se během svého proslovu rozplakal

„Nikdy nepozná, jaké je to být otcem. A být otcem je jedna z nejcennějších věcí na světě. Šel do ringu, aby podpořil svou rodinu, ale jeho rodina se o něj teď bude muset starat do konce života,“ řekl Wilder s tím, že s vkročením do ringu se vždy pojí velký risk a Prichard Colón patří k nejhrozivějším případům toho, co se může v boji stát.

K případu se kromě jiných vyjádřil i samotný Tyrell Williams, který Colóna v zápase trefoval údery do zátylku. Dle svých slov se z ničeho neviní, jelikož se jedná o kontaktní sport a i takové věci se mohou stát. Zároveň si ale přeje, aby k tomu nikdy nedošlo. „Modlím se za Pricharda každý den. To už se nikdy nezmění. Přeju mu klid a zdraví. To, co se Prichardovi stalo, si nikdo nepřál. Všichni boxeři jsou bratři. Nikomu bych takto záměrně neublížil,“ řekl pro magazín The Ring Williams. „Budu se s tím vyrovnávat do konce života. Popravdě jsem už nikdy po tom zápase nechtěl znovu bojovat,“ dodal.

Po osmi letech si zvládne vyčistit zuby

Máma Pricharda Colóna fanoušky a fanynky na sociálních sítích pravidelně informuje o tom, jaké pokroky v léčbě její syn dělá. Trvalo to dlouho a stálo za tím mnoho trpělivosti i úsilí, ale bývalý boxer se postupně naučil částečně ovládat své tělo. Už navždy bude zřejmě odkázán na druhé, je však schopný dělat jednoduché cviky, s pomocí je schopen postavit se na nohy, pohybuje se se speciálně upraveným vozíkem a lepší se i jeho schopnost zapojovat mozek.

 
V září letošního roku oslavil Prichard Colón na lůžku 31. narozeniny a na videích je vidět, jak se směje, když dostává cupcake se svíčkou. Jako dárek navíc dostal podepsanou boxerskou rukavici od rappera Daddyho Yankeeho. Jen o několik týdnů později boxerova máma sdílela video, které ukazuje, že si je její syn už schopen vyčistit zuby. Na vozíku vyrazil také ven podívat se na závody truck rally.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

„Užívám si život,“ stálo u jednoho z příspěvků. „Nevzdám se,“ psalo se u dalšího. Na jednom ze záběrů je také vidět, jak se Prichard pokouší promluvit se svou mámou. S komunikací mu nyní pomáhá speciální zařízení.

Stal se čestným šampionem

Jak moc se Prichardův stav může ještě zlepšit, není jasné. Už teď ale udělal větší pokrok, než původně věštily prognózy lékařů. Nově sdílená videa a informace od boxerovy maminky však napovídají, že její syn dělá neustále dílčí kroky správným směrem k alespoň částečnému zotavení. 

Mezi šestnáct provazů se Colón nikdy nepostaví, i tak ale jeho odhodlání nevzdávat se a bojovat s nepřízní osudu slouží pro mnohé jako inspirace. A vysněný titul nakonec přece jen získal. Poté, co se Colón probudil z kómatu, z něj totiž prestižní boxerská federace WBC udělala čestného šampiona. Ve světě bojových sportů je jeho příběh považován za jeden z nejhorších případů poškození mozku z posledních let. 

Tématu poškození mozku v bojových sportech jsme se věnovali v detailním článku ve spolupráci s odborníky. Dozvíš se v něm, proč je toto poškození nevratné, jak vypadají první symptomy a jaký je nejefektivnější způsob prevence.

Domů
Sdílet
Diskuse