Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. června 2024 v 13:03
Čas čtení 1:07
Ella Petrová

Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce

Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY ČESKÁ TELEVIZE DROGY NETFLIX
Uložit Uložené

Seriál Adikts bude již od 19. června na Netflixu.

Česká televize představila v lednu šestidílný seriál o závislostech na omamných látkách. Pojednává o pětici studentů a studentek adiktologie. V rámci zodpovědného přístupu ke studiu se rozhodne pro experiment – vzít si drogy, které by mohly na chvilku vyřešit problémy každého z nich. Účinek drog se však u všech stane permanentním…

Doporučeno
„Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije „Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije 12. června 2024 v 8:00

Režisérem seriálu je Adam Sedlák, který natočil i divácky úspěšný film Banger. Ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a Policií ČR se seriál stal součástí preventivní kampaně proti drogám s názvem Zkratky. Ta vznikla kvůli dramatickému nárůstu uživatelů a uživatelek drog a postoje společnosti.

„Přes čtyřicet procent Čechů starších 15 let přiznává, že minimálně jednou v životě zkusilo nelegální drogu, a téměř třetina české populace schvaluje rekreační užívání návykových látek,“ uvedl v tiskové zprávě portál Česká asociace pojišťoven.


Přes mnoho ohlasů se vůči Adikts vymezil ústav zaměřený na léčbu drogové závislosti. SANANIM je nestátní nezisková organizace, která už přes třicet let působí v oblasti drogových závislostí. Podle ní je způsob prezentace seriálu poměrně nevhodný. 

Doporučeno
Nelítostná dvojice českých vrahů kraluje Netflixu Nelítostná dvojice českých vrahů kraluje Netflixu 7. června 2024 v 17:50

„Obdivujeme způsob, jakým autor seriálu doslova vytrolil instituce, které celou kampaň zaštiťují. A poukázal tím na jeden z nejpalčivějších problémů realizace současné protidrogové politiky. Doslova vmetl do tváře institucí všechny ty bezzubé projekty, drogové vlaky, scientologickou prevenci a další nefunkční a často předražené pseudoefektivní prevence. Nebál se vzít na svá bedra přetěžkou roli toho, kdo ukáže nesmyslnost takových projektů, a stvořil jejich apoteózu,“ píše ústav ve svém vyjádření.

Doporučeno
Valentýna Procházková: S p*ruchou příjmu potravy jsem se prala roky. Ženy se vychovávají k tomu, aby vzhled řešily Valentýna Procházková: S p*ruchou příjmu potravy jsem se prala roky. Ženy se vychovávají k tomu, aby vzhled řešily 12. června 2024 v 17:00

Podle ústavu se nedá na seriál odborně reagovat, protože nemá s adiktologií nic společného a prezentovat ho jako součást preventivní kampaně je prý scestné. Rozporuplné reakce si seriál vysloužil i mezi lidmi, na ČSFD má 54 procent. Schválně, jaký názor si na seriál utvoříš ty. Na Netflixu bude dostupný už 19. června.

Anketa:
Líbil se ti seriál Adikts?
Líbil.
Nelíbil.
Ještě jsem ho neviděl*a.
Líbil.
32 %
116 Hlasů
Nelíbil.
8 %
27 Hlasů
Ještě jsem ho neviděl*a.
60 %
215 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse