Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2024 18:15
Čas čtení 1:03
Veronika Ábelová

Neuroložka doporučuje pět jednoduchých tipů, jak si zlepšit paměť

Neuroložka doporučuje pět jednoduchých tipů, jak si zlepšit paměť
Zdroj: Matteo Di Iorio/Unsplash/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Chceš si zlepšit paměť? Těchto pět jednoduchých návyků ti v tom pomůže.

Neuroložka Rachelle Summers doporučuje pět jednoduchých věcí, které ti pomůžou stimulovat mozek a zlepšit paměť. Zdraví mozku je velmi důležité a pravidelná péče o něj může snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby nebo demence. Zkus vyzkoušet těchto pět triků.

1. Spánek

Mnoho lidí opomíná kvalitní a dostatečný spánek. Proto se není čemu divit, že prvním tipem je dobrý spánek. Neuroložka ve svém videu na TikToku, kde zveřejnila všechny své rady, doporučuje osm až deset hodin spánku. Dodává, že během noci upevňujeme své dlouhodobé vzpomínky.

spánek spát postel
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití

2. Pohyb

Dalším tipem je cvičení nebo jakýkoli pohyb. Odbornice uvádí, že se nemá zapomínat ani na kardio. Je to aktivita, při které se zvyšuje srdeční frekvence a průtok kyslíku v těle za účelem produkce energie. Touto aktivitou je například plavání, běh nebo chůze. Summers vysvětlila, že tyto pohyby přivádějí krev do mozku a podporují jeho funkci.

3. Mindfulness (všímavost)

Jako třetí bod ve svém videu uvádí mindfulness neboli všímavost. Tato dovednost umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a je zaměřená na mysl i tělo. „Ukázalo se, že všímavost zvyšuje tloušťku prefrontálního kortexu. To je oblast mozku, která je spojena s pozorností a pamětí,“ zmínila ve videu Summers. Doporučila meditaci nebo psaní deníku.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse