Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Středa 21. 8. 2019 svátek má Johana

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Zajímavosti - Věci
9
Adam Smeták
18. duben 2016, 13:53

Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky

Burger je jídlo, které jistě chutná většině z vás, věděli jste ale jak vznikl?

Adam Smeták
18. duben 2016, 13:53
Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
9
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená šťavnatá rajčátka a uprostřed toho všeho kvalitní kousek středně propečeného hovězího. Ano, řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky – hamburgeru. Ač se to může zdát zvláštní, nad vznikem této oblíbené pochoutky určené nejen pro obézní návštěvníky fast foodu, ale i milovníky jídla, visí spousta otázek. V historii existuje několik lidí, kteří se skálopevně označovali za ty první, kdo umístil plátek hovězího mezi dva kousky bílého pečiva. Několik teorií je, ale s určitostí nemůžeme přisoudit prvenství nikomu. Nicméně si můžeme přiblížit, jak tento klasický sendvič získal popularitu napříč Spojenými státy a postupně dobyl velkou část světa

 

Klasickým omylem bývá tvrzení, že první hamburger byl vytvořen v německém přístavním městě Hamburk. Odtud skutečně inspirace vzešla, avšak koncept sendviče, tak jak ho známe nyní, byl vymyšlen a rozšířen až daleko později. V průběhu 19. století Hamburk proslul hovězím masem z krav, které místní chovali v okolí města. Hovězí maso bylo většinou umleté, okořeněné a vytvarované do placiček, které se musely co nejrychleji zpracovat, a tak byly opékány a následně prodávány. Proslulost a dobré jméno určily, že maso z Hamburku mělo punc největší kvality a v zahraničí bylo často prodáváno za horentní sumy. 

 

 První McDonald otevřený v České republice, v Praze Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky

 

Amerika však v průběhu 19. století lákala tisíce imigrantů, mezi nimiž se našly i početné zástupy Němců. A většina z nich si chtěla co nejrychleji začít vydělávat na živobytí, a tak si brzy začali otevírat vlastní restaurace ve velkých městech, jako je Chicago nebo New York. Netrvalo dlouho a některé z nově otevřených podniků začaly nabízet amerikanizovanou verzi hovězí pochoutky z Hamburku, která sestávala z mletého nebo sekaného hovězího masa v kombinaci s česnekem, cibulí, solí a pepřem, která byla následně osmažená nebo ogrilovaná. V roce 1837 v restauraci New York’s Delmonico’s byl steak z Hamburku umístěn na jídelní lístek. Za cenu 10 centů byl nejdražší položkou, dvakrát dražší než vepřové kotlety nebo hovězí pečeně. Německá restaurace Philadelphia’s Centennial Exposition pak v roce 1876 servírovala steak z přístavního města tisícům zákazníkům. Po tomto úspěchu se pochoutka rozšířila i do neněmeckých restaurací a do klasických kuchařek. 

 

A to je místo, kde spojitost Hamburku s americkým sendvičem končí. Rozdíl je jednoduchý – žemle. Popularitu si tato verze nalezla především mezi dělníky. Od poloviny devatenáctého století továrny začaly nabírat tisíce imigrantů z Evropy a začaly fungovat i přes noc. Potravinové vozíky s kávou a drobnými pochoutkami tak často parkovaly přímo před továrnou a nabízely pracujícím rychlé občerstvení. Hladoví pracovníci si objednávali jídlo okénkem a rychle ho jedli, aby se hned zase mohli vrátit do práce. Jak ubíhala léta, pojízdné potraviny se začaly vybavovat plynovými grily a do svých nabídek řadily i grilované hovězí z Hamburku

 

White Castle

Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky

 

To se brzy stalo hitem, avšak ukázalo se, že je obtížné ho jíst ve stoje a v rychlosti. Umístění masa mezi dva krajíce chleba tento problém vyřešilo a sendvič byl na světě. Ať to byl kdokoli, koho napadl takový logický krok, jistojistě to byl velmi dobrý obchodní tah. Popularita sendviče začala raketově stoupat a na přelomu století byl hamburger už považován za americkou klasiku. V roce 1921 otevřeli Billy Ingram a Walter Anderson první fast food hamburger restaurační zařízení White Castle ve Wichitě v Kansasu. Mezi jejich kasovní trháky patřil malý burger za 5 centů, který zákazníci obvykle nakupovali po více kusech. Tou dobou, z části kvůli románu The Jungle od Uptona Sinclaira, měli Američané různé obavy z hygienických praktik v masném průmyslu. White Castle řešil obavy svých zákazníků tím, že vybavil svoji čistou, bíle dekorovanou restauraci stoly a pulty z nerezové ocely, které se daly velmi snadno otřít. Maso navíc mleli zákazníkům na očích v otevřené kuchyni, a tak si mohli sami ověřit, že se hygieny bát nemusí. 

 

V těch letech se hamburgery staly populární položkou v menu restaurací u silnic a v obchodech se sodou, kde často nabízeli i mléčné koktejly nebo hranolky. Křivka oblíbenosti sendviče stoupala šikmo vzhůru, jen s pozastavením v období druhé světové války, kdy byl nedostatek potravin a masa. Během války si burgery vojáci brali často sebou do zámoří. Bylo snadné je připravit a někomu mohly zahnat stesk po domovině. A už je čas na nejslavnější bratry z průmyslu, tedy bratry McDonaldovy, kteří si otevřeli  Burger Bar Drive-In v San Bernardinu v Kalifornii ve 40. letech. Jejich nápad s okénkem, z něhož obsluha podává hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům, byl geniální a brzy se vyplatil. Na konci 50. let už měla dvojice na kontě více než 100 milionů prodaných sendvičů. To však není nic v porovnání s dneškem, kdy řetězec prodá 75 hamburgerů každou vteřinu.

 

Ray Kroc, Čech, který od bratrů McDonaldových odkoupil jejich řetězec

Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky

 

Dnes na hamburger narazíte snad v každém koutku světa. Postupem času se koncept široce rozvinul a v dnešní době můžeme najít tisíce variací s nekonečnou řadou kreativity. V některých případech bylo hovězí maso nahrazeno černými fazolemi, krůtím masem nebo třeba masem z lososa. Ani fast foodové řetězce však nelenily a v Japonsku si můžete v restauraci MOS burger objednat například rýžový burger a v Indii kupříkladu McDonalds vyvinuli McAloo Tikki Burger ze smažených brambor a hrášku s rajčaty, cibulí a pikantním kořením, aby uspokojili chuťové potřeby svých hinduistických strávníků. Během let se hamburgery však zalíbily i gurmánům. Najdete je tak v maličkém, zapadlém „hladovém okně“ a na druhou stranu i v restauraci oceněné Michelinskou hvězdou. Jaké variace ještě člověk vymyslí, je otázkou, avšak jedno je jisté, hamburger si za svoji více než stoletou historii oblíbily miliony lidí na světě.

 

Rýžový burger

Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky

Ohodnoť článek
9
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Jako neregistrovaný jsi tento měsíc přečetl už 1/40 článků. Přihlas se pro neomezený přístup. Jako neregistrovaný jsi přečetl už 1/40 článků za měsíc. PŘIHLÁSIT / REGISTROVAT PŘIHLÁSIT
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.