Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. listopadu 2023 15:00
Čas čtení 1:47
Radim Šlechta

Co si pustit o víkendu: Cate Blanchett, hudba a sexuální násilí

Co si pustit o víkendu: Cate Blanchett, hudba a sexuální násilí
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY CO SI PUSTIT O VÍKENDU
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro tebe film, který ti tenhle víkend udělá radost.

Listopad je v půlce a hezkých víkendů ubývá. Spíš než sluníčko a procházka ve zbarveném listí tě teď čekají nízké teploty a déšť. Nic moc materiál na venkovní zábavu, a proto se daleko spíš vyplatí zabalit se do deky a užít si trochu podzimní melancholie na obrazovce.

Pokud o víkendu najdeš dvě a půl hodiny času a trochu soustředění, jsi na správném místě. Dneska pro tebe máme film se spoustou hudby, emocí a šesti nominacemi na Oscara. Pohodlně se uveleb a nalaď snímek Tár, který nově najdeš na SkyShowtime.

Jestli jsme se ti tento týden netrefili do vkusu, můžeš se podívat na některé z našich starších tipů. Pohromadě je najdeš v rubrice Co si pustit o víkendu.


Luxusní vrchol a tvrdý pád

Slavná a úspěšná Lydia Tár (Cate Blanchett) je geniální dirigentka, která žije svůj sen. Je jedinou ženou, která se pyšní cenami EGOT (Emmy, Grammy, Oscar a Tony) a obklopuje se luxusem. Má nepříliš hřejivý, ale pevný vztah i dceru. Zároveň ji ale na tomto životním vrcholu dohání minulost spojená se sexuálním násilím, zneužíváním její prestižní pozice i bossingem.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Jeden z nejlepších českých filmů roku je konečně online Co si pustit o víkendu: Jeden z nejlepších českých filmů roku je konečně online 22. prosince 2023 11:00

Špičkové dirigentky se snaží zbavit orchestr, její nahrávka je v ohrožení, a jestli se obvinění potvrdí, pravděpodobně si neškrtne už ani v oblastním divadle.

Tár Cate Blanchett
Zdroj: Cinemart

Ty jako divák nebo divačka sleduješ vnitřní (i vnější) rozpad její na povrchu dokonalé osobnosti, aniž bys vlastně vůbec tušil*a, jestli byla na Tár kauza „nastrčena“, nebo se kauzy skutečně odehrály. Můžeš si všimnout manipulace a vytrhávání vyjádření z kontextu, ale také zneužívání moci vysoce postavených lidí. Do jisté míry podobného, jako jsi mohl*a vidět u J. K. Simmonse ve filmu Whiplash (2014).

Tár se táhne ve velmi pomalém, ale nervy drásajícím tempu a podporuje ho skvělý soundtrack plný méně i více známé klasické hudby. Cate Blanchett v něm předvádí skvělý přirozený výkon, v němž jí věříš jak nadšení pro muziku, tak i propady do naprostého zoufalství. 

Jde o velmi emotivní snímek, který se opírá o několik témat současnosti bez toho, aby k nim zaujímal jakékoliv konkrétní postoje. Během podzimního víkendu tě potěší, ať už miluješ hudbu, nebo k ní nemáš zrovna blízko. A přestože je postava Lydie Tár často chladná a ryze racionální, tebe film rozhodně chladným*chladnou nenechá.

 

Kde si film pustit: SkyShowtime
Délka filmu: 2 hodiny 38 minut
Režie: Todd Field
Scénář: Todd Field
Hrají: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Mark Strong, Sydney Lemmon, Julian Glover, Nina Hoss, Sophie Kauer, Allan Corduner

Pokud se na Tár podíváš a ještě nebudeš mít dost, můžeš streamovat některé z novinek, které se objevily na Netflixu. Hudební vibe ještě podpoří čtyřdílný seriál Robbie Williams, který zvládneš za necelé čtyři hodiny. 

Lidi, kteří milují cestování, se zase mohou podívat na Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain o legendárním cestovateli a publicistovi. 

Domů
Sdílet
Diskuse