Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
24. července 2024 v 8:42
Čas čtení 1:18
Veronika Ábelová

Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami

Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami
Zdroj: Flickr/ Alpha/ volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Tenhle žebříček přímo volá milovníky a milovnice sladkého. Pojď se podívat na nejlepší smažené dezerty na světě!

Gastro web TasteAtlas opět přišel s něčím novým, tentokrát to jsou dezerty. Kdo si pochutná na koblihách nebo vdolcích, tomu tento žebříček rozhodně udělá chutě. Mezi stovkou nejlepších smažených dezertů se umístilo i Česko, a to dokonce dvakrát.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Společně s několika dalšími zeměmi Česko sdílí 7. příčku. Tu obsadily nadýchané koblihy, které jsou u nás tradičně plněné různými druhy marmelád. Česko bodovalo i na 20. místě, a to s vdolky. Typické vdolky jsou kulaté a mají malou prohlubeň uprostřed, do které se vejde náplň. Tradičně se plní džemem, povidly, tvarohem anebo šlehačkou. I když se mohou péct v troubě, častěji se smaží na oleji.

Které dobroty se umístily v první pětici?

5. Aborrajado

Kolumbijský dezert se skládá z plátků sladkého plantejnu (zeleninový banán) plněných sýrem, které se obalí v těstíčku a usmaží. Tento pokrm lze i zapékat nebo grilovat a podává se jako předkrm nebo svačina. Někteří přidávají pastu ze sladkého ovoce bocadillo guava, takže se Aborrajado může podávat i jako dezert.

4. Graffe

Tyto smažené sladkosti pochází z Neapole, kde se tradičně připravují na karneval. Do kynutých lívanců ve tvaru koblihy s otvorem uvnitř se přidávají vařené brambory, které zajistí měkkost. Po smažení se Graffe obalí v cukru a podávají se ještě teplé.

Doporučeno
GALERIE: Travis Scott se objevil v mikině české značky. Podívej se na fotky z pražské afterparty GALERIE: Travis Scott se objevil v mikině české značky. Podívej se na fotky z pražské afterparty 20. července 2024 v 10:55
koblihy
Zdroj: Wiki Commons/ RogerPao

3. Pisang goreng

Smažené banány nebo plantejny najdeš po celé Indonésii. Podávají se v mnoha verzích, nejčastěji se ale banán obalí v těstíčku a osmaží dozlatova. Tradičně se prodávají v pouličních stáncích a patří k indonéským smaženým snackům.

pisang goreng
Zdroj: Flickr/ tongkm
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse