Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je PR zpráva společnosti CCRVM.
dnes 15. října 2024 v 14:30
Čas čtení 2:18
Sponzorovaný obsah

Tip na výlet: Vyraz do Zlína za autentickou architekturou, útulnými kavárnami a odkazem Tomáše Bati

Tip na výlet: Vyraz do Zlína za autentickou architekturou, útulnými kavárnami a odkazem Tomáše Bati
Zdroj: Martin Bernard
ZAJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ZLÍNSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Objev vibe města, jehož zakladatel inspiroval podnikatelský svět daleko za hranicemi Evropy.

Zlín tě překvapí kombinací moderních kaváren, industriálních kulis a unikátních architektonických památek. Můžeš tam vyrazit třeba na prodloužený víkend a jistě se nebudeš nudit. Tady je přehled atraktivit, které by sis neměl*a nechat ujít.

Kafe a chill

Zlín má slušnou kavárenskou scénu. Začni klasikou – kavárna Továrna nabízí jedinečnou kombinaci průmyslového interiéru s cool atmosférou. Je to místo, kde se můžeš zastavit na kávu, pracovat, nebo prostě jenom odpočívat. Pokud máš hlad, navštiv Bistrotéku Valachy v Obchodním domě, kde servírují jídlo z lokálních surovin s moderním twistem.

Stylové retro

Zlín je nerozlučně spojený s Tomášem Baťou, vizionářem, co měl styl ještě dřív, než to bylo trendy. Jeho stopu najdeš všude. Tour po památkách začni u Památníku Tomáše Bati. Architektonického skvostu, který vzdává hold zakladateli baťovského impéria. I když tě historie možná na první pohled nezajímá, věř, že tady tě atmosféra vtáhne. 

Za klasickým zlínským industriálem zamiř do továrního areálu, který najdeš v srdci města. Místní obyvatelé průmyslovému komplexu neřeknou jinak než Svit. Tento název získal obuvnický podnik po znárodnění za socialismu. Zatímco ještě před deseti lety byl Zlínskými „Stínadly“, dnes ožívá řadou kaváren, fitcenter, bister a galerií. V některých budovách ale dosud probíhá výroba – nejen obuvi. 

Zlín, město, Česko
Zdroj: Martin Bernard

Baťovské domky: Zlínské genius loci

Projdi se po původních baťovských čtvrtích z cihlových domků. Tohle je ten nejautentičtější zlínský vibe, jaký můžeš zažít. Ponoříš se do příběhů Zlíňáků, těch z dob minulých i současných. Cihlové domky jsou totiž stále oblíbeným místem pro život zdejších rodin.

Ikonická jednadvacítka

Co nemůže nikdo, kdo zavítá do Zlína, minout, je ikonická 77 metrů vysoká administrativní Budova 21. Tenhle zlínský mrakodrap byl ve 40. letech 20. století jedním z nejvyšších v Evropě. Kromě výhledu na celé město v něm zažiješ retro jízdu v páternosteru – výtahu, do kterého naskakuješ za jízdy. 

Pokud jsi architektonický nadšenec, vystup v 8. etáži, v ředitelském patře, a prozkoumej historii firmy Baťa a satelitních měst. 


V přízemí mrakodrapu najdeš ukázky původního strojního vybavení, repliky nábytku z ohýbaných ocelových trubek a unikátní pojízdnou kancelář Jana Antonína Bati umístěnou ve výtahu.

Zlín, město, Česko
Zdroj: Martin Bernard

Zlínští virtuální průvodci

Neztrácej čas dlouhým plánováním, na všechna zajímavá místa tě zavedou virtuální průvodci. Zlín je v tomto pokrokový a pro turisty má několik velmi povedených mobilních aplikací. Ať už tě zajímá urbanismus, historie, nebo současná kultura, appka ZAM ti nabídne tematické trasy po architektonických zajímavostech a skrytých pokladech tohoto fascinujícího města.


S appkou Baťův Zlín se i díky virtuální realitě vrátíš do doby, kdy Zlín zažíval svůj největší rozkvět. Interaktivní průvodce tě provede nejen historickými místy, ale také odhalí zajímavé příběhy o tom, jak Baťův odkaz ovlivnil svět podnikání a moderního plánování měst. 

Baťův mindset pro další generace

Zlín není pouze památníkem své minulé slávy. Je to fresh město, do kterého se sjíždí mladí lidé studovat na univerzitu. Baťův odkaz je zde cítit i v přístupu ke vzdělávání. Firma Baťa školila své zaměstnance v továrnách i vlastních školách. Dnes tento přístup převzala Nadace Tomáše Bati, která dává mladým možnost posouvat své schopnosti, učit se podnikat a nebát se přinášet nápady do současného světa. Nadace zároveň zaštiťuje spoustu kulturních akcí a pořádá prohlídky ve vile, kde Tomáš Baťa žil se svou rodinou.

Zlín, Česko, město
Zdroj: Tomáš Novosad

Zlínské parky

Zlín je plný inspirace. Až tě unaví architektonická tour mezi továrnami a domky z červených cihel a přepiješ se skvělou kávou, najdi si svůj kout, kde to všechno vstřebáš, v jednom ze zlínských parků. Na podzim mají skvělou atmosféru.

Projekt Východní Morava v pohybu byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

CCRVM loga
Zdroj: CCRVM
Domů
Sdílet
Diskuse