Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
29. července 2024 v 16:16
Čas čtení 0:59
Radka Klučárová

Bizarní odměny pro olympijské vítěze a vítězky. Dostanou krávy, byty a nové auto

Bizarní odměny pro olympijské vítěze a vítězky. Dostanou krávy, byty a nové auto
Zdroj: TASR/AP, Wikimedia Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Zlatý medailista z Kazachstánu může po zisku zlata získat třípokojový byt. Stříbrný vítěz by získal byt se dvěma ložnicemi a bronzový vítěz může očekávat byt s jednou ložnicí.

Sportovci mohou mít po triumfu na letošních olympijských hrách dobrý pocit. Mezinárodní olympijský výbor sice neuděluje olympionikům odměny za úspěch na stupních vítězů, ale reprezentace země může být odměněna jednotlivými zeměmi nebo sponzory, uvádí CBSnews.

Doporučeno
Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili 25. července 2024 v 13:00

Právě díky tomu mohou zlatí, stříbrní a bronzoví medailisté získat řadu odměn. Zatímco některé ze slíbených prémií se pohybují ve stovkách či tisících dolarů, jiné jsou nefinanční. Letos Mezinárodní asociace atletických federací (World Athletics) odmění olympijské vítěze v atletice částkou 50 tisíc dolarů.

„Sportovci jsou v podstatě nositeli příjmů, které dostáváme. Jejich výkony na olympijských hrách, na našich vlastních mistrovstvích světa, zajišťují Světové atletice příjmy z vysílání od Mezinárodního olympijského výboru a na úrovni světových šampionátů,“ řekl v rozhovoru pro CNBC prezident asociace Sebastian Coe.

Doporučeno
Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká 28. července 2024 v 8:00
Doporučeno
Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet 29. července 2024 v 7:00
Doporučeno
Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami 24. července 2024 v 8:42

Coe také vysvětlil, že sportovci si zaslouží část příjmů, které pro organizaci generují. Sportovci ze zemí, které na olympijských hrách posbírají nejvíce medailí, mají například slíbeno méně peněz než sportovci z méně úspěšných zemí.

 
 
 
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by RapTV (@rap)

Některé země také nabízejí svým sportovcům na oplátku dost bizarní věci. Zlatý medailista z Kazachstánu by mohl po zisku zlata získat třípokojový byt. Stříbrný vítěz by dostal dvoupokojový byt a bronzový vítěz může očekávat jednopokojový.

Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 získaly zlaté medailistky z indonéského badmintonu Greysia Polii a Apriyani Rahayu neobvyklou odměnu v podobě pěti krav, restaurace, nového domu a finanční odměny v hodnotě asi 350 000 dolarů. Malajsie slíbila svým sportovcům za jejich pódiový úspěch automobil.

Domů
Sdílet
Diskuse