Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. dubna 2024 11:34
Čas čtení 0:24
Anna-Marie Hanzlíková

Nejlepší český film minulého roku, který skoro nikdo neviděl, je ke zhlédnutí na HBO Max

Nejlepší český film minulého roku, který skoro nikdo neviděl, je ke zhlédnutí na HBO Max
Zdroj: Maur film
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ČESKÝ LEV HBO GO HBO MAX
Uložit Uložené

Oslavovaný snímek režisérky Darii Kashcheevy Electra, za který získala Českého lva i řadu dalších cen, si teď nově můžeš pustit na HBO Max.

Film pojednává o Elektře, která vzpomíná na své desáté narozeniny. Vynořují se jí stará traumata, fantazie se míchá se sny. Někteří fanoušci*fanynky například na Letterboxd vtipkují, že je to taková drsnější Barbie, kde se panenka stane sexuálním objektem.

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 8:00

Film posbíral řadu ocenění. Bodoval na Cenách české filmové kritiky, v mezinárodních soutěžích a Daria Kasheeva za něj získala i Českého lva. Její proslov při přebírání ceny tehdy strhnul velkou pozornost, o jejím proslovu o skloubení mateřství a filmařiny jsme psali tady. Můžeš si přečíst i náš rozsáhlejší rozbor o ženách ve filmu. Úspěšná režisérka navíc už za svůj předchozí snímek Dcera získala studentského Oscara.

Domů
Sdílet
Diskuse