Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. dubna 2024 7:58
Čas čtení 1:27
Anna Peclová

Vědci představili návod na dlouhověkost. Říkají mu Power 9

Vědci představili návod na dlouhověkost. Říkají mu Power 9
Zdroj: Unsplash/Vlad Sargu
ZAHRANIČÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PŘÍPRAVA NA DŮCHOD ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ SPÁNEK ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Výzkumníci představili návod na dlouhověkost. Říkají mu „Power 9“ a založili ho na zkušenostech nejdéle žijících lidí na světě.

Lidé v dnešní době žijí déle především díky lepším pracovním podmínkám, zdravotní péči a menšímu počtu kuřáků. Předpokládá se, že průměrná délka života lidí narozených ve Spojeném království v letech 2020 až 2022 bude 78,6 roku u mužů a 82,6 u žen.

Doporučeno
Brad Pitt prý týral svou ženu a děti. Angelina Jolie prozradila smutné detaily z jejich manželství Brad Pitt prý týral svou ženu a děti. Angelina Jolie prozradila smutné detaily z jejich manželství 6. dubna 2024 11:07

Podle národní zdravotní služby National Health Service (NHS) patří mezi nejjednodušší změny, které ke zdravějšímu životnímu stylu můžeme udělat, zejména vyvážená strava, cvičení a vynechání kouření a pití alkoholu. To jsou však jen základní pravidla.

Existují místa, takzvané modré zóny, jejichž obyvatelstvo má desetkrát větší šanci dožít se 100 let než lidé v ostatních místech západního světa. Mimořádného věku dosahují lidé třeba v oblasti Barbagia na Sardinii v Itálii, na ostrově Okinawa v Japonsku, v Kostarice a Ikarii v Řecku.

Právě těmito oblastmi se zabývali výzkumníci, aby zjistili, co mají společného. Tyto ukazatele potom zformovali do souboru pravidel Power 9.

Prvním pilířem je pohyb v průběhu dne. Ukazuje, že drobný pohyb v průběhu dne je mnohem prospěšnější než večerní návštěva posilovny, jestliže člověk celý den seděl. Sedavé zaměstnání a chůze méně než 4000 kroků denně může podle studií přínos cvičení snižovat.

chuze hory les
Zdroj: Unsplash/Greg Rosenke/volně k užití

Další pilíř hovoří o vlivu alkoholu a tvrdí, že jeho konzumace vlastně může být i prospěšná. Předpokládá se však, že to není o nápoji samotném, ale o pozitivních vztazích, které člověk, třeba se sklenkou vína, s přáteli rozvíjí a které tak přispívají emociální pohodě.

Doporučeno
Je to oficiální, Duna bude mít třetí díl. Režisér prozradil, o čem bude a před jakým filmem ho upřednostní Je to oficiální, Duna bude mít třetí díl. Režisér prozradil, o čem bude a před jakým filmem ho upřednostní 5. dubna 2024 10:40

Výzkum také klade důraz na odpočinek a zvládání stresu. Odborníci doporučují v napjatých situacích zhluboka dýchat. Lidé žijící v modrých zónách také místo tří vydatných jídel denně preferují jíst odpoledne nebo vpodvečer nejmenší jídlo dne a po zbytek dne se jídla úplně zdržet. Důležité je dávat přednost rostlinné stravě, hlavně zdrojům bílkovin, jako jsou fazole a čočka.

Z psychologického hlediska dlouhověkosti prospívají blízká přátelství, která v těle zvyšují hladinu oxytocinu, takzvaného hormonu lásky, dobré vztahy s rodiči a dětmi, pocit bezpečí a pohody a v neposlední řadě nalezení smyslu života.

Podle výzkumu může znalost smyslu každodenního života prodloužit jeho délku v průměru o sedm let. Spoluúčastník výzkumu doktor Loy doporučuje odpovědět si na následující otázky, což by poznání životního smyslu mohlo pomoci:

Co mám rád*a?

V čem jsem dobrý*dobrá?

Co svět potřebuje?

Za co mohu být odměněn*a?

Zpět
Sdílet
Diskuse