Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2024 19:00
Čas čtení 3:40
Vojtěch Vanda

Problémy s erekcí mají i mladí, hlavně kvůli psychice. Kvůli studu se muži často léčí až po letech

Problémy s erekcí mají i mladí, hlavně kvůli psychice. Kvůli studu se muži často léčí až po letech
Zdroj: Unsplash / Deon Black / Refresher / Vojtěch Vanda
ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ SEX ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Původně symbol mužství. Chlapáctví. Do jisté míry také vlastní hrdosti a sebevědomí. To je ztopořený penis. Málokterému mladému člověku dochází, že se nejedná o stav, který trvá napořád. Problémy s erekcí přitom přicházejí nenadále a v každém věku.

S mužskou rozmnožovací soustavou se pojí problémy, kterým by se všichni muži rádi vyhnuli obloukem, a emoce v posteli je vyvážit nedokáží. Jednoduše: Pokud se penis, ať už dlouhý, či krátký, prostě nepostaví, nejde to. Jak se říká, ono i s malým kašpárkem se dá hrát zábavné divadlo, ale musí fungovat.  

Co se v těle děje, když dochází k poruchám erekce, Refresheru vysvětlila uroložka Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Barbora Žemličková. „Aby bylo dosaženo erekce, je zapotřebí správná funkce nervového, cévního a endokrinního systému. Stačí, že nefunguje některá z těchto složek, a může docházet k poruchám erekce,“ začala. 

„Nejčastější příčina poruchy erekce je v cévách. Podobně jako může dojít kvůli ateroskleróze k nedostatečnému prokrvení srdce mohou být takto nedostatečně prokrvována i topořivá tělesa, což má za následek poruchu erekce,“ dodala.

Jedním z hlavních problémů poté může být psychika, která poruchu způsobuje hned ze 20 procent. Psychická nepohoda úřaduje ve spoustě nemocí, nicméně u erekce před pohlavním aktem je čistá a vyrovnaná hlava naprosto zásadní. A je jedno, jestli existujeme v moderní a hektické době, nebo ve středověku. Pojetí symboliky penisu však dříve bylo rozdílné.

Ochablý penis = smrt

Mužský rozmnožovací orgán si z hlediska popularity prošel napříč historií různými fázemi. Pohané jej vzývali a oslavovali, Římané jej upozaďovali a opovrhovali jím. Faktem nicméně je, že v centru dění se nacházel vždy zejména kvůli své funkčnosti. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Postupem času se vysvětlení nefunkčnosti začalo opírat o vědecké metody. Pokud budeme například vycházet z psychoanalýzy, jak píše Pokorná, „penis ochablý symbolizuje smrtelnost“, čímž se zase vracíme k velkému vlivu na psychiku. 

Vyobrazení erekce v Pompejích:

erekce
Zdroj: Wiki Commons

Jenže člověk, který penis má, se na změny musí připravit. Dříve nebo později mohou poruchy s erekcí přijít. „Erektilní dysfunkce, definována jako neschopnost dosáhnout a udržet dostatečné ztopoření k realizaci uspokojivého sexuálního styku, postihuje 54 % českých mužů ve věku 35–65 let,“ píše Taťána Šrámková na webu Remedia. Tím pádem se jedná o 500 až 800 tisíc mužů. „Trpí jí 150 milionů mužů na celém světě,“ upřesnila.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154765 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč je důležité řešit problémy s erekcí hned, jak se objeví.
  • Jakými různými způsoby ovlivňují tyto problémy sexuální vztahy a psychiku partnerů.
  • Co dělat, aby se člověk problémům s erekcí vyvaroval.
  • Odemkni si článek, podpoř náš předplatitelský klub REFRESHER+ a dostaň se k dalším článkům, které se věnují sexualitě, zdraví a psychickým potížím.
Domů
Sdílet
Diskuse