Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2016 13:25
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za ohavné činy si vysloužila směšný trest.

Za pozoruhodnou sektou zavítáme tentokrát až do Austrálie. Anne Hamilton-Byrneová se zde pokoušela dlouhá léta vybudovat na předměstí Melbourne svou postapokalyptickou generaci vůdců. Zaměřena byla převážně na děti, které si s radostí adoptovala a následně je pomocí halucinogenních drog a přísné disciplíny vychovávala. Peroxidem odbarvené vlasy, stejnokroje a nepřítomné pohledy dětí však vzbudily v důstojnících při policejní razii spíše hrůzu a zděšení.

Převážná část života samozvané vůdkyně Anne Hamilton-Byrneové zůstává i po dlouhých desetiletích nadále zahalena rouškou tajemství. Něco málo však přece jen víme. Narodila se jako Evelyn Edwardsová v malém australském městě Sale jako nejstarší ze sedmi dětí. Svou psychickou labilitu zdědila pravděpodobně po své matce, která trpěla vážnými psychickými potížemi (měla ve zvyku mluvit s dušemi mrtvých). Anne tedy strávila dětství v chudobě, protože její otec mnohdy nedokázal uživit devítičlennou rodinu a na malý okamžik byla dokonce umístěna i do sirotčince. Později začala praktikovat zvláštní styl jógy, tzv. Siddha jóga, která vycházela z myšlenky, že každý si své božství v sobě nese sám. Hesla zněla jasně – Cti sám sebe. Bůh přebývá v tobě. Následovníci tohoto duchovního učení tak měli přijít k poznání, že Bůh přebývá v každém z nich. Anne si však tyto fráze vyložila zřejmě doslovně. V době hlubokých duchovních myšlenek se seznámila s fyzikem Raynorem Johnsonem, který byl kromě fyziky známý i pro svou náklonnost k parapsychologii, mystice a mimosmyslovému vnímání. Johnson zkrátka rád experimentoval s prolínáním vědy a náboženství podle několika předních myslitelů (Timothy Leary, Aldous Huxley...). Hnutí s příznačným jménem „Rodina“, které stavělo na křesťanství, hinduismu a parapsychologických znalostech, založili tedy v roce 1963 Anne Hamilton-Byrneová a Raynor Johnson společně.

Anne Hamilton-Byrneová

Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců
Zdroj: youtube.com/MIFF/The Family trailer

Uplynulo pár let, když vycítili příležitost a na předměstí Melbourne si koupili nemovitost, kterou pojmenovali Santiniketan Lodge. Usedlost se postupně stala hlavním centrem Rodiny, kde se každý týden scházely desítky lidí zajímající se o parapsychologii a východní kultury. Kupodivu se v domě setkávaly i bohaté rodiny ze sousedství, jež lákal především Johnson a jeho vědecký status. Postupem času se z nevinné a charismatické Anne stávala vůdkyně podivného společenství, které zatím nemělo přesně definované kontury. Mírně přes čáru však byly Anniny výroky, že právě ona je reinkarnací Ježíše Krista a tím pádem je i největším a nezpochybnitelným duchovním mistrem. No byla zejména prvotřídní manipulátor, díky čemuž si její stoupenci měnili jména, opouštěli své rodiny a přepisovali na ni majetky. I když jí o peníze vlastně vůbec nešlo, za 25 let fungování si Anne takovým způsobem polepšila o 20 milionů australských dolarů. Hlavní cíl tkvěl ve vybudování nového, utopického řádu. Svým následovníkům přesně určovala i to, s kým mohou a s kým nemohou plodit potomky, protože právě v nich viděla novodobou lidskou generaci.

Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců
Zdroj: youtube.com/MIFF/The Family trailer

Díky více členům, kteří zastupovali vysoké úřednické posty v oblasti práva, zdravotnictví a sociální péče snadno obcházela proces adopce. Do roku 1975 se jí tak podařilo protiprávně získat 14 dětí, kterým odmalička namlouvala, že je jejich biologická matka. Podle nově vzniklého dokumentu „The Family“ měl být tento počet však až dvojnásobný. Děti žijící v absolutní izolaci bez možnosti poznat skutečný svět vyrůstaly v sídle Kai Lama u jezera Eildon, kde byly vychovávány Hamilton-Byrneovou a Johnsonem, kteří je formovali k obrazu svému. Za porušení pravidel nebo nesplnění příkazů si vysloužily tresty sestávající i z tvrdých bitek, při kterých nesměly chybět ani ostatní děti. Za velmi účinné metody se také považovalo topení ve kbelíku s vodou nebo omezení přísunu jídla. Jako nápomocné prostředky při formování osobnosti sloužila nejrůznější sedativa a neuroleptika. Po dosažení 13. roku na děti čekal očistný rituál. Ten sestával z podání LSD a zavření do tmavé místnosti bez oken, kde byly ponechány napospas sobě a svým démonům. Během psychedelického výletu měla do místnosti povolen vstup jen Hamilton-Byrneová.

Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců
Zdroj: youtube.com/MIFF/The Family trailer

Přístup k nejrůznějším psychiatrickým lékům a drogám získala skupina skrz soukromou psychiatrickou kliniku Newhaven, jejímž vlastníkem byl jeden z členů. Klinika na předměstí Melbourne mimo jiné sloužila i jako náborové středisko Rodiny, protože více jejích zaměstnanců a psychiatrů patřilo mezi řádné členy. Co se týkalo vztahu Hamilton-Byrneové s jejími dětmi, ty byly přinejmenším velmi neosobní. Vůči dětem neprojevovala žádnou sounáležitost či náklonnost. City prostě ignorovala. K takové rétorice přišla po smrti svého prvního manžela, po jehož odchodu cítila nesmírný smutek, což chápala jako trest za přílišné upnutí se k němu. Později si proto slíbila, že se již více nebude citově angažovat, jedinou výjimku představoval Bůh. Výchova postapokalyptické generace se však pomalu blížila ke svému konci. V roce 1987 totiž zažila usedlost policejní razii, při níž asistovali i sociální pracovníci, kteří si následně všechny děti odvezli. Peroxidem odbarvené vlasy a stejnokroje vzbuzovaly mezi přítomnými pohoršení a zděšení zároveň. Paradoxem bylo, že děti absolutně nechápaly, co se děje a dům odmítaly opustit. Pro některé byl jediným světem, který za celý svůj život znaly. Postupným dávkováním reality se dětem pomalu odhalovala skutečná tvář Hamilton-Byrneové.

Jen některé z novinových výtisků

Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců
Zdroj: youtube.com/MIFF/The Family trailer
Charismatická vůdkyně protiprávně získávala děti a pomocí LSD z nich vychovávala generaci postapokalyptických vůdců
Zdroj: youtube.com/MIFF/The Family trailer

V době policejní akce byla však vůdkyně Rodiny ve Spojených státech, a tak se jí podařilo vězení vyhnout. Sekta tak sice skončila, ale hlavní aktérka byla stále na útěku. Před spravedlností se skrývala ještě dlouhých šest let, když ji FBI zatkla v jejím domě v New Yorku a vydala do rodné Austrálie. Soud však spravedlnost nepřinesl. Špičkový advokáti, kteří Hamilton-Byrneovou obhajovali, přiznali jen jedno – padělání rodných papírů dětí. Matka Rodiny si vysloužila pokutu směšných 5 000 dolarů a soudu se nadobro vyhnula. Po druhé žalobě podané ze strany dětí, které stačily mezitím vyrůst v dospělé jedince se s každým vyrovnala mimosoudně a za psychickou újmu každému dala 250 000 dolarů. Anne Hamilton-Byrneová má momentálně 95 let a poslední období svého života tráví v domově důchodců. Sužovaná demencí s okolím nekomunikuje a dny tráví hraním se s panenkami.

Domů
Sdílet
Diskuse