Tohle je podle lidí ze zahraničí 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.
Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje nejrůznější gastroseznamy, zveřejnil list deseti nejlépe hodnocených českých dezertů – a některé z nich tě možná překvapí.
Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo lokálních patriotů. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
A jen tak pro informaci, dezerty k 15. říjnu 2023 ohodnotilo 1 795 uživatelů a uživatelek.
10. místo
Poslední místo v seznamu zaujala žemlovka. „Tradičně se žemlovka připravuje z jablek okořeněných skořicí, ale běžně se do dezertu dávají také broskve, hrušky a švestky. Do některých druhů se často přidávají rozinky nebo tvaroh,“ popisuje server.

9. místo
Na 9. příčce je bublanina. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“

8. místo
Osmé místo obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.

7. místo
Šťastnou sedmičku zabírají vdolky. Jak připomíná Taste Atlas: „Tradičně se podávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“
6. místo
Na 6. místě jsou lívance. Lívance, které „jsou obvykle malé, mají světle zlatohnědou barvu a křupavé okraje“.

5. místo
Tuto pozici zabírají ovocné knedlíky. „Ačkoli se ovocné knedlíky tradičně podávají jako dezert, jsou také výbornou sladkou svačinkou,“ doporučuje web.

4. místo
Na 4. místě jsou míša řezy. Server správně připomíná, že je název odvozen od oblíbeného nanuku Míša, který se skládá z tvarohu obaleného v hořké čokoládě.
3. místo
Dostáváme se do finále. 3. místo obsadily koblihy!

2. místo
Na krásném druhém místě se umístily koláče, anglicky „kolache“. Server dodává zajímavost: „Toto pečivo vzniklo v roce 1700 v oblasti Česka, kde je kulaté pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizujících slunce a měsíc.“

1. místo
A prosíme potlesk, na finálním místě se umístil valašský frgál! „Téměř polovinu hotového výrobku (42–48 procent) tvoří poleva, která může být vyrobena ze sušených hrušek (nejoblíbenější druh), džemu, ovoce, tvarohu, máku, ořechů, zelí, kedluben nebo mrkve,“ popisuje server.
