Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2016 10:40
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Úvodní titulky nemusí být jen nezáživné. Vybrali jsme pro vás ty nejpoutavější a filmařsky originální intra

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Vždy, když začne film, přeskočíš raději jména tvůrců a vrhneš se hned na samotný děj? Ani nevíš, o kolik přicházíš.

Film je určitě jedna z nejkomplexnějších a nejnáročnějších forem umění, a aby vše skvěle sedělo, chce to špetku nadání a dostatek fantazie. Úvodní titulky nejsou vždy záživné či kreativně zpracované. Velmi často se stává, zejména při nezávislých snímcích, ale v poslední době se takových filmů objevuje docela dost i v mainstream tvorbě, že jsou dokonce vynechány, a tak si jména tvůrců může divák přečíst až při závěrečných titulcích. Neříkáme, že by to bylo špatné, protože každý tvůrce má svébytný styl, a to je přeci v umění velmi důležité. Nejznámější jsou jistě úvodní pasáže Jamese Bonda, Star Wars či Růžového pantera, kde pracují celé týmy lidí jen na samotné vizualizaci tzv. opening credits, a snaží se co nejvýstižněji trefit jejich podobu. Precizně vybíraná, musí být i hudba, která by měla skvěle sedět, jak k samotnému filmu, tak i k úvodní scéně.
 
Na tuto práci se v některých případech najímají externí společnosti, které jsou schopny na několika minutové pasáži pracovat klidně celé týdny. Mnozí z vás si zajisté všimli Fincherových úvodů do filmu. Patří mezi nejpropracovanější. Tento pan režisér si dává obzvlášť záležet na tom, aby diváka poutavě vtáhl do děje již v prvních minutách, a myslíme, že se mu to nesmírně daří. Každý jeho film má zcela odlišnou a originálně zpracovanou úvodní pasáž. Někteří se rádi drží svých standardů. Příkladem může být třeba Tarantino, který vsází na jednoduchost a statické záběry. Dost bylo řečí, Podívejme se na ty nejpoutavější úvodní scény.

Sedm - Kultovní thriller 90. let pojednávající o sedmi smrtelných hříších zná snad každý. Mistrovská režie Davida Finchera udělala z filmu nezapomenutelný zážitek. Zajímavostí může být, že v úvodu nejsou použity žádné digitální triky.

 

Chyť mě, když to dokážeš - Hra na kočku a myš, tak se dá charakterizovat Spielbergův počin. Celá animace přesně vystihuje hlavní podstatu filmu a mírně nám představuje co nás čeká. Skvělý výběr znělky.

Obchodník se smrtí - Celé zobrazení výroby nábojů, od počátku ve fabrice až po zasouvání koncového produktu do zbraně, je velmi nápadité. Rozsáhlé digitální zpracování určitě zabralo nějaký ten čas.

Zombieland - Krvavá komedie o přeměně celé populace v krvežíznivé zombie má velmi vtipně a trefně zpracovanou úvodní pasáž. Celý font je geniální propojen s filmem v pozadí.

 Sherlock Holmes - Sice se jedná o závěrečné titulky, jestli se to tak dá vůbec nazvat, ale musím udělat výjimku. Po skončení filmu ho většina lidí vypne nebo automaticky odchází z kina, ale u Sherlocka Holmese, by to bylo velká chyba. Výborně zachycené téma.

V zajetí démonů - Příběh novodobého mistra hororu Jamese Wana je více než povedený, proto se nelze divit, že si ho drží už nějaký ten pátek. O originální nápady nemá Wan nouzi, a už úvodní titulky nám servírují chladné vyobrazení, které je ještě umocněno absencí barev.

 

Muži, kteří nenávidí ženy - Tento americký remake, který čerpá ze skandinávské předlohy, mnoho lidí oslovil více než originál. Větší rozpočet určitě pomohl i úvodní znělce, která má špičkové vizuální zpracování a tvrdá hudba Trenta Reznora, zpěváka kapely Nine Inch Nails dotváří temnou atmosféru.

Skyfall - Některým se „nebondovský“ koncept líbil, jiným zase ne, ale po úvodní akční scéně na kolejích se nám otevírá jeden z nejzdařilejších úvodů. Úžasná Adele nám celý vizuální zážitek ještě více umocňuje.

True Detective - Jeden z nejlepších seriálů posledních let. Všudypřítomná tísnivá atmosféra v sluncem zalité Louisianě. Snad nepřestřelím, když řeknu, že je to opravdu vrchol intra, ať už k filmu nebo seriálu. Perfektně vizuálně podané se skvělým hudebním doprovodem.

Dexter - Reálně a řekl bych až surově zachycený ranní rituál je opravdu povedený. Za všechno můžeme vděčit makroskopickému snímání, které sem opravdu sedlo.

Juno - Příběh o dospívající dívce, která náhle otěhotní je možná méně známý, ale naši pozornost si určitě zaslouží. Produkce si hned na úvod pěkně vyhrála a začátek filmu tak vypadá vskutku zajímavě.

Vertigo - V současnosti může působit jednoduše a obyčejně, ale když si uvědomíme, ze kterého je film roku, tak klobouk dolů před Hitchcockem. Pro méně znalé film je z roku 1958.

Mission Impossible: Ghost Protocol - Hořící knot je pro celou sérii Mission Impossible typický. Propojení digitálních efektů se skutečnými záběry je dobře volené a celkově k špionážnímu thrilleru sedne.

Terminátor 2: Den zúčtování - Jeden z nejlepších sci-fi filmů v kinematografii. Rázný a silný začátek nám předpoví, že nepůjde o obyčejný film. Myslím, že konkurence schopný je i v současnosti.

Úkryt - Velmi jednoduché intro, které by i zapadlo prachem nebýt přece jen něčím originální. Vkusný 3D efekt kombinovaný převážně se statickými záběry má něco do sebe.

Vetřelec - Do dějin sci-fi žánru se zapsal i vetřelec. Minimalistický a nadčasový design, tak bych popsal toto představení. Hudba v pozadí má mimozemský nádech.

Daredevil - Agresivní červená a skvělý 3D modeling s úžasně kombinovanou hudbou prezentuje něco velkého. Toto se Marvelu podařilo.

Království - Americký thriller s hollywoodskými hvězdami. Řekl bys tuctový snímků, ale v něčem se přece jen liší. Perfektně sestříhaná úvodní pasáž nám nabízí průchod politickou a válečnou historií.

Vikingové - Sychravé, temné a chladné. Znělka to dělá ještě dokonalejším. Perfektní záběry rozbouřeného moře a přesné vystižení slow-motion.

Hodný, zlý a ošklivý - Další starší kousek a jeden z největších westernových filmů všech dob. Kultovní úvodní scéna, která určitě předběhla dobu a velmi dobře sedne s typicky westernovou znělkou.

 
Bonus: Deadpool! Bylo to originální, vtipné a navíc to byla součást akční sekvence.

Domů
Sdílet
Diskuse