Žebříček nejlepších zeleninových polévek na světě je tady. Česko se v něm umístilo hned několikrát.
Gastronomický server Taste Atlas je tu s dalším žebříčkem. Tentokrát je to 100 nejlepších zeleninových polévek světa, ve kterých zabodovalo i Česko, a to několikrát. České polévky zkrátka válí a v žebříčku jich najdeš hned několik.
Na 85. místě skončila česká zeleninová polévka jako taková. Už z názvu tušíš, že hlavní ingrediencí bude zelenina. Základem je zeleninový vývar a nakrájená kořenová zelenina, jako jsou brambory, mrkev nebo celer. Může mít mnoho variací a podávat se třeba s játrovými knedlíčky, těstovinami nebo nudličkami.
Čočková polévka obsadila 65. místo. Další luštěninová polévka se umístila na 48. příčce – fazolová. Následovala 42. bramboračka a 34. cibulačka. Originál sice pochází z Francie, ale česká verze si získala svou slávu.
Těsně za top 20, na 23. místě, skončila zelňačka. Z luštěninových polévek se nejlépe vedlo české hrachové polévce, která skončila 14. Pozice v top 10 pak o jedinou příčku unikla rajské polévce.
Jedna česká polévka se ale dokázala prosadit na stupni vítězů. Která?
3. místo
Naše vyhlášená česnečka. Výborný pokrm na zahnání nemoci nebo kocoviny je oblíbený v Česku i ve světě. Klíčovou ingrediencí je česnek společně s masovým vývarem, bramborami, cibulí a tradičním kořením, jako je majoránka a kmín. Nejčastěji se podává s křupavými krutonky nebo sýrem.