Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2016 20:29
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Pašoval drogy, seděl za mřížemi a dnes je milionářem. Příběh Duaneho dokazuje, že na úspěch není nikdy pozdě

TECH
Uložit Uložené

Stačí si věřit a za všech okolností myslet pozitivně.

Každý z nás má nějaký příběh, někdo obyčejný a někdo, podobně jako chlápek jménem Duane Jackson, zase trošku divoký, ale o to mnohem zajímavější. A období, kdy ho zadrželi na letišti kvůli několika tisícům extází, k tomu přispělo asi nejvíc. Všechno to začalo v roce 1999, kdy se maličké pilulky snažil propašovat do Spojených států amerických. Na londýnském letišti nevzbudil žádné podezření, a proto se dostal až na letiště v Atlantě, kde však již musel kvůli žádosti bezpečnostních pracovníků podstoupit podrobné fyzické prohlídce. Zpočátku šlo vše bez problémů, až dokud nebyl vyzván ukázat i svůj batoh, kde měl podezřelou nádobu s pudrem a reproduktory k walkmanu. Přestože ve velkém kufru nic podezřelého neobjevili, s menším zavazadlem na ramenou byli více než úspěšní. Během detailní prohlídky našli více než 6 tisíc pilulek extáze, které odvážný pašerák poctivě zabalil do fólií a ty pak ukryl do zmíněné nádoby i uvnitř prázdných reproduktorů.
 
Po dvou šílených měsících strávených v americkém vězení, kde zjistil, že opravovat místní odsouzené v textech Tupaca se vůbec nevyplatí, byl převezen do Anglie a tam ho na kauci dočasně propustili na svobodu. Zde ale jeho příběh ani zdaleka nekončí, protože musel ještě počkat na finální rozsudek. A ten byl po kompletaci všech relevantních důkazů jednoznačný - 5 let natvrdo, z čehož si Duane za dobré chování nakonec odseděl jen dva a půl roku. Původně však očekával mnohem přísnější trest, přičemž mu v USA hrozilo až 25 let včetně pořádně mastného poplatku, který se měl pohybovat až ve výši jednoho milionu amerických dolarů. Před soud také šlo dalších 8 lidí ze stejného drogového gangu.
 
Podle jeho slov se nedala návštěva vězení ve dvou různých zemích vůbec srovnávat. Zatímco měl v anglickém jakž takž pocit bezpečnosti, o tom americkém to ani zdaleka říci nemohl. „Je to mnohem více řízené prostředí než v USA, kde jste měli pocit, že to tam každou minutu vybuchne“. Během delšího pobytu za mřížemi dokázal absolvovat několikatýdenní počítačový kurz během jednoho jediného rána a později dokonce přebral samotnou výuku ostatních odsouzených. A jelikož měl i dostatečně velkou volnost, přítelkyně Nadia otěhotněla ještě před puštěním Duana na svobodu. „Během pobytu ve vězení jsem byl stále vděčný za to, že nepatřím mezi ty starší chlapíky s fotkami jejich dětí po stěnách, protože jim uteklo jejich dětství. Když jsem zjistil, že je moje přítelkyně těhotná, napadlo mě, že pokud to bude takto pokračovat dál, stanu se brzy jedním z nich“.

Duane s přítelkyní Nadiou po letech za mřížemi

Pašoval drogy, seděl za mřížemi a dnes je milionářem. Příběh Duaneho dokazuje, že na úspěch není nikdy pozdě

Problémy ale nepominuly ani po přejetí skrz východ dobře střežené infrastruktury na výkon trestu. Ještě během kariéry pašeráka drog měl milenecký poměr s přítelkyní šéfa gangu, takže dostal na výběr ze dvou jednoduchých možností - buď opět začne s tím, co mu šlo nejlépe, nebo okusí jak chutná moc jednoho z tehdejších nejobávanějších mužů východního Londýna. Pod obrovským strachem, že by mohl přijít o život, samozřejmě souhlasil s tou první. Později si uvědomil, že pokud nepřestane páchat kriminální činnost, vrátí se zpět a dopadne přesně tak, jak dopadnout nechtěl. Posbíral tedy odvahu a měl v plánu udělat to, na co by mnozí asi jen těžko přistoupili. V jeden den mu však z ničeho nic zazvonil telefon a po uskutečnění rozhovoru zjistil, že ten, komu se hodlá postavit, nadobro odešel, protože podlehl zákeřné rakovině. A od toho momentu konečně nastala pro Duanea vytoužená změna.
 
S pomocí charity prince Charlese, která pomáhá bývalým vězňům při rozjíždění vlastního byznysu, začal plný ambicí programovat pro klienty, a tak dokázal uživit celou rodinu. Jelikož mu ale platili od počtu odpracovaných hodin, velmi dobře věděl, že z toho nikdy nezbohatne, a proto vytvořil v roce 2005 vlastní webovou aplikaci KashFlow, která poskytovala jiným společnostem šikovný účetní nástroj. A jelikož ta vynikala jednoduchostí či pohodlným ovládáním, což zase chybělo v té době nejrozšířenějšímu desktopovému konkurentovi, úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Duane to ještě okořenil několika úspěšnými PR tahy, kde například nabízel rok užívání KashFlow za to, že mu potenciální zákazníci pošlou kopii jejich softwaru Sage. V roce 2013 prodal svůj úspěšný výtvor společnosti IRIS za zhruba 30 milionů dolarů, což je po přepočtu kolem 702 milionů korun, a za nabyté peníze koupil velký dům u pobřeží anglického města Brighton, kde dodnes vychovává po boku ženy tři děti.

Celá rodinka pohromadě

Pašoval drogy, seděl za mřížemi a dnes je milionářem. Příběh Duaneho dokazuje, že na úspěch není nikdy pozdě

Elon Musk a Duane Jackson

Pašoval drogy, seděl za mřížemi a dnes je milionářem. Příběh Duaneho dokazuje, že na úspěch není nikdy pozdě
Domů
Sdílet
Diskuse