Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2017 14:38
Čas čtení 0:00
Tibor P.

„Stromového muže“ z Bangladéše po 16 operacích zbavili utrpení. Vzácná porucha kůže mu pořádně znepříjemňovala život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Abul si konečně může pochovat vlastní dceru.

Představte si, že máte 27 let a celý život se trápíte s tím, že nemůžete vaše horní končetiny plnohodnotně používat. Není to proto, že byste ochrnuli, případně proto, že vám je museli amputovat, ale pro vzácné postižení kůže. Epidermodysplasia verruciformis je vzácné onemocnění způsobené různými typy viru HPV (papillomavirus), který u člověka vyvolává běžné bradavičnaté onemocnění, ale také, například, rakovinu děložního čípku. Epidermodysplasia verruciformis je oproti těmto onemocněním mnohem vzácnější – může mít buď dědičný podklad, nebo vznikat u osob s výrazně sníženou imunitou v oblastech vystavených slunečnímu záření a v okolí velkých kloubů. Přesně touto diagnózou byl donedávna postižen i Bangladéšan Abul Bajandar, jehož to zasáhlo zejména na rukou. Podle charakteristického vzhledu mu byla dlouhou dobu přisuzována přezdívka „stromový muž“. 
 
Dnes se zdá, že Abul bude prvním mužem, který se úspěšně vyléčí z genetického onemocnění, které má potenciál se z dlouhodobého hlediska šířit. Za to vděčí mravenčí práci lékařů z Medica College Hospital z metropole Bangladéše –města Dháka. Těm se v průběhu 16 operací podařilo úspěšně odstranit přes 5 kilogramů nevzhledných bradavičnatých výrůstků z pacientových rukou, aby před více než rokem mohli zahájit celkovou, náročnou léčbu. „Nikdy jsem si nemyslel, že budu moci někdy držet v rukou své dítě. Cítím se mnohem lépe, konečně se mohu hrát s dcerkou.“
 

 
Abul byl během uplynulých 12 měsíců po celou dobu hospitalizován v nemocnici, kde s ním na pokoji bydlela i manželka s dcerou, čímž mu poskytovaly potřebnou psychickou oporu během náročné léčby. Mnozí odborníci označují úspěšný průběh celé terapie za významný milník historie lékařské vědy. Pevně věříme, že v podobně úspěšném trendu bude medicína pokračovat i nadále a že se i v roce 2017 dočkáme významných úspěchů. Například, první úspěšně provedené transplantace hlavy.
 
Domů
Sdílet
Diskuse