Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek vznikl v rámci mediální spolupráce se společností Sziget.
5. července 2024 v 10:30
Čas čtení 3:46

SZIGET 2024 PŘEHLED: Toto potřebuješ vědět před festivalem. Prohlédni si program, možnosti dopravy, ubytování a placení v areálu

SZIGET 2024 PŘEHLED: Toto potřebuješ vědět před festivalem. Prohlédni si program, možnosti dopravy, ubytování a placení v areálu
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na kterého interpreta se těšíš nejvíc?

Už máš koupený lístek na jeden z největších evropských letních festivalů, ale nevíš, jak se tam dostaneš? Popřípadě stále váháš, protože netušíš, co tě v areálu čeká? Ať už jsi první, nebo druhý případ, připravili jsme si pro tebe základní přehled o letošním festivalu Sziget, ve kterém se dozvíš program, možnosti dopravy, ubytování a placení v areálu.

Sziget Festival 2024 se bude konat od 7. do 12. srpna. V prodeji jsou permanentky na celý festival (369 eur), ale i lístky na 1 či 3 dny.

Festival má letos i skvělou novinku – pokud jsi mladší 21 let, 6denní vstupenka tě vyjde na 309 eur. Všechny detaily a informace najdeš na www.szigetfestival.com.
Sziget.
Sziget. Zdroj: Sziget

🎵Hudební program – hvězdy na každém kroku

Line-up Szigetu je i letos nabitý až po okraj světovými hvězdami a skvělou hudbou. Na hlavním pódiu se letos představí Fred Again.., Halsey, Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex, Stormzy, RAY, Tom Odell a Fisher.

Skvělý program však nabízí také obří červený stan Revolut stage se jmény jako MØ, Four Tet, Aurora, Big Thief, Fontaines D. C., Marc Rebillet nebo Crystal Fighters. Kroky fanoušků elektronické hudby budou jistě směřovat do unikátního Colossea či Party arény, kde program končí až v 6:00 ráno. Milovníci techna si rozhodně užijí vystoupení Jorise Voorna, Enrica Sanguliana, dua Artbat, Nica Morena či Sama Paganiniho.

sziget
Zdroj: SZiget

Časový harmonogram interpretů si před festivalem pořádně nastuduj, aby se ti náhodou nestalo, že prospíš svého oblíbeného umělce.

Program SZigetu 2024

🤸🏼Cirkus, divadlo, sportovní aktivity a party loď

Poté, co se vyskáčeš pod pódiem, si určitě jdi prohlédnout vystoupení světových akrobatů v cirkusovém šapitó Cirque de Sziget. Kromě procházek po ostrově určitě narazíš i na pouliční divadlo, které baví návštěvníky během celého dne. O skvělou zábavu se ti postará také lunapark či taneční a divadelní představení v Theatre and Dance Corner.

Sziget Festival ale není jen o hudbě a umění, ale také o nesčetných aktivitách, které zaručí, že se nikdo nebude nudit. Milovníci adrenalinu si přijdou na své na různých atrakcích, jako je bungee jumping nebo zipline. Pokud patříš mezi sportovní nadšence, vybiješ si energii nejen během tancování, ale také ve fitness zónách či na sportovních turnajích. Popřípadě si užiješ relax při józe.

sziget
Zdroj: Sziget

Pořádnou party zažiješ i na lodi, která se bude od 7. do 12. srpna plavit po Dunaji. Na palubě party lodi se můžeš těšit na set v podání top DJs, jako jsou Kungs, LF Systems či Alle Farben. Pokud si koupíš VIP vstupenku na Sziget, čeká tě na lodi kromě skvělé hudby a výhledu na Budapešť i neomezené občerstvení.

🗺️Jak se na Sziget dostaneš?

Auto, vlak, autobus... Existují různé způsoby, jak se na festival dopravit. Ušetříme ti zbytečné googlení přes „milion“ stránek, a tak níže najdeš užitečné tipy pro efektivní dopravu na ostrov Óbuda.

🚗Doprava autem

Jet na festival autem je tou nejrychlejší a nejpohodlnější volbou. Pokud pojedeš například z Prahy, cesta na festival ti bude trvat přibližně pět a půl hodiny (525 kilometrů) přes Bratislavu. Nezapomeň si koupit maďarskou dálniční známku, 10denní tě vyjde na 400 korun.

A jak vyřešíš parkování? Máš dvě možnosti. Buď si koupíš oficiální parking spot v areálu festivalu, nebo si najdeš placené parkovací místo někde poblíž. V centru Budapešti zaplatíš přibližně 40 korun za hodinu parkování.

🚌Doprava autobusem

Pokud bydlíš v okolí Prahy, můžeš využít spoje z autobusového nádraží Florenc dopravce Flixbus či RegioJet. Doporučujeme nákup lístků online. Čím dříve to uděláš, tím spíš se vyhneš riziku, že budou všechna místa obsazena. Cesta do hlavního města Maďarska potrvá zhruba sedm hodin.

🚊Doprava vlakem

Další možností je vlak. Ten jede z Prahy přímo na nádraží v Budapešti. Odtud se na Sziget dostaneš tramvají (číslo 4 nebo 6) směr Széll Kálmán tér, pak přestoupíš na Margit Híd Budai Hídfő na HÉV (H5) do Filatorigátu.

🛏️Ubytování

Sziget má k dispozici několik (čti: opravdu hodně) možností na místa, kde si dobiješ baterky během festivalu. Pokud ti stačí stan a jedeš na více než dva dny (po sobě následující), tak tě potěšíme, protože Basic camping je zdarma. Stačí ti tedy jen zaregistrovat svůj stan, přijít do areálu, rozložit stan ve vyznačených zónách a voilà, můžeš utíkat na svého oblíbeného interpreta.

Ale pokud si chceš zážitek ze stanování o něco vylepšit a mít v blízkosti extra služby, můžeš si koupit lístek Siesta camping (125 eur na všechny dny). Velkým plusem Siesta campingu je to, že je poblíž Sziget pláže, a tak máš jezero Balaton doslova co by kamenem dohodil.

sziget mapa
Zdroj: Sziget

Pokud není klasické stanování tvůj šálek kávy a chceš něco nadstandardního, můžeš si zvolit ubytování ve formě upgradovaných stanů, glampingu, dřevěných chatek, iglú, BoXů a spousty dalších. Vyber si podle toho, jestli pojedeš na festival sólo, s polovičkou, nebo s partou kámošů. Pokud jsi spíše hotelový či hostelový člověk, v Budapešti budeš mít rozhodně z čeho vybírat.

sziget
Zdroj: Sziget
Ubytování na Szigetu

💵Placení na festivalu

Sziget je „cashless“, což znamená, že v areálu neplatíš hotovostí, ale kartou, hodinkami, mobilem nebo speciálním festivalovým náramkem. Ten si můžeš nabít buď přes web, nebo aplikaci Sziget, popřípadě na určených místech v areálu (Festipay). Pokud si zvolíš dobíjení (hotovostí nebo kartou) na dobíjecích místech Festipay, můžeš si požádat o vrácení zůstatku v kiosku/helpdesku Festipay do 13. srpna 12:00.

Svým nabitým náramkem zaplatíš cokoli v areálu festivalu. Čeká tě kopec gastrostánků se sezónními specialitami a místními surovinami a nebudou chybět ani nabídky pro vegetariány či vegany.

📌 Důležitý tip: Na festivalu najdeš i stánky s drinky, ale nezapomínej na kvalitní pitný režim. Mezi 10. až 15. srpnem mají být v Budapešti velká vedra, takže si dej pozor na dehydrataci. Festival v celém areálu nabízí vodu na FreshWater Points, které najdeš na mapě jako symboly kapky vody.

A v neposlední řadě se nezapomeň naladit na festivalovou atmosféru s oficiálním Sziget playlistem, který najdeš níže.

Domů
Sdílet
Diskuse