Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
5. srpna 2024 v 11:35
Čas čtení 1:01
Karolína Uličná Ondřej Mrázek

Proč úspěšní sportovci koušou své medaile a kde se toto ikonické gesto vzalo?

Proč úspěšní sportovci koušou své medaile a kde se toto ikonické gesto vzalo?
Zdroj: Clive Brunskill/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Málokdo zná význam ikonického gesta sportovců. Co za ním stojí?

Olympijské hry 2024, které se konají v Paříži, jsou stále v plném proudu. Každý rok se však kromě fascinujících sportovních výkonů, trapných zranění nebo zajímavých příběhů objevují i fotografie s detailem, nad který jste se už nejspíš zamýšleli.

Pohled na sportovce stojící na slavnostním podstavci s medailemi v zubech je ikonický a ve sportu se objevuje od nepaměti. Málokdo však zná význam tohoto gesta s medailí mezi zuby.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě 4. srpna 2024 v 14:30
Doporučeno
Jon Marianek do Česka přiveze Jakea Paula. Fanouškům rozdá milion korun Jon Marianek do Česka přiveze Jakea Paula. Fanouškům rozdá milion korun 4. srpna 2024 v 16:37
Doporučeno
Druhá řada The Last of Us na prvních záběrech. Z jedné scény fanoušky zamrazí Druhá řada The Last of Us na prvních záběrech. Z jedné scény fanoušky zamrazí 5. srpna 2024 v 9:15

Historie praví, že v době, kdy se tento drahý kov používal jako platidlo, kousali obchodníci své zlaté mince, aby si ověřili jejich pravost. Na webových stránkách olympijských her se uvádí, že důvod těchto sportovních fotografií je prostý: protože to po nich fotografové žádají.

„Fotografové jsou tím posedlí,“ řekl americké CNN prezident Mezinárodní společnosti olympijských historiků. Tuto pózu, při níž mají sportovci v zubech medaili, považují za záběr, který se snáze dostane na titulní stranu novin. „Myslím, že se na to dívají jako na ikonický záběr, jako na něco, co se pravděpodobně dá prodat. Nemyslím si, že je to něco, co by sportovci dělali sami od sebe,“ vysvětlil. Jak navíc vidíme níže, medaile se nekoušou jen na olympiádě, ale prakticky na všech sportovních akcích.

Eileen Gu z Číny po vítězství ve Women's Ski SuperPipe na X Games Aspen 2024
Eileen Gu z Číny po vítězství ve Women's Ski SuperPipe na X Games Aspen 2024 Zdroj: Jamie Squire/Getty Images

Úspěchy Česka na letošních olympijských hrách

První medaili pro Česko vybojovali čeští kordisté Jiří Beran, Michal Čupr, Jakub Jurka a Martin Rubeš, první zlatou pak ve smíšené čtyřhře měli šanci ochutnat Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč.

Ve hře o další zlaté medaile jsou stále lezec Adam Ondra nebo kajakář Jiří Prskavec. Jaká další česká želízka v ohni máme, se můžeš mrknout pod následujícím odkazem.

Domů
Sdílet
Diskuse