Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Osm toxických vět. Říká je někdo z tvých přátel? Možná ho*ji raději odstřihni

6. „Tak si říkám, proč tě povýšili.“

Pokud někdo podkopává a znehodnocuje tvé úspěchy, chce ti pravděpodobně zkazit radost a snížit tvé sebevědomí. Ve zdravém přátelství se z úspěchů druhého radujete, slavíte je spolu a podporujete se.

Doporučeno
České zeleninové polévky bodují. Jedna je prý třetí nejlepší na světě České zeleninové polévky bodují. Jedna je prý třetí nejlepší na světě 29. února 2024 8:30

7. „To mě mrzí, že to to tak cítíš.“

Řeč je o situaci, kdy kamarád*ka místo toho, aby reflektoval*a své chování, považuje za zdroj problému to, jak se cítíš ty. Pokud se při nastavování hranic setkáš s podobnou reakcí, protějšek necítí zodpovědnost za svůj vliv na tebe.

8. „...“ (jakoby nic, prostě tě jen vyghostí)

Mluví se o vyghostění jako způsobu ukončení vztahu v romantických vztazích, ale děje se to i v těch přátelských. A bolí to dost podobně, byť se o tom možná tolik nemluví. Trápení a smutek mohou být právě o to větší, když ani nevíš, co se stalo.

K vyjmenovaným větám psycholožka dodává důležitou věc. Není to diagnostický list a je potřeba se zamyslet nad otázkami, jako zda tu pro tebe druhý je, jestli pro tebe chce to nejlepší a jak vyrovnaný je váš vztah při naplnění vzájemných potřeb. Pokud si i tak myslíš, že je nějaký vztah s tvým kamarádem*kamarádkou toxický, upřímně si s ním o tom popovídej, zkus nastavit hranice anebo se prostě posuň dál.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse