Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Signify.
20. prosince 2023 12:00
Čas čtení 4:21
Sponzorovaný obsah

Příběhy, které změnily herní svět: 7 her inspirovaných knihami a komiksy

Příběhy, které změnily herní svět: 7 her inspirovaných knihami a komiksy
Zdroj: CD Projekt RED/propagační materiál/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

Pokud se vyznáš v gamingu, o těchto hrách už jsi určitě slyšel*a, nebo je dokonce hrál*a. Znáš ale u všech jejich původní inspiraci? Podívej se, které známé hry byly inspirovány knihami nebo komiksy.

Zaklínač

Tuhle kultovku asi nemusíme dlouze představovat. Herní série The Witcher se v poslední době stala populární především díky seriálové adaptaci na Netflixu. Určitě ale víš, že hry vychází z knih polského autora Andrzeje Sapkowského. Díla od tohoto autora tě chytnou především pro svůj temný a realistický tón, složité postavy a morální dilemata, kterým čelí protagonista. Sága o Zaklínači byla přeložena do několika jazyků a stále se těší značné světové oblibě. Hlavní postavou je lovec příšer Geralt z Rivie, mutant, který byl vycvičen k lovu nestvůr. Pokud jsi tedy fanouškem originálních předloh, čeká tě osm nabitých knih, díky kterým se přeneseš do světa kvalitního fantasy, kde se můžeš těšit na magický a často krvavý svět plný mágů, trpaslíků i elfů. 

Metro 2033

Hra s celým názvem Metro 2033: The Last Refuge je first-person střílečka s prvky stealth a survival hororu, která vychází ze stejnojmenné knihy. Pokud tedy při čtení vyhledáváš napětí, pak je tato kniha přesně pro tebe. Děj se odehrává v postapokalyptické Moskvě po třetí světové válce, kde poslední přeživší lidé žijí v metru. Hrdinou příběhu je Artyom, mladý muž, který je pověřen úkolem dostat se z jednoho konce moskevského metra na druhý, aby varoval ostatní stanice před novou hrozbou – tajemnými a smrtícími mutacemi, které ohrožují přeživší na povrchu i v metru. Román napsal ruský autor Dmitrij Gluchovskij a v roce 2007 za něj obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon. Čeká tě přemýšlení nad otázkami přežití, izolace, strachu a lidského chování v extrémních podmínkách.

TIP: Až se pustíš do čtení, nezapomeň si u toho navodit příjemnou atmosféru, a to díky chytrému osvětlení Philips Hue. Světla můžeš pohodlně ovládat tlačítkem i hlasem, takže tě nic nevyruší od napínavé kapitoly. Do své sestavy chytrého osvětlení totiž můžeš přidat i Amazon Alexu, Google Assistant nebo Apple Home a Siri a světla ovládáš jednoduchými hlasovými příkazy. Dokonalou atmosféru pro čtení knihy vytváří teplé a jasné světlo díky předvolenému schématu Čtení
Vytvoř si dokonalou atmosféru pomocí chytrého osvětlení.
Vytvoř si dokonalou atmosféru pomocí chytrého osvětlení. Zdroj: Philips Hue

Stalker

U postapokalyptického tématu ještě zůstaneme. Hry série S.T.A.L.K.E.R. jsou totiž zasazeny do postapokalyptického prostředí kolem černobylské jaderné elektrárny po jaderné havárii. Stalker je vědeckofantastická novela, kterou napsali bratři Arkadij a Boris Strugačtí, významní sovětští spisovatelé. Poprvé byla vydána v roce 1972 a stala se ikonou tohoto literárního žánru. Děj knihy se točí kolem tajemného Pásma, místa, kde se odehrál nevysvětlitelný fenomén a kde se nyní nachází podivuhodné a nebezpečné artefakty. Toto území je pod stálým dohledem vlády a je veřejnosti nepřístupné. Hlavní postavou je stalker, dobrodruh, který riskuje svůj život tím, že vstupuje do Pásma a hledá tam cenné artefakty.

American McGee's Alice

Alenku v říši divů nepochybně znáš, a to především díky stejnojmennému filmu z roku 2010. American McGee's Alice je hra, která vyšla v roce 2000, a jde o temnou a ponurou reinterpretaci klasického knižního příběhu o Alence v říši divů. Hra zachovává známé lokality a postavy z původní knihy Lewise Carrolla, jako je králičí díra, hřbitov, kocour Šklíba nebo Šílený kloboučník. Hrajete za Alici Liddellovou, hlavní postavu z knihy, ale v této hře je Alice traumatizována tragickými událostmi, které postihly její rodinu, a upadá do hlubokého duševního trápení. Kniha s původním názvem Alice's Adventures in Wonderland poprvé vyšla už v roce 1865 a stále zůstává jedním z nejznámějších děl literatury pro děti, ale je oblíbená i mezi dospělými čtenáři. Ve tvé knihovně by tedy určitě neměla chybět. 

Pokud přece jen dáváš přednost hře, nezapomeň si u toho vytvořit prostředí, které tě do hororového děje snadněji vtáhne. Jak na to? Jednoduše si pomocí Philips Hue synchronizuješ svůj počítač s chytrým osvětlením. Stačí přidat jakékoli světlo Philips Hue White and Color Ambiance – žárovky, lampy i světelné pásky. Pak už si jen vše propojíš do Hue Bridge, což je mozek celého osvětlení, a stáhneš si desktopovou appku Hue Sync, která je zdarma pro macOS i Windows a doplňuje tvou herní sestavu o prostorové osvětlení.
Vytvořit si herní sestavu s Philips Hue
philips hue
Zdroj: Philips Hue

Middle-earth: Shadow of Mordor

Tato hra byla vydána v roce 2014 a je zasazena do prostředí Středozemě, které znáš z děl J. R. R. Tolkiena, zejména z trilogie Pán prstenů. Děj se odehrává v Mordoru, což je oblíbené a dobře známé prostředí. Hlavní postavou je Talion, kapitán z Gondoru, který je zabit spolu se svou rodinou při nájezdu Sauronových sil na Mordor. Talion se ale vrací k životu díky spojení s duchem elfského krále Celebrimbora a má za cíl pomstít se těm, kteří mu způsobili smrt. Pokud jsi trilogii četl*a a fascinuje tě prostředí Středozemě, určitě si hru zařaď do své sbírky. Umožňuje ti totiž prozkoumávat oblasti, které nebyly tak detailně zpracovány v původních Tolkienových dílech. 

Díky chytrému osvětlení Philips Hue svůj herní zážitek navíc ještě umocníš pomocí vlastního nastavení, upravení intenzity světla, a dokonce si můžeš upravit předvolby zobrazení a zvolit specifické nastavení pro každou hru. Výhody? Nikdo se ti nenabourá do systému a světla fungují i při výpadku internetu. Navíc si smart light snadno sám*sama nastavíš a ještě jednodušeji ho potom ovládáš. 

The Walking Dead

Série epizodických her The Walking Dead od společnosti Telltale Games je založena na stejnojmenné komiksové sérii od Roberta Kirkmana. Ta byla poprvé publikována v roce 2003. Hry v této sérii představují samostatný příběh a postavy, ale sdílí prostředí a některé prvky z komiksů. Jedním z klíčových prvků her je systém rozhodování, který ti umožňuje ovlivňovat průběh příběhu svými akcemi a rozhodnutími. Tyto volby mají důsledky a mohou měnit vývoj příběhu a osudy postav. Komiksy, které u nás můžeš znát pod názvem Živí mrtví, jsou jednou z nejúspěšnějších a nejznámějších komiksových sérií na světě. Hlavním tématem série je přežití a mezilidské vztahy v krutém a nehostinném prostředí. Pokud se chceš pustit do čtení komiksů, čeká tě celkem 32 knih, které tě snadno pohltí dějem. 

World War Z

Hra inspirovaná stejnojmennou knihou od Maxe Brookse. Ta vyšla v roce 2006 a je formátovaná jako sbírka zpráv a vyprávění o pandemii zombie. Knížka popisuje fiktivní globální pandemii, která vede ke vzniku zombie. Přečíst si můžeš odlišné perspektivy lidí, kteří se snaží přežít a zároveň zkoumají, jak svět reaguje na tuto hrozbu. Videoherní adaptace World War Z byla vydána v roce 2019 a nabízí ti možnost prožít příběh ve světě zombie apokalypsy. Můžeš hrát kooperativně a užít si akční boje proti hordám zombíků. Můžeš spolupracovat s ostatními hráči, abyste společně bojovali a plnili různé mise. Hra se snaží zachytit atmosféru a rozsah globálního konfliktu, který je popsán v knize. Autor knihy se snaží vytvořit autentický dojem a zkoumá, jak by náš svět mohl reagovat na takovou hrozbu. World War Z je považováno za jedno z významných děl žánru zombie a získalo si mnoho čtenářských ohlasů a uznání.

Domů
Sdílet
Diskuse