Tenhle žebříček přímo volá milovníky a milovnice sladkého. Pojď se podívat na nejlepší smažené dezerty na světě!
Gastro web TasteAtlas opět přišel s něčím novým, tentokrát to jsou dezerty. Kdo si pochutná na koblihách nebo vdolcích, tomu tento žebříček rozhodně udělá chutě. Mezi stovkou nejlepších smažených dezertů se umístilo i Česko, a to dokonce dvakrát.
Společně s několika dalšími zeměmi Česko sdílí 7. příčku. Tu obsadily nadýchané koblihy, které jsou u nás tradičně plněné různými druhy marmelád. Česko bodovalo i na 20. místě, a to s vdolky. Typické vdolky jsou kulaté a mají malou prohlubeň uprostřed, do které se vejde náplň. Tradičně se plní džemem, povidly, tvarohem anebo šlehačkou. I když se mohou péct v troubě, častěji se smaží na oleji.
Které dobroty se umístily v první pětici?
5. Aborrajado
Kolumbijský dezert se skládá z plátků sladkého plantejnu (zeleninový banán) plněných sýrem, které se obalí v těstíčku a usmaží. Tento pokrm lze i zapékat nebo grilovat a podává se jako předkrm nebo svačina. Někteří přidávají pastu ze sladkého ovoce bocadillo guava, takže se Aborrajado může podávat i jako dezert.
4. Graffe
Tyto smažené sladkosti pochází z Neapole, kde se tradičně připravují na karneval. Do kynutých lívanců ve tvaru koblihy s otvorem uvnitř se přidávají vařené brambory, které zajistí měkkost. Po smažení se Graffe obalí v cukru a podávají se ještě teplé.
3. Pisang goreng
Smažené banány nebo plantejny najdeš po celé Indonésii. Podávají se v mnoha verzích, nejčastěji se ale banán obalí v těstíčku a osmaží dozlatova. Tradičně se prodávají v pouličních stáncích a patří k indonéským smaženým snackům.