Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. prosince 2023 6:00
Čas čtení 5:12
Adéla Ježková

Syfilis, HPV nebo kapavka. Jak poznáš nejčastější pohlavní choroby?

Syfilis, HPV nebo kapavka. Jak poznáš nejčastější pohlavní choroby?
Zdroj: Unsplash/@deonblack
ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ SEX ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pohlavně přenosnou chorobou může onemocnět kdokoli, kdo má nechráněný sex. Jak rozpoznáš ty nejčastější?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se každý den nakazí pohlavně přenosnými infekcemi více než milion lidí na celém světě, z nichž většina nemá žádné příznaky. Největší podíl mají na celkovém počtu případů chlamydie (129 milionů), kapavka (82 milionů), syfilida (7,1 milionu) a trichomoniáza (156 milionů). WHO také odhaduje, že stovky milionů lidí žijí s genitálním herpetem, infekcí HPV nebo chronickou hepatitidou typu B.

Doporučeno
Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka 1. prosince 2023 6:00

Prevence – bezpečný a chráněný sex – je v tomto případě klíčová, jelikož pohlavně přenosné nemoci (mnohdy označované anglickou zkratkou STD) mohou mít závažné následky. Pokud se už ale s nějakou STD osobně setkáš, nepanikař. Není to nic, za co by ses měl*a stydět. 

Čas ale může hrát velikou roli, je tak důležité znát své tělo a být si vědom*a příznaků, které doprovází ty nejčastější STD. Refresher je pro tebe přehledně shrnul.

Důležité! 🍆🍑
Pokud onemocníš nějakou pohlavně přenosnou chorobou, je důležité, abys o tom informoval*a své současné i minulé sexuální partnery*partnerky.

Kapavka: Postihuje genitály, ale třeba i konečník či oči

Co to je? Kapavka je podle britské Národní zdravotní služby pohlavně přenosná infekce způsobená bakterií Neisseria gonorrhoeae nebo gonokokem. Bakterie způsobující kapavku se nacházejí především ve výtoku z penisu a ve vaginální tekutině. Infikovat může děložní čípek, močovou trubici, konečník a ve výjimečných případech také hrdlo nebo oči.

Přenáší se nechráněným vaginálním, orálním nebo análním sexem – případně také sdílením sexuálních pomůcek. Každý rok se kapavkou nakazí asi 80 až 90 milionů lidí, v Česku jich je přes 1400 za rok.

Jaké jsou příznaky? U mužů symptomy kapavky zahrnují bolestivé močení, hnisavý výtok ze špičky penisu, bolest nebo otok jednoho varlete. U žen jsou to zvýšený vaginální výtok, bolestivé močení, vaginální krvácení mimo menstruaci, bolest břicha nebo pánve.

Pokud kapavka infikovala jinou část těla než genitály, mezi příznaky může patřit:

  • svědění konečníku,
  • hnisavý výtok a/nebo krvácení z konečníku,
  • bolest očí, citlivost na světlo,
  • hnisavý výtok z jednoho nebo obou očí,
  • bolest v krku a zduření lymfatických uzlin,
  • bolest kloubů.

Jak se diagnostikuje? Jak uvádí portál Venerologie, vyšetření kapavky se provádí nejčastěji ze vzorku moči pomocí kultivace a následné mikroskopie nebo molekulárně-biologickými metodami, konkrétně PCR. Lze ji také případně diagnostikovat z výtěrů ústí močové trubice, děložního krčku, rekta či hrtanu.

Doporučeno
Z „nic vám není“ se vyklubala rakovina. Nevěřili mi lékaři proto, že jsem žena? Z „nic vám není“ se vyklubala rakovina. Nevěřili mi lékaři proto, že jsem žena? 14. listopadu 2023 11:00

Je důležité zmínit, že kapavka se zhruba ve 20 procentech případů vyskytuje spolu s chlamydiovou infekcí. Je tak nutné každého pacienta či pacientku s kapavkou vyšetřit i na toto onemocnění.


Jak se léčí? Kapavka se obvykle léčí antibiotiky. Jednat se může o tabletu nebo antibiotickou injekci. Symptomy obvykle odezní v řádu několika dní.


Chlamydie: Bez příznaků, o to nebezpečnější

Co to je? Chlamydie je bakteriální infekce, která se přenáší sexem nebo jiným kontaktem s infikovanou genitální tekutinou (semenem či vaginálním výtokem). Chlamydie – parazité uvnitř buněk – napadají podle Krajské hygienické stanice Středočeského kraje sliznice urogenitálního traktu, dýchacích cest, oční spojivky, ale také klouby a nervový systém.

Jedná se o jednu z nejrozšířenějších pohlavních chorob, jejichž výskyt lékaři nejčastěji zaznamenávají u mladých sexuálně aktivních žen.

Jaké jsou příznaky? Chlamydiová infekce u většiny pacientů a pacientek probíhá bezpříznakově – a mnohdy se projeví až při oslabení organismu.

Pociťovat ale můžeš:

  • bolest při močení,
  • neobvyklý výtok z pochvy, penisu nebo konečníku,
  • ženy mohou zažívat bolest břicha, krvácení po sexu a krvácení mimo menstruaci,
  • muži zase bolest a otok varlat.

Jak se diagnostikuje? Testování na chlamydie se provádí rozborem moči nebo výtěrem. Otestovat se můžeš nechat na venerologii, kožním oddělení či u gynekologa nebo na urologii.

Doporučeno
KVÍZ: Poluce nebo ovulace? Otestuj své znalosti pohlavního ústrojí a sexuální výchovy KVÍZ: Poluce nebo ovulace? Otestuj své znalosti pohlavního ústrojí a sexuální výchovy 19. října 2023 13:00

Pokud si myslíš, že máš chlamydie, je důležité se nechat otestovat a léčit co nejdříve. Pokud se infekce neléčí, může se rozšířit do dalších částí těla a vést k dlouhodobým zdravotním problémům, zejména u žen.

Jak se léčí? Chlamydie se léčí pomocí antibiotik. Při akutních infekcích se užívají dva až tři týdny, při chronických až osm týdnů. 


Syfilis: Vředy a vyrážky

Co to je? Syfilis je podle serveru Penn Medicine pohlavně přenosné infekční onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum. Bakterie způsobí infekci, když se dostane do porušené kůže nebo sliznice, obvykle pohlavních orgánů. 

Syfilis se šíří přímým kontaktem se syfilitickým vředem. Ty se mohou vyskytovat na penisu, vagíně, konečníku, rtech nebo v okolí úst. Choroba se tak může šířit při vaginálním, análním nebo orálním sexu.

Jaké jsou příznaky? Příznaky syfilidy jsou často mírné a těžko postřehnutelné. Mají také tendenci se v průběhu času měnit a objevovat se nárazově.

Mezi příznaky patří:

  • obvykle nebolestivé malé vřídky (ulcerace) nebo bradavice na penisu, ve vagíně nebo v okolí řitního otvoru,
  • vřídky na jiných místech, např. v ústech nebo na rtech a rukou,
  • vyrážka na dlaních a chodidlech,
  • bílé skvrny v ústech,
  • příznaky podobné chřipce – vysoká teplota, bolesti hlavy a únava,
  • nejednotné vypadávání vlasů na hlavě, vousech a obočí.

Jak se diagnostikuje? Syfilis lze diagnostikovat pomocí krevních testů na protilátky proti bakterii Treponema pallidum. Případně si můžeš v lékárně zakoupit rychlotest, ten je ale logicky méně přesný. Infekce je vždy hlášena hygienickému úřadu.

Jak se léčí? Jak uvádí zdravotnická skupina EUC, rané stadium syfilidy lze léčit pomocí antibiotik, kdy se do svalu aplikuje dávka penicilinu G. V případě pokročilejších stadií se podávají vysoké dávky nitrožilního penicilinu po dobu minimálně deseti dnů.


HPV: Nakazí se až 80 procent populace

Co to je? Lidský papilomavirus (HPV z anglického human papillomavirus, pozn. red.) je skupina papilomavirů, které napadají lidské buňky. U většiny lidí nezpůsobují žádné problémy, ale některé typy mohou způsobit genitální bradavice, nebo dokonce rakovinu.

Doporučeno
Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? 26. dubna 2023 13:00

HPV se lze nakazit velmi snadno. Nemusí jít pouze o penetrační sex, ale i jakýkoli kontakt „kůže na kůži“ v oblasti genitálií, anální nebo orální sex či sdílení sexuálních hraček. Data naznačují, že se jím v průběhu života nakazí až 80 procent populace, přičemž nejčastěji k tomu dochází mezi 18. až 24. rokem života.

Jaké jsou příznaky? HPV většinou nemá žádné příznaky, takže o nákaze nemusíš ani vědět. Bohužel ani u vysoce rizikových typů HPV se mnohdy neprojeví žádné příznaky infekce, dokud nezpůsobí vážné zdravotní problémy.

HPV viry ale mohou způsobit:

  • genitální bradavice,
  • abnormální změny v buňkách, které se mohou změnit v rakovinu.

Jak probíhá diagnostika? V případě rizikových typů HPV vznikají přednádorové změny, které se následně vyvíjí v rakovinu. Tyto změny odhalí preventivní screeningový stěr z děložního hrdla a gynekologické vyšetření prováděné jednou ročně.

Ženy ve věku 35 a 45 let mohou na gynekologii také zdarma podstoupit přímo HPV DNA test. U mladších žen se ale nedoporučuje, protože ve většině případů je tělo schopné se viru samo zbavit a nezpůsobí žádné potíže.

Jak se léčí? HPV infekci nelze léčit. „Ve většině případů je však tělo schopné s nákazou bojovat a samo se viru zbavit, aniž by vznikly příznaky onemocnění,“ vysvětlila v rozhovoru pro Refresher lékařka z Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno a LF MU Petra Vinklerová. 


Vaginální trichomoniáza: Ohrožuje ženy v reprodukčním věku

Co to je? Parazitární onemocnění trichomoniáza je způsobeno prvokem Trichomonas vaginalis. Často se vyskytuje spolu s kapavkou nebo chlamydiovou infekcí a vyvolává záněty urogenitálního traktu. Přenáší se sexem, ale nikoli orálním či análním. 

Nejčastěji postihuje ženy v reprodukčním věku – ve věku 15 až 35 let postihuje až pětinu populace.

Jaké jsou příznaky? Příznaky trichomoniázy se podle NHS obvykle objeví do jednoho měsíce od nákazy. Až u poloviny všech nakažených se však žádné příznaky neobjeví.


Trichomoniáza u žen může způsobit:

  • abnormální vaginální výtok,
  • větší produkci výtoku než obvykle, který může mít nepříjemný zápach a neobvyklou barvu,
  • bolestivost, otok a svědění v okolí pochvy (někdy svědí i vnitřní strana stehen),
  • bolest nebo nepříjemné pocity při močení nebo sexuálním styku.

Trichomoniáza u mužů může způsobit:

  • bolest při močení nebo při ejakulaci,
  • potřebu močit častěji než obvykle,
  • řídký, bílý výtok z penisu,
  • bolestivost, otok a zarudnutí kolem žaludu nebo předkožky.

Jak se diagnostikuje? Diagnostika trichomoniázy se podle webu Venerologie provádí ze vzorku moči nebo z výtěrů z močové trubice u mužů a ze stěrů z vaginální stěny u žen. Testováni by měli být všichni potencionálně nakažení partneři či partnerky.

Jak se léčí? Trichomoniázu lze účinně léčit antibiotiky. Ty se obvykle užívají dvakrát denně po dobu pěti až sedmi dní.

Domů
Sdílet
Diskuse