Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2017 19:07
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 7 zametl high-end smartphony s Androidem. V odborném testu rychlosti jim nepomohla ani 6GB RAM

TECH ANDROID
Uložit Uložené

A ani systém bez úprav.

Zapomeňte na levné porovnávání výkonu či rychlosti reakcí uživatelského prostředí operačních systémů pro smartphony. Web AppleInsider přichází s komplexní a hlavně odbornou analýzou, jejíž výsledek nám nyní jednoznačně dokazuje, že i smartphone, který se nedrží technologických trendů mobilního průmyslu, dokáže více než obstojně konkurovat nejen technickým specifikacím současné špičky s Androidem.

Benchmark, ale i zkušenosti z praxe

Jak jsme mohli vidět před pár dny, web obletělo níže uvedené video z YouTube, kde si během praktického testu porovnalo síly pět špičkově vybavených chytrých mobilních telefonů.
 
Jedním byl nejnovější a největší iPhone, čili sedmička s 5,5palcovou úhlopříčkou, další Galaxy S8 od Samsungu, pak Google Pixel bez grafické nadstavby systému, LG G6 a čínský OnePlus 3T s až  6 GB RAM (!). A jelikož se síly opět porovnávaly v rychlosti spouštění a přepínání aplikací, jednoznačným vítězem je kalifornské jablíčko, kterému nestíhal ani ten nejmodernější hardware na světě.

„Obrovský rozdíl mezi těmito dvěma systémy indikuje, že Android není příliš dobrý při vypořádání aplikací v RAM.“
 
AppleInsider k tomuto videu přidal ještě i další, tentokrát teoretické testy, a to včetně benchmarků jako je AnTuTu a Geekbench 4, čímž pouze shrnul všechny dostupné důkazy, že je z iPhonu ve výkonu stále bezkonkurenční bestie. Tedy až na jednu výjimku. Teprve nedávno představený Galaxy S8 dokázal iPhone 7 Plus porazit ve vícejaderném testu, ale při tom důležitějším, čili jednojaderném získal podstatně méně bodů.
 
Test výkonu jednoho jádra procesoru odráží výkon smartphonu při běžném používání aplikací, přičemž momentálně jen pár z nich dokáže využít potenciál více jader, což je vlastně důvod, proč v Apple zvolili takovou taktiku, jakou zvolili.

iPhone 7 zametl high-end smartphony s Androidem. V odborném testu rychlosti jim nepomohla ani 6GB RAM
Zdroj: appleinsider.com

Systém iOS 10 a čipset A10 Fusion

Za tak dobrými výsledky nejnovější generace iOS smartphonu samozřejmě stojí kombinace dokonale vyladěného, ale hlavně efektivního operačního systému iOS 10 a mocného výkonu čipsetu A10 Fusion, přestože má jeho procesor podstatně méně jader než srovnatelná alternativa z opačného tábora.
 
Čipset z iPhonu 7 sestává ze 4jaderného procesoru, zatímco Snapdragon 835 či Exynos 8895, které pohánějí nejen jihokorejskou high-end novinku, až z 8jaderného. V praxi jsme však mohli na vlastní oči vidět, že počet jader a dokonce ani velikost kapacity operační paměti zde ani zdaleka nehraje až tak důležitou roli, jak mnozí často říkají. Kouzlo totiž spočívá v dokonalé symbióze softwaru s hardwarem.

Domů
Sdílet
Diskuse