Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
17. listopadu 2023 v 11:00
Čas čtení 4:43
Radim Šlechta

Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu

Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu
Zdroj: Havel / poskytnuto společností Smart Communication
FILMY A SERIÁLY 17. LISTOPAD 1989
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro tebe osm filmů, v nichž se objevuje sametová revoluce, pád komunistického režimu a nové pořádky.

Od sametové revoluce uplynulo už 34 let. Přesto jde o výročí, které se vyplatí připomínat jako jeden z nejdůležitějších milníků české a slovenské historie. Je jedno, jestli se vypravíš přímo na Národní třídu v Praze, nebo si popovídáš s přáteli v poklidu domova, případně zavzpomínáš s rodiči na to, jaké vzpomínky mají na revoluci oni.

Pokud se nechystáš na žádnou akci, ale rád*a bys nasála dobovou atmosféru aspoň z domova, vybrali jsme pro tebe filmy, které ti přiblíží ducha tehdejší doby, případně ti jenom pomohou se dojmout.


Kolja (1996)

Doposud poslední český oscarový snímek vypráví o starém mládenci Loukovi (Zdeněk Svěrák) a mladém chlapci, kteří se oba stali obětí nepromyšleného podvodu. Když Louka uzavře fiktivní sňatek s Ruskou, po její emigraci do Západního Německa s ním zůstane její malý syn. Ani jeden z nich příliš netouží trávit s tím druhým čas, ale postupně se spřátelí.

Příběh filmu se odehrává v 80. letech a samozřejmě vede přímo k sametové revoluci. Jde o poměrně klasickou „svěrákovinu“, která se nebojí pohybovat se na hranici na emoce brnkajícího kýče, na němž ale není nic špatného. Nutno ale říct, že jde o velmi kvalitně zpracovaný snímek a bude ti dělat radost nechat se od něj dojmout.

Kolja, zdeněk svěrák
Zdroj: Česká televize
Délka filmu: 1 hodina 45 minut
Kde si film pustit: HBO Max, Voyo
Režie: Jan Svěrák
Scénář: Zdeněk Svěrák
Hrají: Zdeněk Svěrák, Andrej Chalimon, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková, Ladislav Smoljak, Irina Bezrukova, Silvia Šuvadová, Lilian Malkina 
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse