Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
4. října 2023 v 17:11
Čas čtení 1:27
Marek Pros

„Mladý truhlář se oběsil v dílně, pitva ukázala, že jde i o ženu.“ Odhalujeme pozadí filmu Úsvit

FILMY A SERIÁLY ÚSVIT
Uložit Uložené

Ve čtvrtek 5. října vstupuje do kin ambiciózní český film Úsvit. Celá idea snímku vznikla v antikvariátu, kde scenárista našel starou knihu o lékařství.

Tvůrci Úsvitu našli inspiraci ve více než sto let staré učebnici soudního lékařství od doktora Františka Hájka, která obsahuje případy tzv. intersex lidí, tedy lidí s mužskými i ženskými pohlavními orgány.

Mezi nimi je i drama mladého truhláře, který se oběsil v dílně a při pitvě bylo zjištěno, že jde zároveň i o ženu. „Jeho příběh jsme začali rozvíjet, ale podobných případů je v knize až překvapivě hodně,“ podotýká producent a režisér filmu Úsvit Matěj Chlupáček. 

Doporučeno
Český film má konečně transgender herce. Změní to tuzemskou kinematografii, doufá režisér Český film má konečně transgender herce. Změní to tuzemskou kinematografii, doufá režisér 18. září 2023 v 18:09

Například československá „rekordwoman“ Zdena Koubková v polovině 30. let dvakrát překonala světový rekord v běhu na 800 metrů. Byly jí zjištěny mužské pohlavní znaky. Dívka poté podstoupila chirurgický zákrok, stala se Zdeňkem Koubkem, šťastným ženáčem a hráčem ragby za Říčany.  

Tento fakt potvrzují vědecké studie z roku 2000, které zveřejnil například magazín Time. Ty uvádějí, že hermafroditní znaky lze nalézt dokonce až u dvou procent novorozenců, což zhruba odpovídá procentu přirozeně zrzavých lidí v populaci.

Úsvit je druhým celovečerním filmem režiséra Matěje Chlupáčka. Eliška Křenková v hlavní roli těhotné lékařky přijíždí v roce 1937, krátce před válkou, se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plány ale naruší nález mrtvého těla novorozence v areálu fabriky. Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, ale narazí na četné překážky, včetně svých vlastních předsudků…

„Česká učebnice soudního lékařství ze 20. let od doktora Františka Hájka, kterou jsem našel před lety v antikvariátu, mi ukázala, jak se za první republiky přistupovalo k odlišnostem mezi lidmi,“ říká scenárista filmu Úsvit Miro Šifra.

„Bralo se to jako biologický fakt – příroda to tak zařídila. Intersex lidé byli mezi úspěšnými sportovci, umělci, řemeslníky i mezi chudými lidmi z vesnice. Některé osudy byly tragické, ale mnozí se ani na veřejnosti nestyděli za to, kým jsou. Je to součást naší historie, kterou dosud ignorujeme,“ dodává.

Doporučeno
Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo 7. července 2023 v 7:30

Pro hodně lidí je podle Šifry gender pouze teoretický koncept a ideologie, která přišla v posledních letech. „Lidi nemají co na práci, tak si vymýšlejí nesmysly. I Úsvit ukazuje, že otázky, které dnes řešíme ohledně genderu, řešili lidi už před sto lety,“ tvrdí scenárista, který stojí za seriály Rédl nebo Zrádci.

Podívej se na video, ve kterém scenárista Úsvitu popisuje ideu vzniku filmu:

Domů
Sdílet
Diskuse