Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2016 15:32
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Vyzpovídali jsme objev roku, skupinu Slzu, kterou tvoří zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil (Rozhovor)

HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Stále žádanější kapela Slza nám prozradila, jak to chodí v českém hudebním showbyznysu.

Kapela Slza je na české hudební scéně poměrně krátkou chvíli, ale už se stihla stát Objevem roku i Hvězdou internetu v anketě Český slavík. Jejich debutový singl Lhůta záruční se okamžitě stal hitem a zařadil se mezi TOP 5 stejně jako jejich další singly. Kluci si zakládají na komunikaci s fanoušky, což můžeme vidět i na jejich koncertech, kdy se nebojí poslat vlastní mobil do davu fanoušků, aby si vyfotili selfie. Zatím se jim to prý ještě nevymstilo. Telefon se vždy vrátil do rukou interpretů, ovšem jestli se v něm neobjeví nějaké fotky, které by kluci radši neviděli, v to můžou jen doufat, jak sami uvádí na konci koncertů. To bylo pár slov o dvoučlené formaci, která má parádně nášlápnuto a teď už se pojďme podívat na jejich odpovědi. 

Ahoj kluci, na úvod vás poprosím, abyste se představili čtenářům, kteří vás ještě třeba neznají.

Ahoj. Slza je česká popová skupina, kterou tvoří dvojice - kytarista Lukáš Bundil a zpěvák Petr Lexa. V listopadu loňského roku vyšla naše debutová deska Katarze se stejnojmenným singlem, který je i průvodní písní TV seriálu Přístav. Posluchači možná znají naše předchozí singly Lhůta záruční a Celibát nebo aktuální Fáze pád či Léto lásky, kde s námi spojili síly nejoblíbenější české kapely a interpreti.

Chinaski, Xindl X, Slza, Meky Žbirka, Jelen všichni tito interpreti se podíleli na hitu Léto lásky.

Jak vznikl název vašeho dua Slza?

Naše písničky jsou o emocích, o veselých i těch smutných. Hledali jsme slovo, které by tyto pocity vystihovalo a našli ho v slze. Známe slzy štěstí, smutku, je v něm obsaženo mnoho emocí.

A jak vznikla celá skupina?

Lukáš: Je to už více než tři roky, co jsme vznikli. Byl jsem doprovodným kytaristou několika interpretů, psal jsem si písničky do šuplíku a měl jsem sen o vlastní kapele. Věděl jsem, jak by kapela měla znít, vypadat, jen jsem neměl zpěváka. Asi půl roku jsem ho hledal, marně, až jsem jednou brouzdal na YouTube a našel Petrův kanál, kde měl covery zahraničních písniček. Ty se mi líbily tak moc, že jsem Petra kontaktoval a za týden už jsme byli ve studiu a pracovali.

Jeden z Petrových coverů si můžeš pustit hned tady.

Petře, ty patříš se svým YouTube kanálem Hoggy mezi nejsledovanější české vlogery. Jak to zvládáš ještě se skupinou všechno stíhat?

Petr: Přestože je Slza prioritou, vždy si vyhradím čas, abych dal dohromady nějaké nápady a natočil videa. Nevydávám je tak často jako dříve, ale skloubit se to dá a určitě s tím nehodlám přestat.

YouTube je v dnešní době ideálním prostředkem pro reklamu. Neláká tě na Hoggy kanálu propagovat ve větším i Slzu?

Petr: Když jsme vypouštěli náš první singl Lhůta záruční, Hoggy už své fanoušky měl a ty samozřejmě zajímala „Hoggyho“ kapela a šli za ní. Dnes je to tak, že Hoggy má svoje fanoušky, Slza svoje, i když jsou to někdy ti samí lidé. Všichni ale pochopili, že Hoggy není zpěvák, ale že je to role Petra Lexy, zpěváka Slzy. Oba světy jsou tak od sebe oddělené a nemáme v plánu je cíleně spojovat.

Přidáváme video z Hoggyho kanálu, kde se můžeš podívat, jak by to vypadalo, kdyby songy Bruna Marse zpíval Miloš Zeman. 

 

Lukáši, ty jsi byl členem kapely Xindla X, vystupuješ s nimi stále nebo tě už můžeme vidět jen na koncertech se Slzou?

Lukáš: Ano, vystupuji. Pokud je kolize a koncerty se kryjí, mám za sebe u Xindla X záskok.

Stalo se vám někdy, že vám úplně vypadla slova na koncertě, nebo nějaký jiný trapas?

Petr: Že by mi vypadnul text, to se moc často nestává. Jednou se mi ale stalo, že jsem fanoušky v Prostějově přivítal slovy „Zdravíme Poděbrady!“. Od té doby si před koncertem vždy několikrát opakuji jméno města, kde zrovna jsme (smích).

 

Živíte se pouze hudbou/YouTube, nebo máte i jiné zaměstnání? (Jaké)

Lukáš: Já jen hudbou. Dřív jsem učil i v ZUŠce, ale už na to není čas.

Petr: Já se kromě hudby věnuju YouTuberství a hraji v seriálu Přístav.

 

Jaká z vašich písniček měla největší úspěch a čím si myslíte, že si ho vysloužila?

To je těžké říct, všechny naše singly byly v TOP 5 (smích). Ale první písnička to vše odstartovala a ukázala, co od Slzy můžou posluchači očekávat. Takže asi Lhůta záruční.

Jakého největšího úspěchu jste zatím dosáhli?

Ono je těžké hodnotit vlastní úspěch. V různých etapách fungování kapely ho může každý vnímat jinak a mít různé priority, to myslím obecně. Pro mě, když jsem kapelu zakládal, bylo úspěchem, že jsem našel super zpěváka. A začal si říkat, že by byl velký úspěch mít písničku v rádiu. Když se to podařilo, tak to byla touha vydat vlastní desku, získat nějaké ocenění, mít vyprodané turné. Nám se tohle všechno podařilo za krátkou dobu a považujeme to za malý zázrak a nesmírně si toho vážíme. Největším úspěchem pro nás ale je, že můžeme dělat bez kompromisů vlastní hudbu, spolupracujeme s lidmi, kterých si vážíme, a máme ty nejlepší fanoušky!

Co je podle vás největším problémem české hudební scény?

Lukáš: Přijde mi, že zde chybí chuť dělat věci jinak, vybočovat ze zajetých kolejí a z průměru, přijímat nové trendy. Je to možná dáno obecnou konzervativností společnosti.

 

Na čem momentálně pracujete?

Právě jsme odehráli poslední koncert našeho jarního KATARZE TOUR 2016. Přijeli jsme za fanoušky do 9 měst a pro všechny to byl velký zážitek, všude bylo vyprodáno. Začínáme připravovat podzimní část turné, 3. června vydáváme vinyl k našemu CD Katarze a pracujeme na druhé desce – ta vyjde příští rok.

Vyzpovídali jsme objev roku, skupinu Slzu, kterou tvoří zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil (Rozhovor)
Zdroj: Tomáš Nosil

 

Kde váš můžeme v nejbližší době vidět?

Čeká nás mnoho festivalových vystoupení, nejlepší je podívat se na náš web www.skupinaslza.cz.

Máte nějaký vzor?

Lukáš: Já měl své vzory hlavně v kytaristech, Tony Iommi, Zakk Wylde, Ritchie Blackmore a další. Dnes spíš než vzor je to inspirace současnou světovou pop music.

Petr: Pro mě jsou to zpěváci Ed Sheeran, Bruno Mars nebo Adam Levine z Maroon 5.

 

Jaké jsou vaši oblíbení hudební interpreti?

Lukáš: Já jsem vyrostl na rockové hudbě, takže moje srdcovky jsou Black Sabbath, Metallica, Deep Purple, Ozzy Osbourne. Z novějších jsou to Katy Perry, OneRepublic, David Guetta, Christina Perri, baví mě Halsey, je toho hodně.

Petr: Já jsem podobně jako Lukáš vyrostl na trochu tvrdší muzice. U mě to byly punkrockové kapely jako Green Day, Blink 182 nebo Sum 41. Momentálně tíhnu spíš k té popové scéně, jako je Adele, The Weeknd, Troye Sivan apod.

 

Jedním z vašich nových klipů je ten k písničce Fáze pád. Jak dlouho trvalo jeho natočení a co všechno to obnášelo?

Petr: Točili jsme dva dny v Babicích u Uherského Hradiště. Celé natáčení jsem strávil v řeznictví, mezi horami masa, byl jsem plný modřin, a když jsme skončili, přemýšlel jsem, že se dám na vegetariánství (smích).

Lukáš: Petr se s pomocí folklórního poradce musel naučit cifrovat a byla to zábava. Klip je vtipný, bláznivý, ta atmosféra je z něj cítit.

Z čeho má hudebník v Čechách nejvyšší výnosy? Cédéčka to už asi nebudou, že…

Záleží asi na konkrétním umělci, ale obecně je to koncertování.

 

Co na vaší práci milujete ze všeho nejvíc?

Lukáš: Její pestrost. Propojuje mnoho profesí, umožňuje pracovat svobodně a kreativně. Není to jen o hudbě jako takové, ale o koncepčním přemýšlení.

Petr: Já miluji komunikaci s fanoušky, ať už je to během koncertu, na autogramiádách nebo různých meet&greet. Je skvělé vidět okamžitou zpětnou reakci, vzájemně si to s fanoušky užívat.

 

A co je naopak jejím největším úskalím?

Člověk se musí naučit rozpoznávat lidi, kteří to s vámi myslí upřímně a kteří se chtějí jen přiživit na práci někoho jiného. A samozřejmě lidská závist.

 

Na závěr bychom vám chtěli moc poděkovat za rozhovor a necháváme vám prostor pro vzkazy čtenářům:

Jsme rádi, že jste se dočetli až sem, a těšíme se, až se spolu potkáme na některém z našich koncertů!

Vyzpovídali jsme objev roku, skupinu Slzu, kterou tvoří zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil (Rozhovor)
Zdroj: Universal music
Vyzpovídali jsme objev roku, skupinu Slzu, kterou tvoří zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil (Rozhovor)
Zdroj: DailyStyle
Domů
Sdílet
Diskuse