Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2015 20:05
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?

TECH
Uložit Uložené

Připravili jsme pro čtenáře žebříček 20 nejlepších českých a slovenských herních titulů, které kdy vznikly. Pojďme se na ně tedy podívat.

Jelikož v našich konzolích a počítačích většinu času rotuje spíše nějaký ten zahraniční trhák, je snadné zapomenout na kvalitní tituly našich tuzemských vývojářů. Je tedy potřeba udělat malou osvětu a připomenout si ty nejlepší české a slovenské hry, se kterými jsme se kdy mohli setkat. Výběr byl náročný, ale nakonec se podařilo vybrat finální dvacítku. Považuji za politováníhodné, že ty nejlepší české a slovenské hry jsou vesměs již starších dat. Je tomu už poměrně dlouho, co vývojáři představili titul, který by na sebe alespoň nějak výrazněji upoutal pozornost. Několika hrám se to více či méně daří, ale nic převratného se již dlouho nekonalo. Nadějně podle mě vypadá nadcházející titul Kingdom Come: Deliverance, který by měl vyjít příští rok. Ale konec úvodního tlachání, je načase přejít na samotný žebříček.

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

20. Horké léto

Česká adventura Horké léto je po herní stránce vcelku průměrná hra, ale ani to jí nebránilo zapsat se mezi nejoblíbenější tuzemské hry. Její silnou stránkou byly především vtipné dialogy a prvotřídní dabing, za kterým mimo jiné stál bavič Zdeněk Izer. Hru v roce 1998 vyvinul tým Maxon a hráče zavede na karibský ostrov. Zde se vžívá do postavy hlavního protagonisty Honzy Majera, kterému „kluci říkaj Rambo a holky Kreténe“. Jeho úkolem je zachránit svou rodinu, která byla unesena domorodými kanibaly. Hráč sbírá předměty a řeší klasické adventurní rébusy, ale kromě zmíněného dabingu nemá Horké léto příliš co nabídnout. Grafika pokulhává a příběh není zrovna strhující. Ono to ale i tak stačí. Hra se stala určitým fenoménem a okamžitě se zařadila mezi nejlepší české adventury vůbec.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

19. Bulánci

Bulánky nebylo možné opomenout. Titul vytvořili tvůrci ze SleepTeam Labs v roce 2002 a velmi brzo se mezi hráči stal hitem. Nejprve je třeba vyložit název. Bulánci jsou nazýváni také jako E.A.P., což znamená Extrémně Agresivní Polštář. Hra nabízí jak single, tak multiplayer a hráči se v ní v roli Bulánků mezi sebou utkávají na život a na smrt. Pokud hráč hraje sám, pokouší se zabít co nejvíce počítačem ovládaných Bulánků a přitom se stále pokouší najít na vybrané mapě nové zbraně. K mání je například bazuka, brokovnice nebo třeba AK-47. Ačkoliv se zprvu jedná o velice primitivní záležitost, dokáže zabavit na velice dlouhou dobu, a to obzvlášť, hrajete-li ve více hráčích. Bulánci jsou úžasně zábavní a bylo by neomluvitelné je zde nemít.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

18. UFO: Afterlight

Strategická hra s RPG prvky UFO: Afterlight vznikla v roce 2007 v dílně českého studia Altar Games. Jde o závěrečný díl UFO trilogie a hra v mnohém staví na podobných herních principech jako známější X-Com. Hráč coby velitel kosmické posádky v rámci naléhavé mise vyráží na Mars, kde narazí na zástupy nepřátel, ať už je to mimozemská rasa Beastmanů, roboti nebo Marťani, kteří se po několika milionech let probouzejí. Ve hře může hráč upgradovat budovy, vylepšovat výbavu svého týmu, vyrábět roboty nebo dělat vědecké výzkumy. Díky své schopnosti vtáhnout hráče do děje a jedinečné atmosféry se hra dočkala pozitivní odezvy ze strany kritiků i hráčů. Z celé trilogie je poslední díl s podtitulem Afterlight považován za nejpovedenější a na poli českých RPG strategií se jedná o jeden z nejlepších kousků.

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

17. 7 dní a 7 nocí

Lehce erotická point-and-click adventura 7 dní a 7 nocí od studia Pterodon z roku 1994 pojednává o příběhu soukromého detektiva Venci Záhyba, který byl pověřen movitým Jonathanem Smithem, aby v době jeho nepřítomnosti dohlížel na počestnost jeho sedmi mladých dcer. Venca Záhyb ale nakonec uzavře v hospodě sázku s Fandou Kořenem, že si s každou z dívek do konce týdne stihne užít. Každý den má tak hráč za úkol se dostat mezi stehna jedné z dívek, přičemž u každé z nich musí překonat jinou překážku. Hra 7 dní a 7 nocí vznikla po pouhých 6 měsících práce a mezi hráči si našla mnohé příznivce. Titul se vyznačuje především svým humorným provedením a později se dočkal dokonce pokračování, které neslo název 6 ženichů a 1 navíc.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

16. Polda aneb s poctivostí nejdřív pojdeš

Málokdo možná ví, že herní hexalogie Polda je mezi hrami doposud nejdelší českou sérií. V Česku se také dočkala nebývalého úspěchu, ačkoliv funguje pouze na několika jednoduchých herních principech. Hráč coby polda jménem Pankrác má před sebou nelehký případ a na cestě k jeho rozuzlení musí hledat různé předměty, které následně používá k rozřešení snadných logických hádanek. Jedním z ústředních aspektů hry je precizní dabing a vtipné dialogy, které hru od začátku do konce provází. Hlas hlavnímu hrdinovi Pankrácovi propůjčil herec Luděk Sobota a hráč ve hře narazí na postavy nadabované také Jiřím Lábusem, Petrem Nárožným, Sabinou Laurinovou, Valerií Zawadskou a několika dalšími. V následujících dílech se hra dočkala několika změn. Mezi nimi například prodloužení herní doby, mírné vizuální vylepšení a v neposlední řadě také zaměstnání Pankráce. Ten totiž ve třetím pokračování opouští policejní řady a stává se soukromým detektivem, kterým zůstává až do závěrečného, šestého dílu.  


Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

15. Crux 92

Československá hra Crux 92 byla vyvinutá Markem Trefným a vydalo ji dnes již zaniklé bratislavské studio Ultrasoft v roce 1992. Crux 92 byl hratelný na 8bitovém ZX Spectru a jedná se o logickou arkádu. Hra se odehrává ve 23. století a příběh hráče zavede do světelné roky vzdáleného souhvězdí Crux, kde kosmické plavidlo IKERI pátrá po potřebném prvku Filiu. Ovšem na jedné z planet, na které potřebuje IKERI přistát a doplnit zásoby, se vzbouřil robot a ten přistání znemožňuje. Hráč má tedy za úkol rebelující stroj zničit, stejně tak jeho poskoky a nakonec celou jeho ochrannou stavbu. Na každé úrovni, která je rozdělena do 14x10 čtverečků, je potřeba nalákat pohybující se nepřátele na nastražené miny a před postupem do další úrovně aktivovat destrukční systém. Crux 92 se dočkal velice příznivé odezvy jak od kritiků, tak hráčů a dnes je jednou z nejpamátnějších her, které zde v 90. letech vznikly.  


Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

14. Chameleon

Chameleon je titul z roku 2005 a má jej na svědomí slovenská pobočka českého studia Silver Wish Games (2K Czech). Jeho hlavním protagonistou hry je bývalý agent CIA, kterému byli v dětství zavražděni rodiče a nyní se onoho vraha vydává najít a pomstít se. Chameleon je third-person stealth akce, která přebírá prvky z her, jako jsou Metal Gear Solid nebo Splinter Cell. A dělá to dobře. Ba dokonce výborně. Pohled je možné ovšem přepnou také do první osoby. Hra nabízí propracovaný příběh a rozmanité množství jednotlivých misí a lokací, na které byla díky kvalitnímu grafickému zpracování radost pohledět. Ve hře je spoustu možností, jak se nepřátel zbavit, a to ne pouze smrtelnou cestou. Dají se také omráčit nebo uspat. Za slabý článek hry se byla uváděna umělá inteligence nepřátel, ale i tak Chameleon sklízel povětšinou samé kladné hodnocení a upřímně, není se čemu divit.

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

13. Posel smrti

První díl trilogie Posel smrti vyšel roku 2003 a za jeho vývojem stojí studio Unknown Identity. Posel Smrti je klasickou adventurou, která ve své době zaujala kritiky i hráče svojí osobitou atmosférou a poutavým příběhem s překvapivým rozuzlením. Hra kombinuje prvky detektivky a hororu a za vyzdvižení stojí také skvělé zpracování její vizuální stránky. Hráč se ujímá kontroly nad mladým šlechticem Samuelem Gordonem, který po dlouhých 12 letech přijíždí do anglického panství Gordon Black Mirror poté, co zemře jeho dědeček. Podle vyšetřovatelů spáchal sebevraždu, Samuel má ale jiné podezření, proto se rozhodne vypátrat, co nebo kdo za dědečkovým úmrtím skutečně stojí. Hra byla kompletně česky nadabována a na hráče v ní čeká sbírání předmětů a řešení nejrůznějších hádanek a hlavolamů. Posel smrti byl dokonce vyhlášen jako nejlepší česká adventura všech dob.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

12. Quadrax

Vývojářský debut studia Cauldron jménem Quadrax pochází z první poloviny 90. let a tým tvůrců jím tak odstartoval svou šňůru vynikajících herních titulů. Hráč ovládá dvojici dobrodruhů, kteří se vydávají do samotného nitra starověkých jeskyň a ruin najít své zmizelé kolegy. Jedná se o logickou hru, čili v ní na hráče čeká značné množství situací, které vyžadují určitou porci důvtipného přístupu. Bez něj to zkrátka nepůjde. Nenechte se ovšem zmást stářím samotné hry, protože její schopnost hráče pořádně potrápit nezestárla ani o den. A stejně tak její zábavnost. Klasické dvoudimenzionální plošinovky mají stále své nezaměnitelné kouzlo, i přestože dnes některým zhýčkaným hráčům možná nemusí být příliš po chuti. Pravdou zůstává, že kdo chce okusit porci poctivé old-schoolové vytříbenosti, Quadrax je perfektní volbou.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

11. Botanicula

Další titul pochází od studia Amanita Design a je jím povedená point-and-click adventura Botanicula z roku 2012. Botanicula se již na první pohled vyznačuje nevšedním grafickým designem a líbivou vizuální stylizací. Hráč se dostává pod kontrolu pětici přírodních stvoření, přičemž každé z nich je svým vzhledem i schopnostmi odlišné od těch ostatních. S nimi má následně za úkol zachránit poslední zbývající semínko svého stromu, který je napaden parazitickými škůdci. Titul nabízí podobné herní mechanismy jako předešlé tituly studia. Hráč tedy během hry zkoumá okolní prostředí, kde nachází různé předměty a zápasí s množstvím zapeklitých hlavolamů a hádanek. Botanicula získala řadu prestižních ocenění, mezi nimi jsou například ceny za nejlepší evropskou adventuru nebo také za nejlepší příběh a design. To nikoho nepřekvapuje, protože Botanicula je jedním z nejlepších děl studia.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

10. Chaser

Dalším dílem bratislavského studia Cauldron je titul Chaser, který zde zkrátka nesměl chybět. Jedná se o akční FPS, kterému se dostalo vysokého uznání za povedený příběh, herní dobu a také pokročilou grafiku. A o co v ní tedy jde? Píše se rok 2044 a děj hráče zavede až na Rudou planetu. Hlavním protagonistou hry je John Chaser, který utrpěl ztrátu paměti a zjišťuje, že mu jde po krku celé vojsko. Nevzpomíná si ale proč. Hra nabízí pestrý repertoár střelných zbraní a variabilní okolní prostředí. Jedním z hlavních tahounů hry je poutavý příběh a sytá atmosféra, což je něco, na čem si dali tvůrci opravdu záležet. Chaser je napěchovaný tunou singleplayerových misí, ale nabízí také multiplayer. U hry se tak dají spokojeně strávit rámcově až desítky hodin, ze kterých si odnesete nefalšovaný zážitek solidní futuristické akce.    

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz
9. Original War

Original War pochází z dílny brněnské společnosti Altar Interactive, která hru vyvinula v roce 2001. Titul je kombinací real-time strategie a RPG a dostal se i do zahraničí, kde ovšem nesklidil tak velký úspěch jako u nás. Original War částečně staví na námětech románu Poslední den stvoření od Wolfganga Jeschkeho a příběh hry pojednává o nalezení stroje času, který umožňuje cestu pouze do minulosti. USA a Rusko se jeho pak prostřednictvím spolu nakonec střetnou 2 miliony let před naším letopočtem. Original War nabízí jednak propracovaný příběh, různé alternativní konce a také spoustu zábavných herních mechanismů. Hráč si navíc může zvolit, za kterou stranu se rozhodne bojovat. Dále je možné u každé z postav měnit povolání, mezi něž patří Voják, Dělník, Vědec a Mechanik. Různé modifikace hry přinesly i nové doplňky jako třeba 2 povolání navíc. I přes svou kvalitu a značnou oblíbenost mezi hráči se Original War nedočkal žádného dalšího pokračování.  

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

8. Machinarium

Machinarium je jedním z českých titulů, který se dočkal značného ohlasu i v mnohých zahraničních zemích. Hru v roce 2009 vyvinula společnost Amanita Design a již před samotným vydáním začala lákat zejména svým netradičním, ale výrazně povedeným vizuálním zpracováním, za které byla dokonce oceněna na Independent Games Festival v San Franciscu. Hráč se ujme kontroly nad robotem, který se svým kamarádem ztroskotá na cizí planetě. Jeho kamarád se ovšem při pádu ztratí a není těžké uhodnout, že vaším úkolem tak bude jej opět nalézt. Herní svět působí pochmurnou a zasmušilou atmosférou a oko každého hráče zaujme jeho ručně malovaný design. Adventura funguje na principu point-and-click a na cestě za nalezením zmizelého robotího kamaráda hráč řeší řadu rébusů a hlavolamů. Ojedinělou vložkou hry je také nahrazení dialogů obrázky v komiksových bublinách nad hlavami postav, což jen dále umocňuje neopakovatelný herní zážitek.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

7. Brány Skeldalu

Old-schoolové RPG z konce minulého století Brány Skeldalu pochází od Jindřicha Rohlíka a jedná se o klasický krokovací dungeon. Příběh se odehrává na ostrově Rovenland, kam se uchýlilo 5 nebezpečných kouzelníků a právě ty bude mít hráč za úkol zničit. Postupně hráč dostává k dispozici družinu celkem šesti hrdinů s různorodými bojovými schopnostmi, vylepšuje jejich statistiky, kupuje novou zbroj nebo zbraně a vydává se do boje proti zrůdám a dalším nepřátelům. Netradiční charakteristikou Bran Skeldalu byla například potřeba dávat herním postavám pravidelně najíst a také s nimi dostatečně odpočívat. Jedná se o titul na svou dobu velice povedený, a pokud máte zájem a chuť si doplnit vzdělání nebo si hru po letech třeba jen připomenout, můžete využít možnosti jejího bezplatného stažení

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

6. Hidden & Dangerous 2

Hidden & Dangerous 2 pochází stejně jako jednička od českého studia Illusion Softworks (dnešní 2K Czech) a hráči tehdy představila, jak by měla správně vypadat kvalitní a zábavná taktická akce. Druhý díl si od svého předchůdce vzal klady a pozitiva, které dále zdokonalil, poučil se z některých nedostatků a přidal další vylepšení, což zákonitě vedlo k ještě většímu hráčskému ohlasu. Za ztrátu se dá ovšem považovat například nezakomponování kooperativní módu do hry, jako tomu bylo v prvním dílu. Hráč se v období druhé světové války ujímá kontroly nad čtyřčlenným týmem britské speciální jednotky SAS, se kterým následně plní řadu rozmanitých úkolů na území hned několika států. Tvůrci odvedli skvělou práci nejen na poli zpracování prostředí, zbraní a vozidel, ale pochvalu si zaslouží také působivá atmosféra a dlouhá herní doba. Pokud se řadíte mezi milovníky nepříliš okoukaného žánru taktických stříleček, s dvoudílnou sérií Hidden & Dangerous jste se již jistě mnohokrát osobně setkali. A pokud z nějakého důvodu ne, vaše herní já je o tuto dvojici akčních titulů značně ochuzeno.   

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

5. Spellcross

Ačkoliv slovenský Spellcross vyšel již před dlouhými 18 lety, přesvědčení mnohých hráčů, že se jedná o nejlepší tahovou strategii všech dob, je aktuální ještě dnes. Má jej na svědomí opět Cauldron, tedy stejné studio, které stojí také za tituly Quadrax a Chaser. Co se prodejnosti týče, nedá se v souvislosti s titulem Spellcross hovořit přímo o trháku, ovšem pokud jde o hráčský ohlas, můžeme s klidem mluvit o skutečné senzaci. Příběh pojednává o napadení lidské civilizace hordami orků, démonů nebo elfů a jedinou šancí na zabránění kompletního zotročení lidstva je spojení všech zbývajících armád do jednotné Aliance. Jak již bylo zmíněno, jedná se o tahovou strategii a hráč v ní dostává velení nad militantními jednotkami Aliance, s nimiž vyráží do boje proti armádě, která je známá pod jménem Druhá Strana (Other Side). Hra zaujala svým netradičním zpracování střetu fantasy světa s výdobytky moderní lidské technologie a také svými bohatými herními mechanismy. Značné propracovanosti se dočkal také grafický vizuál a nedílnou součástí hry je i perfektní atmosféra. Spellcross rozhodně v žádném žebříčku nejlepších českých a slovenských her nesmí chybět. 

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

4. Operace Flashpoint

Vznik Operace Flashpoint představuje důležitý okamžik ve vývoji herního průmyslu, protože nejenže nabídl hráči do té doby jednoznačně nejpůsobivější zpracování válečného simulátoru, který zaznamenal úspěch i v zahraničí, ale kdyby jej nebylo, světlo světa by možná nikdy nespatřila ani světoznámá série ArmA. O tom ale později. Hru v roce 2001 vyvinula společnost Bohemia Interactive Studio a hráče uvádí do fiktivního konfliktu studené války. Generál Guby začne vojensky obléhat ostrovy Malden a Everon, což vyústí až v ozbrojený střet Západu s Východem. Hráč má postupem hry kontrolu nad čtyřmi vojáky NATO, z nichž má každý vlastní specializaci a oplývá jiným vybavením. K dispozici je pak rozlehlý herní svět, jehož grafická stránka se vývojářům podařila zpracovat výborně a navíc je zde také editor misí, díky kterému má hráč možnost si vytvořit vlastního vojáka, tábor nebo mise. Oprace Flashpoint je výborným počinem a o jeho čestném místě v žebříčku asi není třeba diskutovat.

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz
3. Vietcong

Když tvůrci z vývojářského studia Pterodon a Illusion Softworks představili v roce 2003 svůj titul Vietcong, dokázali něco, co předtím příliš často k vidění nebylo. Rozhodně ne v Česku nebo na Slovensku. A ne náhodou se ze hry stal jakýsi fenomén. Vietcong hráče uvede přímo do pekla Vietnamské války, kde na něj v roli amerického vojáka Steva R. Hawkinse a jeho týmu čekají hodiny jedinečného herního zážitku. Vývojářům se podařilo dosáhnout na tehdejší dobu perfektního zpracování okolního prostředí a pochvalu si zaslouží také variabilita jednotlivých lokací a samotných misí. Od průzkumů až po osvobozovací mise zajatců, z džungle až do města, nabízí hra řadu poutavých momentů, na které jen tak nezapomenete. Sladkou třešničkou na tomto krví zalitém dortu pak byly zábavné vulgarismy postav. Já osobně na Vietcong rád nostalgicky vzpomínám s úsměvem na rtech dodnes. A řekl bych, že nebudu sám. Škoda jen, že druhý díl kvalit toho prvního nedosahoval. Závěrem stojí za to zmínit, že prvního dílu Viecongu se prodalo již více než úctyhodných milion kusů.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

2. ArmA 3

Herní série ArmA vznikla na základě soudních rozepří o práva na titul Operace Flashpoint mezi vývojáři z Bohemia Interactive Studio a distribuční společností Codemasters. První díl série byl vydán v roce 2006 a dalo by se říct, že ten spolu se svým pokračováním z roku 2009 teprve připravoval půdu už nejen pro plnohodnotného nástupce Operace Flashpoint, ale také pro skutečně prvotřídní vojenský simulátor celosvětového formátu, který je téměř až po okraj napěchován pořádnou dávkou akce a zábavy. Zrodila se tak ArmA 3. Ta sice stále není synonymem dokonalosti, ale v rámci série stojí na její špičce. Hra pro maximální sandboxové vyžití nabízí rozlehlý herní svět a na hráče zde čeká také spousta zábavných a různorodých misí, ke kterým se budete rádi po čase vracet. A když vás přece jen omrzí, tak máte stále k dispozici multiplayer a kooperativní módy, které budete pravděpodobně navštěvovat mnohem častěji než singleplayerové mise. Je to zkrátka větší zábava a ArmA má tento aspekt hry zpracovaný na výbornou.

 

Vybrali jsme ty nejlepší české a slovenské hry. Shodneš se s naší top dvacítkou?
Zdroj: bonusweb.idnes.cz

1. Mafia: The City of Lost Heaven

Dovolím si tvrdit, že jméno titulu na samotné špičce žebříčku mnozí vytušili již dříve, než článek otevřeli. Mafia: The City of Lost Heaven od studia Illusion Softworks je historickým klenotem českého videoherního průmyslu a jeho tvůrci jím nastavili laťku tak pekelně vysoko, že se mu nedokázal vyrovnat ani jinak povedený druhý díl. Hlavní protagonista Tommy Angelo je obyčejným řidičem taxíku, kterého vír událostí zavede až k práci pro mafiánskou rodinu Dona Salieriho. Hra mimo jiné nabízí poutavý příběh, zábavné mise a výborný dabing, o který se postarali například Marek Vašut, Petr Rychlý, Dalimil Klapka nebo Antonín Molčík. Chybičky se najdou také, jako třeba občasná tupost AI, ale hře, která nabízí tak nenahraditelný zážitek jako Mafia, to každý rád promine. Jedná se o jeden z mála titulů, ke kterému jsem se vždy vracel v euforickém opojení, jež nezesláblo ani po čtvrtém či pátém průchodu hrou. A dál jsem už nepočítal. Dokážete si vybavit, kolikrát jste hru dohráli vy?

Další hry, které se do žebříčku nevlezly, ale zaslouží si zmínku:

Fish Fillets, Dračí historie, Tajemství oslího ostrova, Podraz 3, Posel bohů

Domů
Sdílet
Diskuse