Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 9:32
Vojtěch Vanda

Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká
Zdroj: se svolením Kateřiny Vodvářkové
REFRESHER ČESKO IZRAEL PALESTINA ŽURNALISTIKA
Uložit Uložené

Televizní reportérka Kateřina Vodvářková strávila poslední týdny v Izraeli, kam se jako zástupkyně televize Nova vydala informovat o aktuálním vývoji konfliktu. Byla to pro ni první taková zkušenost, proto jsme si o ní popovídali.

Během videorozhovoru s Kateřinou Vodvářkovou slyším slabé klepání. Novinářka si sundává sluchátka. „Já se asi omlouvám, ale slyším sirény. Počkejte vteřinku. Jdu se schovat na schodiště a do krytu.“ Mladou reportérku televize Nova odvádí kameraman, který se ji snažil taktéž upozornit na poplach v Tel Avivu. Někde nad jejich hlavami může letět raketa.

Kateřina v relativním bezpečí schodiště.
Kateřina v relativním bezpečí schodiště. Zdroj: se svolením Kateřiny Vodvářkové

Po pár minutách se naštěstí vrací zpět a dokončujeme rozhovor o její první zahraniční reportérské misi z válečného konfliktu. Jaké to je? Jak se k práci dostala? Co musí všechno dělat a dokáže si představit, že by tohle byla její novinářská kariéra? 

Kde se nacházíte a jak to tam vypadá?

V tuhle chvíli jsem zrovna v Tel Avivu a troufla bych si říct, vzhledem k tomu, co se tu v posledním měsíci děje, že asi i na nejbezpečnějším místě v Izraeli. Přestože je země ve válce, tak se domnívám, že jsme tady v relativním bezpečí. 


Nebyli jsme tu ale celou dobu, přijeli jsme včera večer. Ale už jsme stihli několikrát utíkat do krytu kvůli sirénám, naštěstí pouze z preventivních důvodů. Nic se nám nestalo.

Co konkrétně máte za úkol v Izraeli dělat? Jaká je vaše náplň práce?

Pokrývat aktuální situaci. Nemám žádné přesné úkoly. V podstatě je na mně, abych si pozjišťovala, kam se dostanu a jaká je situace. Vzhledem k tomu, že jsem na místě, vím nejlépe, kde je pro mě bezpečné se zdržovat.


Jinak jsem v kontaktu jak se zahraničními novináři, tak s lidmi z izraelské vlády, z armády nebo s příbuznými obětí či unesených, kteří na vlastní kůži zažili teror Hamásu. Mým úkolem je přenést příběhy a konkrétní situaci českým divákům co možná nejautentičtěji.

Kateřina Vodvářková
Zdroj: se svolením Kateřiny Vodvářkové


Jak jste se k tomu dostala? 

Naše mediální skupina CME, kterou vlastní PPF, má šest televizí. A reportéři, kteří spadají pod tyto televize, se zde střídají. První tu byl kolega ze slovenské televize Markíza, pak z bulharské BTV a já jsem přišla jako další. Střídáme se, abychom měli nepřetržité vlastní mediální pokrytí. Nyní přišla na řadu Česká republika.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Jak probíhá příprava na podobnou „misi“? Co musíte splňovat, abyste se jí mohla zúčastnit?Zaprvé jsou to zkušenosti. Já jsem na Nově šestým rokem, tudíž kolegové i nadřízení vědí, že posílají do zahraničí někoho, kdo má zkušenosti, něco procestoval a je na něj v práci spolehnutí. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 148297 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadá denní rutina Kateřiny během války.
  • Jestli se při reportážích bojí a jak se vyrovnává se stresem.
  • Jak reagovala, když viděla kryt od krve, kde zemřeli lidé. 
  • Jak se k práci zahraniční reportérky na Nově dostala a jakou má radu pro začínající novináře a novinářky.
  • Na co si v Izraeli nikdy nemohla zvyknout.
  • Jak se musí chovat ve válečné zóně.
  • Jak na ni jako na ženu reagují místní.
Domů
Sdílet
Diskuse