Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2024 v 13:15
Čas čtení 2:02
Anna-Marie Hanzlíková

„Dva dny piju jenom vodu,“ prohlásil stylista Filip Vaněk po přehlídce

„Dva dny piju jenom vodu,“ prohlásil stylista Filip Vaněk po přehlídce
Zdroj: Profimedia
ZDRAVÍ CELEBRITY ČESKO DUŠEVNÍ ZDRAVÍ INSTAGRAM PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY
Uložit Uložené

Filip Vaněk v rozhovoru vysekl ukázkové zlehčování poruch příjmů potravy. Co vlastně pronesl a proč je to špatně?

Známého stylistu vyzpovídala po přehlídce, kde vystoupil jako model,  moderátorka super.cz Gabriela Wolfová. Té Vaněk nejdřív líčí, jak byl z přehlídky nervózní a svůj vztah s Lukášem Macháčkem, se kterým chodil i léta spolupracoval. Z rozhovoru je cítit přátelský tón, moderátorka i zpovídaný si tykají, a tak se Wolfové pak Vaněk ptá na její dojmy z přehlídky.

Doporučeno
Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce 10. června 2024 v 13:03

„Hele a nevypadal jsem tlustě?“ vyzvídá od moderátorky. Ta mu odpovídá: „Filipe, chodící anorektik, nejhubenější ze všech modelek tady se mě ptá, jestli vypadal tlustě? Jak dlouho jsi nejedl?“

Na to Vaněk se smíchem reaguje: „Hele, dva dny piju jenom vodu, a teď jdu na pizzu, se*u na to, jdu si jí dát, “ na což Wolfová kontruje: „Nemůžeš si dát pizzu, příští týden točíme!“.

Vaněk tedy obratem téma uzavře: „Tak nic, zase no, tak si dám vodu no. A pilulky na hubnutí.“

Zlehčování poruch příjmů potravy

Úryvek rozhovoru umístil bulvární web i na sociální sítě. Pod příspěvkem se objevila řada komentářů, které se nad výroky pozastavují. „Že se pan Vaněk rozhodl říct něco tak zraňujícího, je způsobeno pravděpodobně jeho vlastním problémem, nejistotou ve vlastním těle a pravděpodobně poruchou příjmu potravy, ale to, že se to super.cz rozhodne vypustit mezi lidi a potenciálně tím ohrožovat svoje publikum, je prostě jenom odporné,“ kritizuje i samotnou reakci moderátorky jedna z komentujících.

K videu se ale vyjádřila například i Lada Brůnová z iniciativy 3pe, která se věnuje osvětě v oblasti poruch příjmů potravy.  Ředitelka organizace považuje vyjádření za problematické hned na několika úrovních.

„Na poruchách příjmů potravy není vůbec nic romantického. Nemáme tendence zlehčovat sebevraždy, ale u poruch příjmu potravy to pořád tolik neplatí. Možná každý, kdo takové výroky pronáší, by se měl podívat na dětskou psychiatrii, kde končí stále více mladých chlapců a dívek. Ta realita je opravdu temná,“ vysvětluje, proč jsou podobné výroky zraňující.

Doporučeno
Žvýkat a pak vyplivnout? Veronika Žilková promluvila o zvláštní hubnoucí metodě, nutriční terapeutka před ní varuje Žvýkat a pak vyplivnout? Veronika Žilková promluvila o zvláštní hubnoucí metodě, nutriční terapeutka před ní varuje 7. února 2024 v 16:30

 Upozorňuje také, že si celebrity a influenceři často neuvědomují, jaký dopad mohou jejich slova mít. Vyzývá také, aby lidé dali v podobných situacích v komentářích najevo, že takhle opravdu ne.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 3pe (@3pe.online)

Počet lidí, kteří s nemocí v Česku bojují, u dětských a dospívajících pacientů a pacientek opravdu roste, jak dokazují data 1. lékařské fakulty. Onemocnění přitom podlehne každý*á desátý*á pacient*ka, a to v průmětu v 25 letech.  Třetina lidí se pak s onemocněním potýká dvacet až třicet let, riziko sebevražd je u onemocnění zvýšeno až dvěstěnásobně.

U zmíněného výzkumu přitom odborná veřejnost apeluje, že internet a tlak na zevnějšek je pro pacienty zdrojem rizik a jednou z příčin onemocnění u mladých.

Doporučeno
Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka 11. června 2024 v 8:30

„Poruchy příjmu potravy mají řadu různých příčin i projevů, společná je nespokojenost se sebou, větší míra závislosti na mínění druhých o nás a snaha v něčem uspět. Když se všechny tyto tři faktory sejdou, a to ve velké intenzitě, stane se z normálních pochybností posedlost a ze svébytné osobnosti nešťastný člověk, sledující svou postavu a počítající kalorie. Sebepojetí a zdravý vztah k vlastnímu tělu ovlivňují od mala svým vzorem rodiče, ale také reklamy v médiích a v dospívání komunikace na sociálních sítích,“ říká třeba klinický psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek z ambulance Anděl v Praze. 

Domů
Sdílet
Diskuse