Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. dubna 2024 17:17
Čas čtení 0:44
Anna-Marie Hanzlíková

Pláčou a křičí rostliny? Nová studie tvrdí, že ano

Pláčou a křičí rostliny? Nová studie tvrdí, že ano
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZAHRADA
Uložit Uložené

Možná i ty jsi v dětství slýchával*a něco ve smyslu, ať tu kytku netrháš, protože ji to bolí. O tom nic nevíme, ale našli jsme studii, která tvrdí, že když jsou rostliny ve stresu, opravdu u toho křičí.

Výzkum publikoval časopis Elsevier. Tvrdí, že rostliny při stresu vydávají ultrazvukové zvuky. Díky nim lze poznat stav rostliny. Rostliny totiž při stresu mění barvu, vůni i tvar. Ale co zvuk? Rostliny podle autorů*autorek výzkumu vydávají vzdušné zvuky, které lze zaznamenat na dálku a klasifikovat.

Doporučeno
Warner TV je v Česku. Vybrali jsme to nejlepší z dubnového programu Warner TV je v Česku. Vybrali jsme to nejlepší z dubnového programu 4. dubna 2024 13:50

Oni sami pro výzkum zkoušeli rostliny tabáku a rajčat. Následně vyvinuli modely strojového učení, kterým se podařilo identifikovat stav rostlin, včetně úrovně dehydratace a poškození. A to celé pouze na základě vydávaných zvuků.

Co to o rostlinách říká? Podle výzkumného týmu tyto informativní zvuky mohou být detekovatelné i jinými organismy a jejich výzkum může sloužit k pochopení rostlin i jejich interakcí s prostředím.

Zvuky totiž můžou slyšet například zvířata. „Rostliny neustále komunikují s hmyzem a dalšími živočichy a mnoho z těchto organismů používá ke komunikaci zvuk, takže by bylo velmi nevýhodné, kdyby rostliny zvuk vůbec nepoužívaly,“ vysvětlil pro server indy100 biolog z Tel Avivu Lilach Hadany.

Doporučeno
Joker 2 nebude pro děti. Ve filmu bude brutální násilí, možná uvidíme Jokerův penis nebo nahou Lady Gaga Joker 2 nebude pro děti. Ve filmu bude brutální násilí, možná uvidíme Jokerův penis nebo nahou Lady Gaga 4. dubna 2024 9:05

Rostliny, které jsou ve stresu, prý vydávají neuvěřitelně vysoké praskající zvuky. Naopak ty, které ve stresu nejsou, žádné zvuky nevydávají. Ve zmíněné studii pak definovali rostliny v ohrožení jako rostliny, kterým byly zkráceny stonky nebo byly dehydratované.

Domů
Sdílet
Diskuse