Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. února 2024 8:35
Čas čtení 0:54
Eva Thonhauserová

Toto jsou tři jednoduché zásady pro šťastný život. Finský psycholog vysvětluje, co je klíčové

Toto jsou tři jednoduché zásady pro šťastný život. Finský psycholog vysvětluje, co je klíčové
Zdroj: TASR /Jaroslav Novák
ZAHRANIČÍ SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Jednoduchý návod na štěstí?

Finský psycholog Frank Martela vysvětlil, proč jeho země pravidelně vítězí v žebříčcích nejšťastnějších zemí světa. Podle něj se lidé ve Finsku řídí třemi jednoduchými zásadami:


1. silným smyslem pro komunitu a příbuzenství,
2. konáním dobrých skutků pro druhé lidi,
3. nalezením jasného cíle pro sebe sama.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Komunita 

Podle Martely je v životě člověka klíčové obklopit se lidmi, kterým na tobě záleží a kteří se o tebe starají. Mnoho studií podle něj ukazuje, že mít vybudovanou silnou síť vztahů je pro člověka zdravé a „výhodné“, protože má pak i v krizové situaci vybudované silné vazby, které ho mohou podržet.

Konání dobrých skutků

Martela odkazuje na studii, která dokazuje, že laskavé skutky pro druhé přinášejí lidem větší pocit životní spokojenosti a štěstí. Když někomu pomáháš, má to pozitivní vliv na ostatní i na tvoje vlastní štěstí a zvyšuje to také tvůj pocit smysluplnosti. Stačí například jen pochválit někomu oblečení, pomoci kolegovi*kolegyni v práci nebo dát milované osobě pozorný malý dárek. Konání dobra buduje důležitý pocit solidarity.

Doporučeno
Špatný signál a bolesti hlavy. Zemi zasáhne geomagnetická bouře Špatný signál a bolesti hlavy. Zemi zasáhne geomagnetická bouře 19. února 2024 10:34

Nalezení smyslu

Finský psycholog říká, že najít svůj „cíl“ může být ze všeho nejtěžší. Silný smysl pro cíl usnadňuje snášení špatných podmínek nebo obtížných životních situací. Pokud se ti nedaří najít smysl tvého života, Martela radí, jak se k němu přiblížit: Udělej si seznam toho, co tě v životě činí šťastným*šťastnou. Pak prozkoumej, co všechny tyto věci spojuje. To by tě mělo přiblížit k nalezení jasného cíle.

Domů
Sdílet
Diskuse