Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. dubna 2016 17:39
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Od Vadera, přes Jokera až po Hanse Grubera. Skutečně bylo z čeho vybírat.

Naše žebříčky a tipy na filmy již prozkoumaly mnohé žánry, období i druhy filmů. Zkoušíme tak směřovat vaši pozornost na konkrétnější témata a žánry, jako například naším posledním žebříčkem, kde jsme se věnovali post-apo snímkům. Pro dnešní článek jsme v redakci rozebrali možné tipy na nejlepších záporáka ve filmu, z čehož nám vyšla následující desítka. Upozorňujeme, že v odstavcích pro popsání charakterů některých postav se objeví velké spoilery. Na závěr ještě doplňujeme, že jsme se rozhodli nezahrnout roboty a jiné formy života, než ty lidské (např. Alien), a to z pochopitelných důvodů. Ať už je to nedostatek opodstatněné motivace (zejména emocionální) nebo jen kvůli tomu, že jednají na základě rozkazů.

10. Frank (Henry Fonda, Once Upon a Time in the West)

Alfred Hitchcock tvrdil, že akční film (obecně to spíše můžeme přenést na špionážní filmy) je tak dobrý jako jeho záporák a v tomto případě se ukazuje, jak velkou měl pravdu. Původně se do role zlosyna v jednom z nejlepších westernů všech dob uvažovalo o Johnu Waynovi. Záměr režisérské legendy Sergia Leona byl od začátku jasný. Šokovat obsazením. A zafungovalo to. Představitel kladných úkolů a sympaťáků Henry Fonda se hned ve své první scéně ukáže jako vrah žen a bezbranných dětí. Ve své době nebylo obsazování „proti typu“ běžnou praxí a obecenstvo zůstalo z přeměny oblíbeného herce udivené. Bezcharakterní pistolník není příliš plastickou postavu, ale o to více ho mohlo publikum nenávidět a v závěru si vychutnat jeho píseň smrti stejně jako jeho oponent. 

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount


9. Tommy DeVito (Joe Pesci v Goodfellas)

Goodfellas a nezapomenutelný výkon Joea Pesciho coby Tommyho DeVita. Už od prvních sekund na plátně je divákovi jasné, že to nebude klasicky podána ani napsaná postava. Tommyho nenávidíte, ale zároveň milujete až do samého konce, který přišel až překvapivě nečekaně. Sice se dostal konečně do rodiny, ale za jakou cenu. Nedal si říct, nenechal se odradit a jeho zlomyslný charakter se mu nakonec obrátil zády. Joe Pesci odvedl impozantní výkon, když přenesl charakter Thomase DeSimoneho na plátna s takovou podobností a zánětem, ale ve skutečnosti byl údajně Tommy ještě horším člověkem. Více bychom asi ale jako diváci nesnesli. Na závěr už kultovní scéna, která vznikla úžasnou improvizací Joea Pesciho.


8. Hans Gruber (Alan Rickman v Die Hard)

Nejlepší filmový záporák z Německa nehajluje a nemá pod sebou miliony oddaných nácků. Má něco přes 10 nebezpečných svalovců, se kterými přišel vykrást Nakatomi hotel, skrývající ve svém trezoru dluhopisy v hodnotě 640 milionů dolarů. Celé to zamaskoval jako teroristický útok a skutečně by mu chytrý tah vyšel, nebýt Johna McClanea v podání Bruce Willise. Na Hansovi bylo skvělé úplně všechno. Od jeho nástupu, přes jednání s rukojmími a chladnou hlavu, jako i srdce, až po imitování Johnova Yippee ki-yay motherfucker

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Fox

7. Agent Smith (Hugo Weaving v Matrixu)

Matrixu jsme se věnovali až až. Samotnému Smithovi ale ani moc ne, ačkoli je to velmi zajímavá postava. Dá se říci, že mnohem důležitější, než si všichni uvědomujeme. Pokud se nad tím totiž zamyslíme, vyvoleným byl právě Agent Smith, ne Neo (to, že jím Neo není, zaznělo v trilogii hned několikrát). Jakmile se na obraze objevil Smith, věděli jste, že se z toho hlavní hrdinové jen tak nedostanou. Více než svými bojovými schopnostmi nás ale Smith v podání Huga Weavinga okouzlil svou ideologií a monology, které, pravděpodobně, hned napoprvé všechny nepochopíte. Matrix v sobě skrývá mnohem více, než se na první pohled zdá a mnoho z toho je skryto právě ve Smithovi.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Warner Bros.


6. 
Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis v There Will Be Blood)

Sofistikovaný přerod milujícího otce a ambiciózního podnikatele Daniela Plainviewa do sobeckého a zatrpklého byznysmena s ďábelským pohledem. Daniel si toho v životě zažil mnoho, ale tragédie, která postihla jeho syna a následné problémy s obchodem, ho změnily k nepoznání. Daniel Day-Lewis navíc znovu potvrdil svůj status jednoho z nejlepších herců poslední generace.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount Vantage


5. Keyser Söze (The Usual Suspects)
Těžko popsat tuto postavu, aniž bychom kompletně vyzradili zápletku Singerových The Usual Suspects. Filmařsky kompletní krimi si zamilovali lidé po celém světě díky úžasným hereckým výkonům a atraktivním postavám, ale zejména díky hlavnímu záporákovi a zvratu, které spolu úzce souvisí. Odhalení postavy Kevina Spaceyho coby antagonisty způsobilo v divácích velký šok, ale i pocit úlevy, když všechno začalo do sebe postupně zapadat.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Gramercy

4. Hannibal Lecter (zejména Anthony Hopkins v sérii o Lecterovi, užijete si ale i Madse Mikkelsena v seriálu Hannibal)
Hannibal to měl všechno promyšlené. Neudělal krok vedle, aniž by si předtím nevyvodil možné důsledky. Poznávali jsme ho jako vedlejší postavu s tajemnou minulostí, vraždícími pohnutkami a sklonem ke kanibalismu. V dalších filmech to pak přerostlo v obraz o sériovém vrahovi. Dozvěděli jsme se něco málo i o jeho minulosti a dětství, ovšem, sám Anthony Hopkins už lituje, že kývl na natočení Červeného draka. Nejgeniálnějším navždy zůstane ztvárnění postavy v Mlčení jehňátek. Z Hopkinse a jeho Lectera šel strach a doslovná hrůza i když byl připoután řetězy v kleci a s roubíkem na tváři. Takovou zlověstnou atmosféru jen tak lehce nevytvoříte ani s nejlepšími herci na světě.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Orion Pictures


3. Michael Corleone (Al Pacino v trilogii Godfather)

Že Michel není záporák? Je to vrah, mafián a mnohdy bezcitný obchodník s city, s rozvrácenými rodinami a s pohledem, po kterém pochopíte, že pokud se nebudete klidit co nejdříve a co nejdále, přežijete jen v případě, že jste členem jeho rodiny (i to vás někdy nezachrání). Tak detailní a scenáristicky bezchybnou transformaci postavy jsme v mafiánském filmu snad nikdy nezažili. Al Pacino zářil v každé scéně. Ne nadarmo je Kmotr považován za jeden z nejlepších filmů vůbec. Michaelova chladnokrevná povaha dosáhla vrcholu, když poslal vlastního bratra na onen svět. No byl ochoten zajít ještě dál. Měl to přitom v sobě celou dobu, ale to jsme při prvním pohledu na něj v uniformě nemohli tušit. Nebo mohli?

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount


2. Joker (ve všech filmech, v podání všech herců)
Jak popsat postavu, kterou každý jeden její představitel ztvárnil zcela jinak? Ať už to byly ne zrovna vhodné začátky, skvělý vstup Jacka Nicholsona do šíleného světa Jokera nebo nezapomenutelný Ledger a jeho pojetí této charakterově bohaté a chaotické postavy. V každém případě si herci museli sáhnout až na dno, což si až příliš k srdci vzal i zatím poslední představitel. Heath Ledger předvedl nezapomenutelné zosobnění Jokera, jakého se už asi nikdy nedočkáme. Jednak měl svou vlastní vizi Nolan, jednak Ledger, z čehož vznikl zcela jiný Joker, než na jakého jsme byli zvyklí. Komplexnost charakteru tohoto šílence spočívá právě v jeho zvrácenosti a absenci jakýchkoli zábran. Nikdo nemohl předvídat, co Joker udělá příště, vlastně, on sám si tím někdy nebyl jistý. Pokud však přišel s detailním plánem, věděli jste, že jeho protivníci budou mít skutečné problémy. My se tak už nemůžeme dočkat, co nám naservíruje Jared Leto za 4 měsíce, ale údajně to bude zase něco zcela nového.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Warner Bros.


1. Darth Vader (David Prowse - herec, James Earl Jones - voice over, původní trilogie Star Wars)
Popsat některé z výše představených postav bylo důležité. Ne každý si pamatuje dané role postav, ale pokud jste viděli původní trilogii Star Wars, na Vadera nezapomenete, ani kdybyste chtěli. Na plátně se sice příliš neohřál, avšak vždy, když se tak stalo, jako by se zastavil čas. Každý v jeho okolí se obával o život, bylo přitom jedno, zda je jeho nepřítel nebo spolubojovník. Vaderova přítomnost vzbuzovala respekt, každá situace nabrala na vážnosti a pokaždé se děj výrazně posunul, respektive jsme nahlédli do jeho osobnosti o něco více. Závěrečný souboj Luka s Vaderem je navíc dosud nejatmosferičtějším a nejosobnějším z celé ságy. Star Wars je skutečně třeba zhlédnout, pocity ve chvíli, kdy se zablesknou světelné meče, mluví samy za sebe. Naštěstí si všichni kompetentní včetně George Lucase uvědomili, že skotský přízvuk Vaderovi nesvědčí, a tak vsadili na Jamese Earla Jonese. Až s ním byl Vader Vaderem.

Bonus: Norman Bates (Anthony Perkins, Psycho)

„Nejlepším přítelem chlapce je jeho matka." Klíčová věta k pochopení postavy ztvárněné Anthonym Perkinsem. Pro něj se tato role stala osudovou. Stín tak výrazného záporáka se s ním totiž táhl celou kariéru, ze kterého se mu už nezdařilo vystoupit. Majitel motelu, který má v rodině nepříjemné tajemství, patří dosud k nejvíce ikonickým charakterům stříbrného plátna. Práce s postavou Normana je pozoruhodná. Zpočátku s plachým milovníkem ornitologie divák sympatizuje i přesto, že dokáže krýt vraždu své matky. Když v se v závěru ukáže, že je to vlastně vrah, psychopat, transvestita a schizofrenik v jednom, pro mnoho diváků zůstává stále tragickou postavou. Citlivě zahraná, výborně napsaná a režijním konceptem brilantně podána studia psychopata, ze které si mnoho následovníků bere příklad dosud. Málokomu se však podařilo ji překonat. Tři pokračování, remake ani prequelový seriál nejsou výjimkou.

10 nejikoničtějších a nejkomplexnějších filmových záporáků. Jak obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Universal


Samozřejmě, nevešlo se sem mnoho adeptů, z nichž můžeme zmínit například Zoda z Man of Steel, Lorda Voldemorta, Mikkelsonova záporáka z Casino Royale, Jacka Torrence, Jigsawa, Blofeld, Antona (Bardem v No Country for Old Men), Johna Doa (Seven), Mr. Blond z Reservoir Dogs, DeLarge a mnoho dalších, na které nás určitě upozorníte v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse