Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 4:43
Radim Šlechta

Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu

Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu
Zdroj: Havel / poskytnuto společností Smart Communication
FILMY A SERIÁLY 17. LISTOPAD 1989
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro tebe osm filmů, v nichž se objevuje sametová revoluce, pád komunistického režimu a nové pořádky.

Od sametové revoluce uplynulo už 34 let. Přesto jde o výročí, které se vyplatí připomínat jako jeden z nejdůležitějších milníků české a slovenské historie. Je jedno, jestli se vypravíš přímo na Národní třídu v Praze, nebo si popovídáš s přáteli v poklidu domova, případně zavzpomínáš s rodiči na to, jaké vzpomínky mají na revoluci oni.

Pokud se nechystáš na žádnou akci, ale rád*a bys nasála dobovou atmosféru aspoň z domova, vybrali jsme pro tebe filmy, které ti přiblíží ducha tehdejší doby, případně ti jenom pomohou se dojmout.


Kolja (1996)

Doposud poslední český oscarový snímek vypráví o starém mládenci Loukovi (Zdeněk Svěrák) a mladém chlapci, kteří se oba stali obětí nepromyšleného podvodu. Když Louka uzavře fiktivní sňatek s Ruskou, po její emigraci do Západního Německa s ním zůstane její malý syn. Ani jeden z nich příliš netouží trávit s tím druhým čas, ale postupně se spřátelí.

Příběh filmu se odehrává v 80. letech a samozřejmě vede přímo k sametové revoluci. Jde o poměrně klasickou „svěrákovinu“, která se nebojí pohybovat se na hranici na emoce brnkajícího kýče, na němž ale není nic špatného. Nutno ale říct, že jde o velmi kvalitně zpracovaný snímek a bude ti dělat radost nechat se od něj dojmout.

Kolja, zdeněk svěrák
Zdroj: Česká televize
Délka filmu: 1 hodina 45 minut
Kde si film pustit: HBO Max, Voyo
Režie: Jan Svěrák
Scénář: Zdeněk Svěrák
Hrají: Zdeněk Svěrák, Andrej Chalimon, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková, Ladislav Smoljak, Irina Bezrukova, Silvia Šuvadová, Lilian Malkina 


České století: Poslední hurá (2013)

Seriál České století ti doporučujeme zhlédnout celý. Pokud si ale chceš připomenout konec osmdesátek v Československu, postačí ti Poslední hurá. Epizoda tě zavede do jádra sametové revoluce a ukáže vzrušení, ale zároveň nejistotu z toho, co postupně začínalo nahrazovat komunistickou totalitu.

Doporučeno
Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? 17. listopadu 2023 8:00

Uvidíš zákulisní jednání Občanského fóra s premiérem Adamcem, prudkou eskalaci událostí v ulicích a vypjaté emoce na obou stranách. Seriál ti na revoluci poskytne plastický pohled a v některých scénách doslova nahmatáš nejistotu i trapnost. 

Délka epizody: 1 hodina 23 minut
Kde si seriál pustit: Voyo
Režie: Robert Sedláček
Scénář: Pavel Kosatík
Hrají: Marek Daniel, Tereza Hofová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Roman Luknár, Jan Sklenář, Daniel Rous, Miroslav Hanuš, Jaroslav Plesl, F. A. Brabec, Ján Greššo, Alois Švehlík, Matej Landl, Martin Preiss


Tenkrát (1999)

Dokument Roberta Sedláčka ti poskytne velmi věrný vhled do událostí 17. listopadu. Snímek Tenkrát z roku 1999 mapuje období od 17. listopadu do konce roku 1989 skrz výpovědi aktérů a aktérek sametové revoluce. Uvidíš v něm mluvit Jiřího Bartošku, Michaela Kocába nebo třeba Václava Klause.

Uvidíš ale také rozhovory s některými komunistickými představiteli. Tenkrát si zároveň dovoluje pouštět se místy do úvah, jak moc revoluční tehdejší revoluce vlastně byla a do jaké míry se Československo a následně také Česko změnily. Jde o opravdu poctivé dokumentární řemeslo a hodiny procházení archivního materiálu zúročuje velmi dobře.

Délka filmu: 1 hodina 41 minut
Režie: Robert Sedláček
Scénář: Robert Sedláček, Radim Procházka
Hrají: Jiří Bartoška, John Bok, Igor Chaun, Václav Klaus, Milan Kňažko, Michael Kocáb, Jiří Křižan, Martin Mejstřík, Stanislav Milota, Ivan Rajmont, Jan Ruml 


Bez vědomí (2019)

Abychom nezůstali jenom u filmů, máme tady taky něco pro milovníky a milovnice seriálů. Český thriller Bez vědomí tě přenese do roku 1989 a odvypráví ti příběh Marie, která s manželem Viktorem v minulosti utekla z totality do svobodné Británie. S tím, jak je všude ve vzduchu cítit závan svobody, by se ale chtěla na chvíli vrátit a vidět se s rodinou.

Po návratu ale Viktor za velmi zvláštních okolností zmizí a ukazuje se, že ho hledá hned několik tajných služeb. 

Bez vědomí je tak akorát temná a příjemně napínavá špionážní série, kterou stihneš zkouknout za šest hodin. Jestli tedy nemáš na 17. listopad program, nebudeš litovat, když ho strávíš zrovna u této řady.

Délka seriálu: 6 hodin 5 minut (epizoda 56 až 66 minut)
Kde si seriál pustit: SkyShowtime
Režie: Ivan Zachariáš
Scénář: Ondřej Gabriel
Hrají: Táňa Pauhofová, Martin Myšička, Jan Vlasák, Martin Hofmann, Lenka Vlasáková, Petr Lněnička, Hattie Morahan, David Nykl, Kristýna Ryška, Attila Mokos


Amnestie (2019)

Amnestie ti odvypráví příběh o nepřehledném chaosu porevolučního období. Nově nabytou svobodu představovala kromě otevření hranic a nepřípustnosti cenzury také rozsáhlá amnestie Václava Havla, která ale nezasáhla všechny zločince. Vězni v leopoldovské věznici, kteří museli zůstat za mřížemi, se vzbouřili a nápravné zařízení proměnili ve válečnou zónu.

Doporučeno
Začala v SuperStar, teď zazpívá jako první Vietnamka českou hymnu na Václaváku: Jako Češka se moc necítím, ale Česko je můj domov Začala v SuperStar, teď zazpívá jako první Vietnamka českou hymnu na Václaváku: Jako Češka se moc necítím, ale Česko je můj domov 16. listopadu 2023 10:30

Snímek Jonáše Karáska popisuje jak události z Leopoldova, tak i příběh tří párů, které žijí na pozadí revolučních změn. Amnestie poukazuje na tehdejší manipulaci i syrovost doby, kterou Karásek podporuje vhodnou zašedlou stylizací i povedeným střihem.

Amnestie
Zdroj: Continental Film
Délka filmu: 2 hodiny 10 minut
Kde si film pustit: Netflix, Voyo, KVIFF.TV
Režie: Jonáš Karásek
Scénář: Maroš Hečko, Beata Grünmannová, Marek Janičík
Hrají: Juraj Bača, Natalia Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Jana Oľhová, Gregor Hološka, Ján Jackuliak, Martin Stránský, Vladimír Zboroň


Havel (2020)

Dalším zástupcem filmů, které tak trochu sází na diváckou nostalgii a primární emoce, je Havel z roku 2020. Provede tě životem bývalého českého prezidenta od roku 1968 přes Chartu 77 až k rozdávání véček z balkónu.

Havla ne všichni přijali dobře a filmu vyčítali absenci větších a uvěřitelnějších vnitřních konfliktů, stejně tak jako fakt, že se snímek zaměřuje víc na jeho osobní život a tehdy mladého Václava vykresluje spíše jako ťunťu. Najdeš v něm spoustu zkratek, klišé i přílišného tlačení na emoce a rozhodně nejde o nejpovedenější film z našeho seznamu.

Na druhou stranu se můžeš rozhodnout všechno to snímku „zbaštit“ a i díky fyzické podobnosti Havla s jeho představitelem Viktorem Dvořákem si během něj zavzpomínat s rodiči nebo se párkrát dojmout. Ono to k těm svátkům přece jen trochu patří.

havel
Zdroj: Havel / poskytnuto společností Smart Communication
Délka filmu: 1 hodina 45 minut
Kde si film pustit: Netflix, Voyo, KVIFF.TV
Režie: Slávek Horák
Scénář: Slávek Horák, Rudolf Suchánek
Hrají: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Barbora Seidlová, Stanislav Majer, Adrian Jastraban, Jiří Bartoška, Mikuláš Křen, Zdeněk Pecháček


Fany a pes (2019)

Tenhle film se dokonale hodí, pokud máte v rodině mladšího sourozence, který by ještě nepochopil, o čem vlastně totalita byla, přestože se drží především německých reálií. Dívka Fany se stará o psa Sputnika, který patří její nejlepší kamarádce. Ta odjela na prázdniny do Maďarska, ale z dovolené nezamířila domů, ale na Západ. Fany chce svoji kamarádku najít a pejska jí vrátit. 

Doporučeno
Za Chartou 77 byly i odhodlané ženy. Na jejich ramenech stál disent i domácnosti zároveň Za Chartou 77 byly i odhodlané ženy. Na jejich ramenech stál disent i domácnosti zároveň 17. listopadu 2022 13:00

Ty se jako divák*divačka setkáváš s vyprávěním o událostech roku 1989, které ti tvůrčí tým podává pohledem nevinných dětských očí. Fany a pes tě zahřeje i dojme a zároveň líčí dobovou atmosféru s velkou přesností i dostatečným odstupem.

Délka filmu: 1 hodina 27 minut
Kde si film pustit: KVIFF.TV
Režie: Matthias Bruhn, Ralf Kukula
Předloha: Hannah Schott
Scénář: Beate Völcker
Hrají: Gaëtan Wenders


Národní třída (2019)

Národní třída se sice odehrává v současnosti, ale téma sametové revoluce v něm hraje poměrně důležitou roli. Jednak jako tajemství hlavního hrdiny Vandama (Hynek Čermák), který se prsí první ranou, již během demonstrací zasadil, jednak funguje jako určitá sonda do vývoje polistopadové společnosti.

Jde o poměrně hořký film ze syrového Jižního Města, který otevírá současná společenská a politická témata a na 17. listopad bude fungovat spíš jako podnět k zamyšlení a diskusi než jako nekritická sladká vzpomínka.

Délka filmu: 1 hodina 31 minut
Kde si film pustit: HBO Max, Voyo, KVIFF.TV
Režie: Štěpán Altrichter
Předloha: Jaroslav Rudiš
Scénář: Jaroslav Rudiš, Štěpán Altrichter
Hrají: Hynek Čermák, Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil ml., Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Bára Vozková, Leoš Juráček, Martin Sobotka, Lubor Šplíchal
Domů
Sdílet
Diskuse