Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
20. června 2024 v 7:30
Čas čtení 3:58
Timotej Gašper

Podnikatelé se tu mění v latexové otroky a foťák ti při vstupu přelepí páskou. Berghain je jeden z nejextrémnějších klubů na světě

Podnikatelé se tu mění v latexové otroky a foťák ti při vstupu přelepí páskou. Berghain je jeden z nejextrémnějších klubů na světě
Zdroj: Wikimedia Commons
KULTURA HUDBA TECHNO
Uložit Uložené

Zdánlivě je to možná nenápadná budova. Ve skutečnosti je však nejtajnějším místem v rušném Berlíně. Řeč je o nočním klubu Berghain na pomezí čtvrtí Kreuzberg a Friedrichshain, o němž koluje nespočet historek.

„Když jsem vstoupila, ocitla jsem se v jiné dimenzi. Nikdy jsem nic takového nezažila. Je to jiný svět – s tím nejlepším zvukem,“ popisuje své první pocity z Berghainu jedna z návštěvnic.

Věhlasný berlínský noční klub se neproslavil nejlepší hudbou, nejprestižnějšími jmény hudební scény nebo nejdražšími drinky. Jméno si vybudoval díky exkluzivitě. O tom, kdo smí nebo nesmí dovnitř, rozhoduje legendární vyhazovač Sven (už jsi někdy viděl*a jiného vyhazovače na obálce GQ?).

Podívá se na tebe a podle toho usoudí, jestli se pro nejdivočejší klub Berlína hodíš, nebo ne. Platí to i pro největší celebrity a nejbohatší lidi světa – třeba pro Elona Muska, kterého před lety odmítli do klubu pustit. 

Berghain
Zdroj: Wikimedia Commons

Prestiž Berghainu se odráží i v žebříčku, který každoročně sestavuje časopis DJ Magazine. Na základě řady přísných kritérií sestavuje seznam klubů z celého světa, z něhož čerpají hudebníci i nadšenci z celosvětové klubové scény. V posledních deseti letech se Berghain umístil nejhůře na 16. místě, nejčastěji se však objevuje v první desítce. Za rok 2009 si dokonce odnesl zlatou medaili.

Přelepování kamer je běžnou praxí

Pokud se člověku podaří projít přes vyhazovače, musí si přelepit kameru svého telefonu, protože v Berghainu platí přísný zákaz pořizování jakýchkoli obrazových záznamů.

V tomto článku se dočteš:
  • Kdy Berghain vznikl a kdy kolem něj vyrostl takový hype.
  • Jaké podmínky pro vstup musíš splnit.
  • O největších kontroverzích, které jsou s klubem spojené.

Nápad založit Berghain vznikl před 20 lety, když dva přátelé Norbert Thormann a Michael Teufele hledali místo, kde by mohli vytvořit svůj další projekt. Dvojice se v oblasti zábavy a nočního života pohybovala už od roku 1992, kdy v budově s příznačným názvem Bunker otevřela fetišistický klub pouze pro muže.

Doporučeno
KVÍZ: Tak měls mě vůbec rád?! aneb pamatuješ si hudbu našeho dětství? KVÍZ: Tak měls mě vůbec rád?! aneb pamatuješ si hudbu našeho dětství? 1. srpna 2024 v 7:00

O sedm let později otevřeli svůj první noční klub s názvem Ostgut. Po čtyřech letech ho ale museli opustit, protože budovu, kde sídlil, čekala demolice.

Reinkarnace Ostgutu

Berghain se otevřel v roce 2004 jako reinkarnace Ostgutu. Thormann a Teufele se dohodli, že klub založí v budově bývalé tepelné elektrárny, která byla opuštěná od 80. let. Nejprve si místo pronajali od města. Od roku 2011 je už ale budova ve vlastnictví klubu.

Berghain
Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud jde o budovu Berghainu, jen málokdo by na první pohled hádal, co se uvnitř děje. Zvenku působí přísně, historicky. Snad jako úřad nebo právě jako industriální hala. Vnitřkem se táhnou dlouhé chodby, stropy stoupají do výšky a interiéry lemují četná schodiště. Podle vyprávění lidí je velmi snadné se tu ztratit. 

„Pustili nás dovnitř po dvou hodinách ve frontě“

Možná tě napadá, že celá ta pověst kolem klubu je jen dobře vykonstruovaný marketing. Třeba jde o běžný noční klub s předními techno DJs, kam se chodí za elektronickou hudbou a ravovat jako o život. Berghain má ale opravdu poněkud specifickou kulturu. Právě o ní nám vyprávěla jedna z návštěvnic klubu. 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dozvíš po odemčení článku?

  • Pravidla a cenu vstupu.
  • Navzdory legendám tipy na to, jak se dostat dovnitř, existují. Jak se co nejefektivněji dostat do klubu?
  • Jací lidé sem chodí.
  • Co návštěvnici, s níž jsme mluvili, uvnitř překvapilo nejvíc. 
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 162151 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse