2. Maakouda
Stříbrná příčka patří tradičním plackám maakouda, které jsou oblíbeným pokrmem v celé oblastí severní Afriky, zejména pak v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Placky se obvykle připravují bez přílohy, mohou být plněné masem, tuňákem nebo sýrem, to se ale jejich veganské verze netýká.
Základ pokrmu se připravuje z brambor, petrželky, česneku, mouky, soli a pepře. Brambory se uvaří, rozmačkají a smíchají s dalšími přísadami do malých kotoučků, které se pak smaží v rozpáleném oleji dozlatova. Maakouda se tradičně podává jako předkrm, příloha nebo součást dlouhého sendvičového závitku.
1. Egyptský falafel
A nejlepším veganským pokrmem je podle serveru Taste Atlas egyptský falafel, který se od své obecné verze liší hlavně složením. V Egyptě totiž do placek místo cizrny přidávají fazole fava.
Směs fava fazolí se obvykle ochucuje pórkem, cibulí, čerstvým koriandrem, petrželí a kmínem a lívance se před smažením obvykle obalují v sezamových semínkách. Tyto falafely jsou známé tím, že díky použití fazolí fava mají lehčí, nadýchanější a vlhčí strukturu než jiné druhy.