Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2024 8:30
Čas čtení 1:10
Veronika Ábelová

České zeleninové polévky bodují. Jedna je prý třetí nejlepší na světě

České zeleninové polévky bodují. Jedna je prý třetí nejlepší na světě
Zdroj: Wiki Commons/JIP/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Žebříček nejlepších zeleninových polévek na světě je tady. Česko se v něm umístilo hned několikrát.

Gastronomický server Taste Atlas je tu s dalším žebříčkem. Tentokrát je to 100 nejlepších zeleninových polévek světa, ve kterých zabodovalo i Česko, a to několikrát. České polévky zkrátka válí a v žebříčku jich najdeš hned několik.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko 18. února 2024 16:40

Na 85. místě skončila česká zeleninová polévka jako taková. Už z názvu tušíš, že hlavní ingrediencí bude zelenina. Základem je zeleninový vývar a nakrájená kořenová zelenina, jako jsou brambory, mrkev nebo celer. Může mít mnoho variací a podávat se třeba s játrovými knedlíčky, těstovinami nebo nudličkami.

Čočková polévka obsadila 65. místo. Další luštěninová polévka se umístila na 48. příčce – fazolová. Následovala 42. bramboračka a 34. cibulačka. Originál sice pochází z Francie, ale česká verze si získala svou slávu. 

Těsně za top 20, na 23. místě, skončila zelňačka. Z luštěninových polévek se nejlépe vedlo české hrachové polévce, která skončila 14. Pozice v top 10 pak o jedinou příčku unikla rajské polévce.

Jedna česká polévka se ale dokázala prosadit na stupni vítězů. Která?

3. místo

Naše vyhlášená česnečka. Výborný pokrm na zahnání nemoci nebo kocoviny je oblíbený v Česku i ve světě. Klíčovou ingrediencí je česnek společně s masovým vývarem, bramborami, cibulí a tradičním kořením, jako je majoránka a kmín. Nejčastěji se podává s křupavými krutonky nebo sýrem.

Česnečka
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dezidor/na voľné použitie
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse