Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu


České století: Poslední hurá (2013)

Seriál České století ti doporučujeme zhlédnout celý. Pokud si ale chceš připomenout konec osmdesátek v Československu, postačí ti Poslední hurá. Epizoda tě zavede do jádra sametové revoluce a ukáže vzrušení, ale zároveň nejistotu z toho, co postupně začínalo nahrazovat komunistickou totalitu.

Doporučeno
Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? 17. listopadu 2023 v 8:00

Uvidíš zákulisní jednání Občanského fóra s premiérem Adamcem, prudkou eskalaci událostí v ulicích a vypjaté emoce na obou stranách. Seriál ti na revoluci poskytne plastický pohled a v některých scénách doslova nahmatáš nejistotu i trapnost. 

Délka epizody: 1 hodina 23 minut
Kde si seriál pustit: Voyo
Režie: Robert Sedláček
Scénář: Pavel Kosatík
Hrají: Marek Daniel, Tereza Hofová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Roman Luknár, Jan Sklenář, Daniel Rous, Miroslav Hanuš, Jaroslav Plesl, F. A. Brabec, Ján Greššo, Alois Švehlík, Matej Landl, Martin Preiss


Tenkrát (1999)

Dokument Roberta Sedláčka ti poskytne velmi věrný vhled do událostí 17. listopadu. Snímek Tenkrát z roku 1999 mapuje období od 17. listopadu do konce roku 1989 skrz výpovědi aktérů a aktérek sametové revoluce. Uvidíš v něm mluvit Jiřího Bartošku, Michaela Kocába nebo třeba Václava Klause.

Uvidíš ale také rozhovory s některými komunistickými představiteli. Tenkrát si zároveň dovoluje pouštět se místy do úvah, jak moc revoluční tehdejší revoluce vlastně byla a do jaké míry se Československo a následně také Česko změnily. Jde o opravdu poctivé dokumentární řemeslo a hodiny procházení archivního materiálu zúročuje velmi dobře.

Délka filmu: 1 hodina 41 minut
Režie: Robert Sedláček
Scénář: Robert Sedláček, Radim Procházka
Hrají: Jiří Bartoška, John Bok, Igor Chaun, Václav Klaus, Milan Kňažko, Michael Kocáb, Jiří Křižan, Martin Mejstřík, Stanislav Milota, Ivan Rajmont, Jan Ruml 
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Zpět
Sdílet
Diskuse