Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2023 10:10
Čas čtení 0:35
Radim Šlechta

Zemská osa se mění, severní pól se posouvá k Velké Británii. Může za to těžba jedné suroviny

Zemská osa se mění, severní pól se posouvá k Velké Británii. Může za to těžba jedné suroviny
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití
NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Vědecký tým poukázal na vliv těžby podzemních vod a pohybu osy Země.

O planetě Zemi se dá stále něco zjišťovat a bylo by bláhové se domnívat, že o ní lidé vědí všechno. V nedávné studii publikované v Geophysical Research Letters vědecký tým přišel na to, že se severní pól posouvá k Velké Británii. A může za to podzemní voda.

Fakt, že se osa Země posouvá, není úplně novým zjištěním. Už v minulém století proběhly některé výzkumy, které posun spojovaly s táním polárních ledovců nebo globálním oteplováním. Nyní se ale ukazuje, že na něm svůj podíl má těžba podzemních vod, které se používají k zavlažování. Jejich vyčerpání může pohybovat se zemskými póly.

„Rotační pól Země se hodně mění. Naše studie ukazuje, že z příčin souvisejících s klimatem má ve skutečnosti největší vliv na posun rotačního pólu redistribuce podzemní vody,“ okomentoval výsledky studie její spoluvedoucí Ki-Weon Seo.

Jedná se však o velmi pomalý proces, který má ale teoreticky schopnost například změnit průběh ročních období.

Domů
Sdílet
Diskuse