Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. října 2023 7:03
Čas čtení 1:38
Ilona Hobzová

Spíš s mobilem vedle postele? Přečti si, jaké riziko to má na tvůj spánek

Spíš s mobilem vedle postele? Přečti si, jaké riziko to má na tvůj spánek
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZDRAVÍ KVALITA SPÁNKU ZDRAVÍ ZDRAVÝ SPÁNEK
Uložit Uložené

Mobilní telefon. Věc, kterou řada z nás odkládá jako poslední, než jde spát. A taky první věc, kterou hned po probuzení bereme do ruky. Je ale pokládání telefonu blízko místa, kde spíme, bezpečné?

O vlivu mobilů na lidské zdraví se hojně diskutuje zejména kvůli potenciálně škodlivým účinkům záření. Studie z července 2023 publikovaná v časopise Cancers zjistila pozitivní, i když slabou souvislost mezi úmrtím na rakovinu mozku a používáním mobilních telefonů. Podle autorů této studie je však důležité uvědomit si, že v této oblasti stále nelze činit definitivní závěry.

Záření zřejmě nebezpečné není, jsou tu ale jiná rizika

Velká diskuze se ale vede o pokládání telefonu vedle postele –⁠ nebo jiného místa, kde spíme. Měli bychom se u takto položeného telefonu obávat záření? Neha Narula, docentka medicíny na Stanfordově univerzitě, je toho názoru, že nejde o nic nebezpečného a není třeba se obávat. A to ani v případě, že máme mobilní telefon během spánku položený přímo u hlavy. 

Anketa:
Spíš s mobilem přímo u postele?
Ano, neumím si představit, že bych ho neměl*a u sebe.
Ano, ale těsně před spaním už na něm nejsem.
Ne, odkládám ho do jiné místnosti.
Ano, neumím si představit, že bych ho neměl*a u sebe.
44 %
Ano, ale těsně před spaním už na něm nejsem.
49 %
Ne, odkládám ho do jiné místnosti.
7 %

„V současné době skutečně neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že záření, které je vyzařováno ze smartphonů nebo tabletů, má dlouhodobý vliv na naše zdraví,“ uvedla lékařka v rozhovoru pro Yahoo Life. Poukázala na to, že typ záření vyzařovaného z mobilních telefonů je jiný než například záření rentgenové. Právě o něm víme, že může způsobit poškození DNA.

Narula vysvětlila, že záření, které vyzařují mobilní telefony, se nazývá neionizující a kromě mobilních telefonů se s ním můžeme setkat například u mikrovlnné trouby. „Samozřejmě nemáme ani žádné konkrétní důkazy o tom, že není škodlivé, jak zdůrazňuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, která ho klasifikovala jako ‚možný lidský karcinogen‘,“ doplnila Narula.

mobil, spánek
Zdroj: Freepik/volně k užití

Mobilní telefon u místa spánku však může podle ní mít jiné negativní dopady. Pokud máš totiž mobil v dosahu, je mnohem více pravděpodobné, že ho budeš používat těsně před spaním. A dosavadní výzkumy ukazují, že ti, kteří zařízení používají těsně před usnutím, mají nedostatečný nebo nekvalitní spánek v porovnání s lidmi, kteří mobil odloží například hodinu nebo dvě před spaním.

Doporučeno
Obelži své tělo a usni do 2 minut. Toto je vojenská metoda, která uspávala i vojáky v zákopech Obelži své tělo a usni do 2 minut. Toto je vojenská metoda, která uspávala i vojáky v zákopech 5. prosince 2022 8:30

„Telefony vyžadují hodně manuálního ovládání a aktivní mysl při jejich používání. To vyvolává pocit bdělosti a ostražitosti, což není ideální pro chvíle, kdy se člověk snaží uklidnit,“ dodala Narula. Velkým problémem může být i modré světlo, které obrazovka vyzařuje a které nabourává přirozené spánkové cykly. 

Ne každý se však mobilu u postele zvládne vzdát. Profesor spánkové medicíny Rafael Pelayo ze Stanfordovy univerzity je toho názoru, že vliv přítomnosti telefonu u postele se může měnit v závislosti na okolnostech života jednotlivců. Jako příklad uvedl člověka, který žije sám a bojí se, že se k němu někdo vloupá. „Mít telefon poblíž mu může poskytnout pocit bezpečí. Nejde tedy o telefon jako takový, ale o to, co pro vás představuje,“ říká.

Domů
Sdílet
Diskuse