Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. října 2023 13:09
Čas čtení 0:48
Marek Pros

Nejmenší Volvo EX30 má v Česku velké ambice. Stojí 869 tisíc korun a chce být jedničkou mezi elektroauty

Nejmenší Volvo EX30 má v Česku velké ambice. Stojí 869 tisíc korun a chce být jedničkou mezi elektroauty
Zdroj: Volvo / propagační materiál
TECH
Uložit Uložené

Plně elektrické Volvo EX30 se poprvé představuje konečně i v Česku. Zaujme cenou i velikostí.

EX30 je nejnovější a také nejmenší přírůstek do rodiny Volvo. Automobilka si od něj slibuje silné prodeje. „Naším cílem je prosadit EX30 jako jeden z nejprodávanějších plně elektrických modelů v České republice,“ říká Alican Emiroğlu, generální ředitel českého Volva.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

EX30 zaujme už samotnými základními rozměry – je dlouhé pouze 423 centimetrů, což z něj dělá nejkratší model v nabídce Volva. V minimalistickém interiéru nenajdeš téměř žádné čudlíky nebo fyzické ovladače, všechno se ovládá na velké dotykové obrazovce. Kabinu si taky můžeš různě nasvítit a udělat si tak třeba atmosféru jako při západu slunce.

Ceníme, že v kabině není ani stopa po zvířecí kůži, všechny materiály jsou šetrné k životnímu prostředí. Volvo taky ve větší míře využilo recyklované a obnovitelné materiály, včetně tkaného lnu či certifikované vlny, plastu z rámů vyřazených oken nebo vláken ze staré džínoviny na obložení dekorativních panelů.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

Funny je i nabídka barev karoserie. Kromě tradičních odstínů se tu objevuje třeba Moss Yellow, inspirovaná lišejníky rostoucími na skalách podél švédského západního pobřeží.

Na jedno nabití dojedeš od minimálně 340 kilometrů (51kWh baterie) až klidně po 476 kilometrů (69kWh baterie, pohon zadních kol).

Celou tuhle parádu Volvo nabízí od 869 tisíc korun. Než vyrazíš na zkušební jízdu, mrkni zatím na fotky do naší galerie.

Volvo EX30.Volvo EX30.Volvo EX30.Volvo EX30.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse