Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. března 2024 8:00
Čas čtení 4:16
Martin Adam Pavlík

Timothée Chalamet je agresivní narkoman a Gary Oldman pankáč na heroinu. Tohle jsou nejděsivější filmy o drogách

Timothée Chalamet je agresivní narkoman a Gary Oldman pankáč na heroinu. Tohle jsou nejděsivější filmy o drogách
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Tyhle filmy jsou drsné a tvrdé, ale hodně vás naučí.

Tento článek v žádném případě nepropaguje užívání drog. Právě naopak, snažíme se o osvětu a vzdělávání o nebezpečnosti návykových látek.

Francouzská spojka, Kokain, Šňup, Dealer, Kids, Vlk z Wall Street, Zjizvená tvář, Strach a hnus v Las Vegas, Nahý oběd... O drogách, dealerství a závislosti vznikly desítky filmů. V současné době v kinech můžeš vidět slovenské kriminální drama Fentasy. Pokud tě film zaujal, máš náladu na něco ještě lepšího nebo chceš poznat žánrové klasiky, zde je několik tipů.

Sestavili jsme žebříček těch nejlepších a bohužel zároveň nejděsivějších filmů o nástrahách a nebezpečí návykových látek. Nečekej ale výchovné nebo moralistické vyprávění. Tyto snímky jsou drsné, autentické a možná ti z nich bude i špatně nebo těžko. Svůj účel však plní dokonale.

Pokud tě baví naše žebříčky a články o filmech nebo seriálech, přidej se do klubu REFRESHER+ a čti všechny naše články bez zbytečných omezení.

10. Sid a Nancy 

Sid and Nancy (Velká Británie / USA, 1986)
Režie: Alex Cox
Scénář: Alex Cox
Kamera: Roger Deakins
Hrají: Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman, Courtney Love

Injekční stříkačky na zemi, zápach, špinavé a potrhané prádlo, stopy krve... Portrét nejslavnějšího punkového páru v historii. Jejich osud byl tragický, ale při jejich životním stylu to ani nikoho nepřekvapilo. Baskytarista britské skupiny Sex Pistols Sid Vicious (ztvárněný Garym Oldmanem) byl kontroverzní postavou s mnoha skandály.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Stejně tak jeho přítelkyně Nancy Spungen (Chloe Webb). Alex Cox přenesl jejich bouřlivý, extrémně toxický vztah na plátno a odvedl přitom špičkovou práci. Jejich sestup do heroinového pekla je mrazivě autentický a naprosto strhující. Pokud jsi film ještě neviděl*a, až to napravíš, dáš nám za pravdu. Je to must see záležitost.

Sid and Nancy
Zdroj: Samuel Goldwyn Films US

9. Krásný kluk


Beautiful Boy (USA, 2018)
Režie: Felix van Groeningen
Předloha: David Sheff a Nic Sheff
Scénář: Luke Davies, Felix van Groeningen
Kamera: Ruben Impens
Hrají: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Kaitlyn Dever

Zapomeň na megalomanskou Dunu 2, protože pokud chceš opravdu vidět, co Timothée Chalamet dokáže na filmovém plátně, ukáže ti to tento film. V Krásném klukovi podává nejlepší výkon své kariéry. Proměnu ze slušného a zvídavého chlapce s dobrým srdcem v zuřivého narkomana bez jakýchkoli zábran zahrál naprosto famózně. Noční můra všech rodičů.

Beautiful Boy
Zdroj: Amazon Studios

8. Poručík 

Bad Lieutenant (USA, 1992)
Režie: Abel Ferrara
Scénář: Abel Ferrara, Zoë Lund
Kamera: Ken Kelsch
Hrají: Harvey Keitel, Victor Argo, Paul Calderon, Frankie Thorn, Zoë Lund

Napadlo tě někdy, jak vypadá zhýralý člověk bez empatie, zásad a špetky soudnosti? Přesně jako Harvey Keitel v tomto filmu. Dekadentní jízda hazardního a závislého policejního poručíka špinavými a nebezpečnými ulicemi New Yorku tě zhypnotizuje a ukáže ti nový význam slova hulvát. Čeho je schopen a existuje vůbec cesta zpět?

Bad Lieutenant Harvey Keitel
Zdroj: Aries Films

7. Candy

Candy (Austrálie, 2006)
Režie: Neil Armfield
Předloha: Luke Davies
Scénář: Luke Davies, Neil Armfield
Kamera: Garry Phillips
Hrají: Abbie Cornish, Heath Ledger, Geoffrey Rush

Jak se upřímná a vášnivá láska změní v čiré sebezničení a každodenní ponižování. Společné užívání heroinu ve vztahu může být pro někoho lákavé a sexy, ale rozhodně nepřináší nic dobrého. Román Candy je stejně bolestivý jako bodné rány na rukou ústřední dvojice. Jeden z posledních filmů Heatha Ledgera. Sugestivní, smutný, děsivý. Máloco je tak znepokojivé jako sledovat postupné propadání se do prázdna dvou mladých, nadějných a krásných lidí s velkým potenciálem.

Candy
Zdroj: Renaissance Films

6. Opustit Las Vegas 

Leaving Las Vegas (USA / Velká Británie / Francie, 1995)
Režie: Mike Figgis
Předloha: John O'Brien
Scénář: Mike Figgis
Kamera: Declan Quinn
Hrají: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands

„Nepamatuji si, jestli mě žena opustila, protože jsem pil, nebo jestli jsem začal pít, protože mě opustila.“ Legendární hláška Nicolase Cage, ze které se ježí chlupy na rukou. Bylo by naivní myslet si, že alkohol není také droga. Patří sice mezi ty legální, ale také mezi ty nejrozšířenější a nejsmrtelnější vůbec. Leaving Las Vegas je asi jediným skutečným filmovým hitem Mikea Figgise, ale o to působí intenzivněji a nezapomenutelněji.

Leaving Las Vegas Nicolas Cage
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

5. U strážnýho anděla


Pod Mocnym Aniołem (Polsko, 2014)
Režie: Wojciech Smarzowski
Předloha: Jerzy Pilch
Scénář: Wojciech Smarzowski
Kamera: Tomasz Madejski
Hrají: Robert Więckiewicz, Marcin Dorociński, Jacek Braciak, Kinga Preis

Wojciech Smarzowski je jedním z nejtalentovanějších a nejzkušenějších současných polských režisérů. Jeho díla se zařezávají hluboko pod kůži a otevírají tabuizovaná témata a hnisající rány společnosti. U strážnýho anděla je pečlivou studií závislosti, která ti zamotá hlavu, a aniž si to uvědomíš, na 105 minut se prakticky staneš pomočeným, nahým a opuštěným alkoholikem s těžkými výpadky paměti a halucinacemi. Skleničku kořalky do sebe brzy po tomto filmu kopat nebudeš, věř nám.

Pod Mocnym Aniołem
Zdroj: Kino Świat

4. Rváčův deník

The Basketball Diaries (USA, 1995)
Režie: Scott Kalvert
Předloha: Jim Carroll
Scénář: Bryan Goluboff
Kamera: David Phillips
Hrají: Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, Mark Wahlberg, Juliette Lewis,

Leonardo DiCaprio se nevyhýbal náročným rolím ani v počátcích své kariéry. Hrál postiženého chlapce, bohémského homosexuálního básníka, ale také nadaného basketbalistu, který propadne heroinu a dostává se do stále děsivějšího kolotoče nešťastných událostí. Totéž čeká i jeho kamaráda, kterého hraje skvělý Mark Wahlberg.

 The Basketball Diaries DiCaprio
Zdroj: New Line Cinema

3. Trainspotting

Trainspotting (Velká Británie, 1996)
Režie: Danny Boyle
Předloha: Irvine Welsh
Scénář: John Hodge
Kamera: Brian Tufano
Hrají: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald

Kultovní záležitost. Ačkoli je to v podstatě nejzábavnější film na tomto seznamu díky Boylovým satirickým, černohumorným prvkům, je rozhodně vážný a v mnoha ohledech naprosto děsivý (scény se dvěma batolaty nebo nezapomenutelná návštěva záchodu). Britský režisér jako tichý pozorovatel zachycuje partu kamarádů i v těch nejintimnějších chvílích a nechává na divákovi, aby si na ně a jejich rozhodnutí udělal vlastní názor. Klasika, která nikdy nezestárne. Zkus také poměrně překvapivě procítěné pokračování z roku 2017.

Trainspotting
Zdroj: Miramax

2. My děti ze stanice Zoo

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Západní Německo, 1981)
Režie: Uli Edel
Předloha: Christiane F.
Scénář: Herman Weigel
Kamera: Jürgen Jürges, Justus Pankau
Hrají: Natja Brunckhorst, Thomas Haustein, Christiane Reichelt, Daniela Jaeger, David Bowie

Film těžký jako stádo slonů, ale pravdivý a skutečný jako málokterý jiný. Berlín, sedmdesátá léta a špinavé temné kluby s lidmi, kteří by vás pro pár drobných bodli. Fantastická adaptace stejnojmenného bestselleru vypráví příběh teprve třináctileté Christiane, která je závislá na heroinu. Přes den chodí do školy a studuje, odpoledne se živí prostitucí, aby si vydělala na další dávku. Jaký osud ji čeká?

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof ZooMy deti zo stanice ZooWe Children from Bahnhof Zoo
Zdroj: Neue Constantin Film

1. Requiem za sen 

Requiem for a Dream (USA, 2000)
Režie: Darren Aronofsky
Předloha: Hubert Selby Jr.
Scénář: Hubert Selby Jr., Darren Aronofsky
Kamera: Matthew Libatique
Hrají: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans

Prvenství je jasné. Tento dechberoucí skvost se zatím nikomu nepodařilo překonat. Pokud se někdy dostaneš až k osudovému konci, budeš si navždy přísahat, že se na žádnou drogu nikdy ani koutkem oka nepodíváš. Stačí k tomu jen pár scén. Připrav se na zdrcující emocionální nálož. Clint Mansell tu složil svůj životní soundtrack, Jared Leto a Jennifer Connelly podali své životní výkony a Darren Aronofsky natočil svůj nejlepší film.

Requiem for a Dream Jared Leto
Zdroj: Artisan Entertainment
Domů
Sdílet
Diskuse