Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2023 v 7:19
Čas čtení 1:26
Lucie Kotvalová

Turisté prozradili, které české dezerty milují. Bodovala žemlovka

Turisté prozradili, které české dezerty milují. Bodovala žemlovka
Zdroj: Polimerek / Wikimedia Commons
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Tohle je podle lidí ze zahraničí 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.

Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje nejrůznější gastroseznamy, zveřejnil list deseti nejlépe hodnocených českých dezertů – a některé z nich tě možná překvapí.

Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo lokálních patriotů. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“

A jen tak pro informaci, dezerty k 15. říjnu 2023 ohodnotilo 1 795 uživatelů a uživatelek.

10. místo

Poslední místo v seznamu zaujala žemlovka. „Tradičně se žemlovka připravuje z jablek okořeněných skořicí, ale běžně se do dezertu dávají také broskve, hrušky a švestky. Do některých druhů se často přidávají rozinky nebo tvaroh,“ popisuje server.

Žemlovka
Zdroj: Pohled 111 / Wikimedia Commons

9. místo

Na 9. příčce je bublanina. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“

Bublanina
Zdroj: Wikimedia/Matěj Baťha/volně k užití

8. místo

Osmé místo obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.

buchta
Zdroj: Wikipedia/Buchta

7. místo

Šťastnou sedmičku zabírají vdolky. Jak připomíná Taste Atlas: „Tradičně se podávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Iveta Stoy (@mysundayfeast)

6. místo

Na 6. místě jsou lívance. Lívance, které „jsou obvykle malé, mají světle zlatohnědou barvu a křupavé okraje“.

lívance
Zdroj: Eva Bronzini / Pexels

5. místo

Tuto pozici zabírají ovocné knedlíky. „Ačkoli se ovocné knedlíky tradičně podávají jako dezert, jsou také výbornou sladkou svačinkou,“ doporučuje web.

ovocné knedlíky, recepty
Zdroj: Pixabay/Rita E/volně k použití

4. místo

Na 4. místě jsou míša řezy. Server správně připomíná, že je název odvozen od oblíbeného nanuku Míša, který se skládá z tvarohu obaleného v hořké čokoládě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NejRecept.cz (@nejrecept)

3. místo

Dostáváme se do finále. 3. místo obsadily koblihy!

kobliha
Zdroj: Jakub Holzer (WMCZ) / Wikimedia Commons

2. místo

Na krásném druhém místě se umístily koláče, anglicky „kolache“. Server dodává zajímavost: „Toto pečivo vzniklo v roce 1700 v oblasti Česka, kde je kulaté pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizujících slunce a měsíc.“

koláče
Zdroj: Jakub Holzer (WMCZ) / Wikimedia Commons

1. místo

A prosíme potlesk, na finálním místě se umístil valašský frgál! „Téměř polovinu hotového výrobku (42–48 procent) tvoří poleva, která může být vyrobena ze sušených hrušek (nejoblíbenější druh), džemu, ovoce, tvarohu, máku, ořechů, zelí, kedluben nebo mrkve,“ popisuje server.

valašský frgál
Zdroj: Polimerek / Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse