Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. října 2023 14:37
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Do boje s požáry v Kalifornii vyrazily kozy, hasičské sbory je pořizují po stovkách

Do boje s požáry v Kalifornii vyrazily kozy, hasičské sbory je pořizují po stovkách
Zdroj: Nandhu Kumar, Unsplash
ZAJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMĚNA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Dobré je, když se oheň uhasí hned v zárodku. Ještě lepší je ale situace, kdy vůbec nevznikne. V USA, respektive v Kalifornii, kde požáry každoročně sežehnou tisíce čtverečních kilometrů půdy, jsou nejefektivnějším nástrojem proti ohni právě přežvýkavci.

Princip boje koz s následky klimatické krize, které každý rok proměňují kalifornské pláně ve stovky až tisíce kilometrů čtverečních spálenišť, je vlastně zcela jednoduchý. Jejich čelisti. Starají se o to, aby horká zem nebyla plná suchých rostlin a dřevin, zejména křovisek. 

Doporučeno
FOTO: Máš blbou náladu? Koukni na nejvtipnější fotografie zvířat za letošní rok FOTO: Máš blbou náladu? Koukni na nejvtipnější fotografie zvířat za letošní rok 9. října 2023 10:32

Toto ekologické řešení si pochvalují všechny strany. Městská zastupitelstva, soukromníci i samotní pastevci koz. „Myslím, že jak si lidé více uvědomují myšlenku a dopad na životní prostředí, stávají se více vědomými o tom, jaké metody chtějí použít k čištění plevele a ochraně krajiny před požáry. Takže určitě je větší poptávka a je to rostoucí trend,“ řekl pro BBC Michael Choi z rodinné farmy Fire Grazers Inc, která disponuje 700 kozami, které pronajímá i školám a institucím.

Výhodou je, že koza má neustále hlad. Proto je schopna za poměrně krátkou dobu zbavit velkou oblast mrtvé vegetace, která často poslouží jako vatra. Lidé se v rámci prevence samozřejmě o suchý plevel starají také, jenže nemají takové dovednosti šplhání po skalách. Kozám dokonce nevadí ani vysoké teploty, takže jsou prakticky nezastavitelnými sekačkami.

Novinka stará stovky let

Lidstvo nicméně neobjevilo, že kozy spásají suché rostliny, teprve nyní. Ve středomořské oblasti se využívají ke svému jedinečnému talentu okusovat keře, nebo dokonce i jedovaté rostliny stovky let. Nyní však jejich popularita stoupla v Kalifornii natolik, že se nakupují ve velkém. I některé hasičské jednotky uvažují o jejich koupi. Stanice v San Manuel jich má již například 300.

Doporučeno
Na Slovensku řídil pes. Překročil povolenou rychlost Na Slovensku řídil pes. Překročil povolenou rychlost 29. září 2023 18:08

Účinnost zvířat již zkoumaly i některé studie. Například výzkumníci z Kalifornské univerzity zjistili, že kozy měly během testování svého vlivu na zalesněné plochy „významný dopad na snížení pokryvu rostlin“. Pokryv zredukovaly o 87 % a výšku pokryvu o 92 %. 

Domů
Sdílet
Diskuse